Elevii Liceului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au avut ocazia să viziteze Judecătoria din Iași, unde judecătorul Costică Ciocan le-a oferit o prezentare detaliată despre justiție.
Acesta le-a arătat o sală de judecată și le-a propus un joc de rol pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul judiciar și structura instanței.
„În cadrul programului „Școala Altfel”, elevii clasei a IX-a B de la Liceul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, coordonați de doamnele profesor Tatiana Tudori și Cehan Nadina, au avut ocazia să viziteze Judecătoria Iași, o instituție esențială în funcționarea sistemului de justiție din comunitatea ieșeană. Elevii au descoperit modul în care sunt soluționate conflictele civile dintre persoane fizice sau juridice și au realizat importanța aplicării sancțiunilor în cazul săvârșirii unor infracțiuni. Această vizită le-a oferit oportunitatea de a se familiariza cu un domeniu care le poate influența viața în mod direct.
Întâlnirea nu ar fi fost posibilă fără sprijinul doamnei președinte al Judecătoriei Iași, judecător Corina Varvara, care susține și încurajează activitățile educative de acest tip, contribuind la o mai bună înțelegere a sistemului judiciar în rândul tinerilor. Totodată, astfel de inițiative ne permit și nouă, magistraților, să intrăm în contact cu noile generații și să înțelegem mai bine perspectivele și dificultățile cu care se confruntă. Mulțumim încă o dată pentru această experiență valoroasă!”, a menționat judecătorul Costică Ciocan.
Discuțiile au inclus teme importante, precum prevenirea discriminării, violența școlară și domestică, infracționalitatea online etc. Elevii au fost foarte curioși și i-au adresat judecătorului numeroase întrebări, iar în urma interesului manifestat, s-a convenit să se organizeze o nouă vizită pe viitor.
„Astăzi ne-am propus să vizităm, printre altele, Judecătoria din Iași. Domnul judecător Costică Ciocan ne-a oferit, ca de fiecare dată, prilejul de a afla multe lucruri interesante despre justiție. Le-a prezentat elevilor o sală de judecată și le-a propus un joc de rol, pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul judiciar și care este compunerea instanței. Au fost abordate subiecte precum prevenirea și combaterea discriminării, violența școlară și cea domestică, infracționalitatea în mediul online etc. Elevii noștri l-au asaltat cu atât de multe întrebări și cu diverse situații „ipotetice”, încât am stabilit să revenim cu proxima ocazie”, a transmis prof. Tatiana Tudori.
Domnule Ciocan dar treaba cand mai faci?! Umbli cu ziarista dupa tine si iti face articole pt ziare. Colegii nu au nimic de spus? Ocupati va de dosare si lasati prezentarile de instanta, sunteti caraghios!
Le-a prezentat cumva d-nul judecător elevilor și corupția extinsă din sistem, și ticăloșenia magistraților, și neprofesionalismul cras al colegilor judecători, și obediența maximă a sistemului juridic față de factorul politic?