Sport

Elisabeta Lipă, după anunțarea bugetelor federațiilor: „Sunt în stare de șoc! E strigător la cer!”

Publicat: 14 ian. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Elisabeta Lipă după anunțarea bugetelor federațiilor Sunt în stare de șoc E strigător la cer

Elisabeta Lipă a afirmat că este profund dezamăgită de bugetul acordat de MTS organizației pe care o conduce și că nu își mai asumă câștigarea vreunei medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Federația Română de Canotaj primește din partea MTS, pentru anul 2020, an olimpic, 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puțin față de anul trecut.

„Sunt în stare de șoc după anunțarea bugetelor federațiilor. Bugetul pe 2020, în anul olimpic, este mai mic decât bugetul pe 2019, normal că sunt dezamăgită de acest buget. Raportat la cum se obține o medalie olimpică, cei care se ocupă de aceste bugete probabil că nu știu, nu au trăit alături de un sportiv patru ani să vadă cam ce nevoi are să poată pune mâna pe o medalie olimpică și au considerat că atât ne trebuie.

Mie mi-a luat o mare povară de pe umeri și anume asumarea de medalii. Atunci o să ne regândim strategia, nimeni nu o să mă mai întrebe «Doamna Lipă câte medalii aduceți de la Jocurile Olimpice?» pentru că eu o să spun «Câte o să vrea Domnul». Am ajuns la mână Domnului. Deci nu o să-mi mai scoată nimeni ochii și nu o să-mi mai moară neuronii cu întrebarea asta. Este foarte bine să nu ai presiunea asta pe umeri”, a declarat Lipă, pentru Agerpres.

Explicațiile sumelor extrem de mici

O explicație a sumei mici pe care a primit-o comparativ cu cea solicitată ar putea fi bugetul mai mic al MTS, a completat Elisabeta Lipă:

„Noi am cerut 17 milioane. Probabil bugetul MTS-ului e mult mai mic. Nu știu. Dacă e același, întrebați-i pe ei. Eu am spus-o, nu înțeleg ce se dorește de la sportul românesc. Ne dorim medalii și să facem România cunoscută în lume la Jocurile Olimpice, campionate mondiale și europene, dacă nu, să iasă cineva și să ne spună «Domnule, pe noi nu ne interesează nici medaliile voastre olimpice, nici mondiale», și atunci mergem cu toată lumea. Eu înțeleg foarte bine, ai 70 de federații pe care trebuie să le mulțumești. Faptul că federația de canotaj este pe primul loc se datorează faptului că stăm 11 luni pe an în cantonament. asta e sportul, nu-i țin eu, ăsta e sportul, altfel nu pot să fac nicio performanță. Dacă este prea costisitor, să iasă și să spună”.

Elisabeta Lipă anunță o nouă strategie

Elisabeta Lipă spune că trebuie să regândească și strategia în ceea ce privește loturile de tineret și de juniori.

„O să regândesc strategia, pentru că eu nu vorbesc doar despre susținerea sportivilor la Jocurile Olimpice. Noi trebuie să investim și în bază. La ora actuală am juniorii în pregătire și nu știu, să văd, cam cum a considerat comisia asta, în frunte cu domnul ministru, cam câți bani îmi trebuie să investesc în acești copii. Pentru că avem nevoie de sportivi calificați și în 2024, și dacă nu îi pot susține e clar că nu pot să mă gândesc atât de departe.

Susținerea pe care o acordam loturilor de juniori și de tineret trebuie să o regândesc. Să nu ne mirăm că nu am semănat nimic și nu avem de unde culege. Pentru că eu încerc de câțiva ani să tot semăn și vine unul-altul și nu mă lasă, pentru că nu am însămânțat bine”, a mai spus Lipă.

Cine primește cei mai mulți bani?

Federațiile de canotaj, handbal și atletism primesc cele mai mari finanțări în anul olimpic 2020 de la Ministerul Tineretului și Sportului dintre cele 63 de structuri sportive eligibile, conform repartizării anunțate, luni, de ministrul Ionuț Stroe într-o conferință de presă.

Ca urmare a numărului mare de sportivi calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar și a rezultatelor înregistrate în 2019, Federația Română de Canotaj primește cea mai mare sumă, mai exact 10.000.000 de lei, cu 300.000 mai puțin față de anul trecut. Următoarea în clasamentul finanțărilor de la bugetul de stat este Federația Română de Handbal, cu 7.850.000 de lei, față de 10.000.000 lei în 2019, iar pe poziția a treia se află Federația Română de Atletism – 7.000.000 de lei, în scădere față de 8.500.000 de lei în 2019.

În total, suma cu care Ministerul Tineretului și Sportului finanțează federațiile sportive în 2020 este de 132.200.000 de lei, în condițiile în care asociațiile naționale au primit în anul precedent 132.267.000 de lei. Bugetul total al MTS pentru anul 2020 este de 570.507.000 lei.

Separat, Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) va fi finanțat de la bugetul de stat în anul olimpic 2020 cu suma de 69.600.000 de lei, față de 69.025.000 în anul 2019.
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a declarat, luni, că bugetul împărțit federațiilor va fi completat în luna septembrie cu banii din taxele pe alcool și tutun.

Adauga un comentariu