International

Elon Musk, al doilea cel mai bogat om de pe planetă

Publicat: 24 nov. 2020

Afaceristul Elon Musk l-a întrecut pe fondatorul Microsoft, Bill Gates, devenind astfel al doilea cel mai bogat om de pe planetă, cu o avere totală estimată la 127,9 miliarde de dolari, în clasamentul miliardarilor publicat luni, 23 noiembrie 2020, de Bloomberg, citat marţi de DPA.

De la debutul anului, averea antreprenorului în vârstă de 49 de ani a crescut cu circa 100,3 miliarde de dolari, marcând un plus de doar 7,2 miliarde de dolari într-o singură zi prin creşterea cu 6,5% a preţului acţiunilor companiei sale de autoturisme electrice Tesla.

Cu o avere de 182 miliarde de dolari, şeful Amazon, Jeff Bezos, rămâne în fruntea acestui clasament, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Pe locul al treilea în acest top al celor mai bogate persoane se află acum Bill Gates, cu „doar” 127,7 miliarde de dolari. Averea sa ar fi însă mult mai mare dacă nu ar fi donat foarte mulţi bani, notează DPA.

Anterior, afaceristul Elon Musk îl devansase și pe fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

Clasamente precum cel realizat de Bloomberg se bazează pe informaţii publice privind valorile deţinute ca acţiuni, proprietăţi imobiliare, obiecte de artă şi alte bunuri de lux. În clasamentul Forbes al miliardarilor, Musk se află pe locul al patrulea, cu 110,5 miliarde de dolari.

Fondatorul Facebook deține în prezent 13% din acțiunile companiei

Anul acesta, în contextul pandemiei, acțiunile celor mai mari companii de tehnologie din SUA au crescut foarte mult la Bursa de la New York. Astfel, titlurile Amazon, cel mai mare retailer online din lume, au înregistrat un avans de 73%, Jeff Bezos, fondatorul Amazon, fiind cel mai bogat om din lume. Averea lui a crescut anul acesta cu peste 75 de miliarde de dolari, depăşind 190 miliarde de dolari, chiar dacă SUA înregistrează un declin economic semnificativ.

De asemenea, în 2020, averea lui Mark Zuckerberg a crescut cu aproximativ 22 de miliarde de dolari, în condițiile în care acţiunile Facebook au urcat cu 65% din 23 martie, la 245 de dolari per titlu.

În prezent, cele mai mari cinci companii de tehnologie din SUA – Apple, Amazon, Alphabet, Facebook şi Microsoft – au valori de piaţă echivalente cu aproximativ 30% din PIB-ul SUA, aproape dublu faţă de cât aveau la finalul lui 2018.

Încasările aplicației de socializare

Încasările Facebook au crescut cu 11% în trimestrul al doilea, până la 18,687 miliarde de dolari, profitul net situându-se la 5,178 miliarde de dolari, cu un avans inter-anual de 98%.

Măsurile de izolare din pandemie a crescut numărul de utilizatori zilnici activi ai Facebook să urce cu 12%. 

„Suntem mândri că oamenii pot avea încredere în serviciile noastre pentru a rămâne conectaţi atunci când nu se pot întâlni faţă în faţă”, a declarat Zuckerberg într-un comunicat de presă.

„Publicitatea a continuat să fie principala sursă de venituri a companiei şi, în perioada aprilie-iunie 2020, i-a adus 18,321 miliarde de dolari (plus 10%).

Aceasta în pofida faptului că o serie de companii mari au decis să-şi retragă anunţurile de pe platforma de socializare după ce la jumătatea lunii iunie activiştii au declanşat o campanie pentru a cere firmelor să nu se promoveze pe Facebook din cauza dezinformării şi a mesajelor de ură pe care le distribuie”, mai arată sursa citată.

Adauga un comentariu