Prima pagină » Razboi în Ucraina » Elveția respinge cererea de export pentru tancurile Leopard destinate Ucrainei
Elveția respinge cererea de export pentru tancurile Leopard destinate Ucrainei

Elveția respinge cererea de export pentru tancurile Leopard destinate Ucrainei

28 iun. 2023, 19:00, 3 ,
în Razboi în Ucraina

Consiliul Federal al Elveției a respins miercuri o cerere din partea firmei de apărare RUAG privind exportul a 96 de tancuri Leopard 1 A5 destinate Ucrainei, „întrucât este în contradicție cu legislația în vigoare”, potrivit unui comunicat al guvernului.

„Consiliul Federal a concluzionat că vânzarea celor 96 de tancuri nu este posibilă conform legii în starea ei. În special, o astfel de vânzare ar contraveni Legii privind materialul de război și ar duce la o schimbare de la politica de neutralitate a Elveției”, potrivit unui comunicat.

Marți, RUAG a depus o cerere de export pentru revânzarea a 96 de tancuri Leopard 1 A5 uzate și neoperaționale, potrivit guvernului.

„Tancurile sunt în prezent depozitate în Italia și ar trebui recondiționate în Germania înainte de a fi reexportate în Ucraina”, se arată în comunicatul guvernului.

Elveția și-a încălcat status quo-ul de neutralitate la scurt timp după începutul războiului

Elveția este o țară neutră din 1815, cu cadrul legal care asigură că nu trimite arme direct sau indirect statelor beligerante. De când a început războiul Rusiei împotriva Ucrainei, țara s-a confruntat cu presiuni mari din partea vecinilor săi europeni pentru a aproba reexportul de arme în Ucraina.

Cu toate acestea, Elveția și-a încălcat status quo-ul de neutralitate la scurt timp după începutul războiului, adoptând sancțiunile Uniunii Europene în martie 2022, potrivit CNN.

Ucraina vrea un semnal de la summitul NATO că se poate alătura alianței după război

Polonia și Lituania vor face tot ce le stă în putință pentru a se asigura că Ucraina devine membră a NATO cât mai curând posibil, a declarat miercuri președintele polonez Andrzej Duda, în timpul unei vizite la Kiev, relatează Reuters.

„Vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple cât mai curând posibil. Încercăm să ne asigurăm că deciziile luate la summitul (NATO) indică clar perspectiva aderării, purtăm discuții pe această temă cu aliații noștri”, a spus Duda într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a înțeles că nu se poate alătura NATO în timpul războiului, dar că Kievul dorește să primească un semnal că se poate alătura alianței militare după încheierea războiului.

„Înțelegem că nu putem fi membri NATO în timpul războiului, dar trebuie să fim siguri că după război vom fi. Acesta este semnalul pe care vrem să-l primim – că după război Ucraina va fi membră a NATO. Am dori un al treilea semnal la summitul NATO că Ucraina va primi garanții de securitate – nu în locul (aderării la) NATO, ci pentru o perioadă până când vom intra în alianță”, a declarat Zelenski la o conferință de presă cu președinții polonez și lituanian, aflați în vizită.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025