International

EMA: Beneficiile AstraZeneca, mai mari decât riscurile. Efecte devastatoare ale pandemiei

Publicat: 07 apr. 2021
Vaccin anti COVID-19 AstraZeneca
Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut mai multe precizări despre vaccinul AstraZeneca şi a afirmat că beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât riscurile. Anunţul a fost făcut de Emer Cooke, directorul executiv al EMA

Agenţia Europeană a Medicamentului a făcut mai multe precizări despre vaccinul AstraZeneca şi a afirmat că beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât riscurile. Anunţul a fost făcut de Emer Cooke, directorul executiv al EMA.

„Comitetul de siguranţă din cadrul EMA a confirmat că beneficiile AstraZeneca în prevenirea COVID-19 depăşesc riscurile şi efectele adverse. COVID-19 este o boală foarte serioasă, care provoacă mii de morţi. Acest vaccin s-a dovedit a fi foarte eficient, previne bolile severe, salvează vieţi. Am ajuns la concluzia că rapoartele privind cheagurile de sânge ar trebui catalogate drept efecte secundare ale vaccinului.

Am convocat grupuri de experţi din mai multe specialităţi, dar nu putem confirma că aceste efecte au apărut exact în urma vaccinării. EMA lucrează cu autorităţile naţionale competente pentru a se asigura că aceste cazuri sunt comunicate în timp util, este important ca cei vaccinaţi şi medicii să ştie că aceste cheaguri pot apărea, astfel încât să fie depistate la timp”, a declarat aceasta.

Compania care produce vaccinul AstraZeneca a transmis un document tuturor specialiştilor din România

Răsturnare de situaţia în rândul vaccinului AstraZeneca. Conform unui document emis de oficialii AstraZeneca este recunoscut faptul că sunt efecte adverse ale vaccinului după administrare. Printre efectele adverse semnalate de aceştia se numără şi tromboza.

Documentul vine după ce în ultima perioadă în întreaga lume a izbucnit un întreg scandal prin care mai multe persoane au susţinut că sunt efecte adverse grave după utilizarea vaccinului AstraZeneca.

Compania AstraZeneva AB, cea care produce vaccinul mai sus amintit a emis un document prin care le cere specialiştilor din România să dezvolte un grad ridicat de atenţie la efectele adverse ale vaccinului. De altfel, este pentru prima oară când compania admite că nu este exclus o legătură dintre tromboză şi administrarea vaccinului anti COVID-19.

Printre elementele semnalate de companie se numără şi apariţia unor cheaguri de sânge, tromboze. Iată care sunt elementele semnalate de compania AstraZeneca:

  • COVID-19 Vaccine AstraZeneca: beneficiile depășesc riscurile, cu toate că o posibilă legătură cu cazuri foarte rare de cheaguri sanguine asociate cu număr scăzut de trombocite nu poate fi exclusă.
  • După vaccinarea cu COVID-19 Vaccine AstraZeneca, a fost observată foarte rar, o asociere de tromboză cu trombocitopenie, în unele cazuri însoțite de sângerare.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele tromboembolismului și ale trombocitopeniei.
  • Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite asistență medicală imediată în cazul în care, după vaccinare, prezintă simptome precum: dificultăți de respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul, membrelor inferioare, dureri abdominale persistente. De asemenea, orice persoană care, după vaccinare, prezintă simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă sau vedere încețoșată, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistență medicală.
Comentarii
  • Alte vaccinuri au beneficii un pic mai mari. Harnelile EMA ar fi avut sens în absența concurenței Astra Zeneca. Dacă efectele secundare sunt importante, luăm frumușel dozele și facem un pic de flush.

Adauga un comentariu