Emil Apetrei, unul dintre primii polițiști de la Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) Iași a ieșit la pensie după ani întregi de activitate. Polițistul a povestit o parte dintre întâmplările din carieră și își aduce aminte de părțile frumoase, dar și de riscul la care s-a expus de-a lungul anilor. Pasionat de tot ce ține de poliție, Emil Apetrei a fost unul dintre polițiștii extrem de implicați, iar toate misiunile pe care le-a avut au fost duse cu bine la capăt
Emil Apetrei, unul dintre primii polițiști din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) Iași, a ieșit la pensie după ani întregi de activitate. Până la pensionare, Emil Apetrei a fost agent șef principal. Extrem de pasionat de meseria de polițist, agentul șef principal se numără printre cei care au pus bazele Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) Iași. În anul 2000, la Iași se înființa SAS-ul. După ce a dat mai multe probe, agentul Apetrei a fost „recrutat”. SAS-ul era format atunci din trei grupe, iar Apetrei era unul dintre cei trei coordonatori. Practic, avea în grijă cam 10 polițiști. Nu i-a fost deloc greu să se acomodeze. Este știut faptul că la SAS sau la „mascați”, așa cum sunt cunoscuți polițiștii din cadrul acestui Serviciu, este nevoie de oameni bine pregătiți fizic. Apetrei practica luptele, culturismul și fotbalul.
Polițistul Emil Apetrei a fost trimis în misiune la Mineriadă
Emil Apetrei s-a făcut rapid remarcat, fiind unul dintre polițiștii trimiși în misiuni speciale. Agentul Apetrei a participat la „Mineriadă”, de unde s-a întors cu bine. De fapt, toate misiunile la care a participat împreună cu colegii săi au fost terminate cu bine. Acum la pensie, Emil Apetrei își amintește de misiunile mai „speciale”.
Lucrurile erau puțin mai diferite la început la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS). Mergeam în misiune cu un ARO, nu erau echipamentele de acum. Între timp, lucrurile s-au schimbat, sunt echipamente noi, mașini noi”, a precizat Emil Apetrei.
Deși nu aveau condițiile de acum, pregătirea polițiștilor era aceeași. De-a lungul timpului, agentul Emil Apetrei a trecut și prin situații limită. Își amintește cum la un moment dat era să fie lovit cu un topor în cap, iar la o altă misiune a trebuit să salveze un copil de la moarte.
La o misiune, Emil Apetrei a salvat împreună cu colegii un copil din mâinile tatălui care îl amenința cu un cuțit
Emil Apetrei spune că la o misiune un bărbat i-a pus fiului său minor un cuțit la gât și a amenințat că îl rănește.
„Sunt multe amintiri. La o misiune, un bărbat a pus mâna pe un cuțit și a amenințat că îl va răni pe fiul său. Am reușit atunci să-l imobilizăm, iar copilul a scăpat. La o altă misiune urmăream un bărbat. Am aflat că se ascunde într-un cimitir pentru că mama lui urma să fie înhumată în ziua respectivă. Era ascuns într-un cavou. Au fost situații delicate, când au existat indivizi înarmați cu arme de foc sau cu arme albe”, a completat Emil Apetrei.
În anul 2014, polițistul a primit o distincție de onoare din partea șefilor Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași pentru rezultate meritorii.
Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) Iași a împlinit 20 de ani de activitate la începutul acestei luni
Serviciul de Acțiuni Speciale (SAS) Iași a împlinit 20 de ani de activitate la începutul acestei luni. Oamenii s-au schimbat, însă echipa de la Iași este extrem de bine pregătită. Emil Apetrei a transmis un mesaj colegilor, la împlinirea celor 20 de ani de la înființare.
„Le transmit colegilor toate gândurile mele bune. Sunt alături de ei și trebuie să recunosc că îmi lipsesc”, a spus Emil Apetrei.
Trebuie precizat faptul că Emil Apetrei este căsătorit și are doi copii. Spune că familia l-a susținut tot timpul și își aduce aminte că uneori soția sa nu putea dormi când pleca în misiuni, știind cât de periculos este.
Emil Apetrei a fost si va rămâne un polițist adevărat. Un om care a avut dintotdeauna și are calități frumoase. Un bun profesionist, Un om cu un suflet frumos și cald.