Emil Boc, primarul Clujului, a declarat joi, 24 decembrie, că vrea să se vaccineze public imediat ce va avea ocazia să o facă.
Emil Boc îi sfătuieşte pe clujeni, mai cu seamă pe cei mai vulnerabili în faţa bolii, să facă vaccinul anti-COVID-19.
Emil Boc este gata să se vaccineze public, pentru a-i convinge şi pe cei care încă mai ezită.
„Când ne vine rândul, public dacă va fi posibil, mă voi vaccina fără niciun fel de echivoc. Mi-am făcut teste PCR şi de anticorpi, nu am avut, ne-am ferit cât s-a putut”, a declarat Emil Boc.
Emil Boc: „Este că e cea mai bună soluţie“
Fostul premier a mai spus că toţi oamenii ar trebui să se gândească serios şi să se vaccineze.
„Părerea mea, şi nu numai a mea, este că e cea mai bună soluţie. Deci, dacă ar fi să dau un sfat, le-aş spune oamenilor să se vaccineze. E o boală care poate evolua urât, mai ales în cazul celor vulnerabili, care au o vârstă sau au şi alte afecţiuni”, a precizat Emil Boc.
Trei etape de vaccinare
Noul ministru al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat că joi, 24 decembrie, că prima tranşă de vaccin anti-COVID, alocată ţării noastre, va ajunge vineri, 25 decembrie. Dozele vor sosi cu un transport rutier prin Vama Nădlac din judeţul Arad.
Transportul va ajunge la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti în data de 26 decembrie.
De asemenea, Bode a mai precizat că atunci când îi va veni rândul, se va vaccina împotriva Covid. Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din Bucureşti este centrul naţional de primire şi stocare al dozelor de vaccin anti-Covid.
Vaccinarea începe pe 27 decembrie
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vaccinarea începe în 27 decembrie, la ora 9:00, în două spitale din Capitală, iar la ora 10:00, în Centrele regionale.
Campania de vaccinare cuprinde trei etape. Într-o primă fază vor fi vaccinaţi lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social.
În etapa a doua va fi vaccinată populaţia expusă la risc, incluzând persoanele peste 65 ani, bolnavii cronici indiferent de vârstă, personal cheie din instituţiile statului, personal domeniul apărării, ordine publică, siguranţă naţională, autorităţile judecătoreşti, sectorul economic vital (electricitate, gaze, apă, alimentar, combustibili, medicamente şi material sanitare, transport persoane şi mărfuri, feroviar, aeroport ), comunicaţii: STS, radio, tv naţionale, mass-media cu risc de expunere, poştă şi curierat, unităţi de învăţământ şi creşe, salubritate şi deşeuri.
Ultima etapă de vaccinare include populaţia generală adultă şi copiii peste 16 ani.
Cum te poţi programa pentru vaccin
Persoanele care vor să primească doza de vaccin anti-covid, trebuie să ştie că tot procesul se face în baza unei programări. Informaţiile detaliate au fost furnizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Campaniei de Vaccinare împotriva Covid-19.
Potrivit datelor, este necesară programarea pentru vaccinare întrucât astfel se asigură un flux bine organizat al celor care vor fi vaccinaţi. De asemenea, se va realiza o mai bună monitorizare post-vaccinare.
Cei care sor să se imunizezi mai repede şi să nu te infectezi cu coronavirus, iată ce modalităţi ai la dispoziţie pentru a te programa la vaccinare:
- online
- prin medicul de familie
- prin Direcţia de Asistenţă Socială, din cadrul fiecărui consiliu local.