International

Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Publicat: 16 aug. 2022
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut retragerea forţelor ruse de la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, subliniind „riscurile” pe care prezenţa lor le prezintă pentru securitatea sitului, relatează France Presse.

În cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Macron şi-a exprimat „preocuparea cu privire la ameninţarea pe care o comportă prezenţa, acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului cu conflicte în curs privind siguranţa şi securitatea instalaţiilor nucleare ucrainene, cerând retragerea acestor forţe” din amplasamentul centralei, a indicat Palatul Elysee.

Emmanuel Macron „şi-a exprimat sprijinul de a trimite o misiune la faţa locului „în cel mai scurt timp”

De asemenea, Emmanuel Macron „şi-a exprimat sprijinul” pentru propunerea directorului general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, de a trimite o misiune la faţa locului „în cel mai scurt timp” pentru a inspecta situl.

Cei doi şefi de stat „au făcut un schimb de opinii asupra modalităţilor unei astfel de misiuni”, a precizat preşedinţia franceză.

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA

Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA, notează AFP. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că aceasta ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.

Preşedinţii francez şi ucrainean au salutat, între altele, plecarea marţi a primei nave umanitare închiriate de ONU cu un transport de grâu ucrainean spre Africa, „unde necesităţile sunt deosebit de urgente”.

Cerealele produse în Ucraina au fost blocate luni întregi din cauza războiului declanşat de Rusia. Exporturile au fost reluate la 1 august prin Marea Neagră în urma unui acord între ruşi şi ucraineni, după medierea Turciei, sub egida Naţiunilor Unite.

Emmanuel Macron a reiterat, de asemenea, sprijinul Franţei pentru eforturile europene de a exporta cereale ucrainene atât pe cale rutieră, cât şi fluvială.

Această iniţiativă europeană a permis exportul a 2,8 milioane de tone în iulie, iar „ritmul continuă să se accelereze”, şi-a exprimat satisfacţia Palatul Elysee, notează Agerpres.
Adauga un comentariu