Razboi în Ucraina

Emmanuel Macron vrea să discute cu Putin despre o operațiune umanitară excepțională în Mariupol – VIDEO

Publicat: 25 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Emmanuel Macron vrea să discute cu Putin despre o operațiune umanitară excepțională în Mariupol - VIDEO
Operațiunea va fi efectuată împreună cu Turcia și Grecia pentru a evacua civilii care doresc să părăsească orașul asediat, potrivit lui Macron.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, va discuta cu omologul său rus, Vladimir Putin, despre termenii și condițiile unei „operațiuni umanitare excepționale” pentru evacuarea civililor din Mariupol, a anunțat el vineri într-o conferință de presă.

„Am avut astăzi (vineri – n.r.) discuții foarte concrete cu primarul din Mariupol și cu autoritățile ucrainene relevante”, a declarat Macron reporterilor la Bruxelles, după un summit UE.

„Vom negocia apoi cu partea rusă”, a spus Macron.

Operațiunea va fi efectuată împreună cu Turcia și Grecia pentru a evacua civilii care doresc să părăsească orașul asediat, potrivit lui Macron.

Franța va cere Rusiei să oprească asediul asupra Mariupolului

În timpul convorbirii Macron-Putin, Franța va cere Rusiei să oprească asediul asupra Mariupolului, astfel încât civilii care doresc să plece să poată fi evacuați, iar ajutoarele umanitare să poată intra pentru cei care au ales să rămână, a precizat Palatul Élysée după conferința de presă, potrivit CNN.

„Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a spus şeful statului francez.

„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare „chiar următoarele zile”.

Aproximativ 100.000 de persoane sunt blocate în Mariupol

Emmanuel Macron a afirmat că „echipele de la Palatul Elysée” (preşedinţia Franţei) au avut vineri un schimb de opinii cu primarul Mariupolului, „un oraş cu peste 400.000 de locuitori care astăzi mai are doar 150.000 de locuitori” trăind „în situaţii dramatice”.

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, indică un ultim bilanţ al primăriei. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.

Adauga un comentariu