Prima pagină » International » Encefalita japoneză, un nou virus care se răspândește în Australia
Encefalita japoneză, un nou virus care se răspândește în Australia

Encefalita japoneză, un nou virus care se răspândește în Australia

15 mart. 2022, 17:42,
în International

Un virus care se răspândește în Australia este o „amenințare globală în creștere”, a avertizat un expert. Encefalita japoneză – o infecție virală a creierului – a ucis două persoane, iar alte 15 au fost infectate. Virusul se găsește la porci și păsări și este transmis la țânțari atunci când înțeapă animalele infectate.

Nu se poate răspândi de la o persoană la alta, așa că nu este o amenințare la fel de mare ca un virus de tip Covid-19. Este cel mai frecvent în zonele rurale din Asia de Sud-Est, insulele Pacificului și Orientul Îndepărtat. Se crede că toate cazurile din Australia au apărut la porci, după ce patru state au raportat infecții luna trecută. Două persoane, un bărbat în vârstă de 70 de ani și altul de 60 de ani, au murit din cauza virusului.

Ce spun oamenii de știință despre infecția virală

Dr. Ava Easton, om de știință în domeniul sănătății și CEO al Societății de Encefalită, și-a împărtășit temerile că un număr semnificativ de oameni fie vor muri, fie se vor confrunta cu efectele virusului care vor schimba viața multora. „Pentru cei care dezvoltă encefalită ca urmare a înțepăturii unui țânțar, aproape o treime dintre cei care contractă encefalită în acest fel vor muri, din păcate, și o treime până la 50% vor avea consecințe grave asupra sănătății.”

Ea a declarat că inundațiile recente din estul Australiei au creat un teren de reproducere perfect pentru țânțari. Dr. Easton a explicat: „Inundațiile din Australia au dus la mai multă apă, mai multe păsări migratoare și asta înseamnă mai multă capacitate pentru țânțari de a se hrăni cu ceea ce numim aceste gazde virale, cum ar fi porcii și păsările de apă”.

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul encefalitei japoneze, o formă de flavivirus, vor avea doar o boală ușoară sau asimptomatică, adesea confundată cu gripă. Dar unii vor dezvolta encefalită, care poate fi fatală sau poate provoca leziuni neurologice pe termen lung. Simptomele encefalitei includ confuzie, dureri de cap, rigiditate a gâtului, tremur, somnolență și convulsii. În prezent, nu există un tratament pentru encefalita japoneză. Dacă o persoană are o infecție severă, de obicei trebuie internată la spital pentru a putea primi lichide, oxigen și medicamente.

Patru cazuri au fost confirmate în Australia de Sud, trei în New South Wales, șapte în Victoria și o infecție în Queensland. Se așteaptă însă că acest număr va crește în zilele următoare. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Sănătate, Chris Lease, a spus că este important ca oamenii să evite să fie înțepați de țânțari.

Aproximativ 1 din 250 de persoane care se infectează cu encefalită japoneză dezvoltă simptome mai severe pe măsură ce infecția se răspândește la creier. Acest lucru se întâmplă de obicei de la 5 până la 15 zile după infecție și include temperatură ridicată, gât rigid, confuzie sau slăbiciune musculară. Până la 1 din 3 persoane care dezvoltă aceste simptome mai grave va muri ca urmare a infecției. Boala este o preocupare deosebită pentru vârstnici și tineri, copiii sub cinci ani fiind mai expuși riscului de îmbolnăvire gravă.

La cei care supraviețuiesc, aceste simptome tind să se îmbunătățească încet, dar poate dura luni pentru a se recupera. Acest lucru poate duce la probleme pe termen lung, cum ar fi tremurături și convulsii musculare, modificări de personalitate, slăbiciune musculară, dificultăți de învățare și paralizie la unul sau mai multe membre, potrivit The Sun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024