National

Enel, adoptă contoare inteligente

Publicat: 12 nov. 2019

În gospodăriile românilor, se instalează noi contoare. Acestea sunt mai inteligente şi permit consumatorilor să monitorizeze consum de energie electrică. Centrul reţelelor viitorului vizează contoarele inteligente, astfel este reprezentată interfaţa de acces. Acest acces este facilitat către noile tehnologii din domeniul energiei electrice.

Astfel, până la finalul acestui an, numărul total a celor care vor beneficia de noua tehnologie va depăși cifra de 671.000 clienți.

Odată cu adoptarea generalizată a tehnologiei contoarelor inteligente, rețelele de distribuție a energiei electrice vor putea ajunge, și în ţara noastră. România se va alinia la nivelul de digitalizare înregistrat de țările mai avansate din domeniu.

În momentul de faţă, rata de penetrare a contoarelor este încă scăzută la noi în țară. Cele trei filiale de distribuție ale grupului Enel România, pionier în domeniu, au instalat contoare inteligente la aproximativ un sfert dintre clienții lor. Sunt declarate cele mai avansate companii din domeniu în privința adoptării tehnologiei la nivel local.

Investițiile Enel vor continua și în perioada imediat următoare. Cele trei companii E-Distribuție vor schimba contoarele vechi anul acesta. Numărul se ridică la 171.000 de contoare inteligente. Investițiile se ridică la 53 de milioane de lei.

Atunci când procesul de înlocuire a contoarelor vechi cu cele inteligente va fi încheiat, consumatorii vor putea vedea mult mai bine beneficiile acestei tehnologii, iar mediul va fi de asemenea mai protejat.

Un exerciţiu de imaginaţie, ne-ar oferi exemplul unui oraș cu rețele electrice inteligente, care va putea fi alimentat atât de la centralele electrice. Dar, și de la cei ce generează energie regenerabilă în cantități măsurate de contoarele inteligente. Aşadar, consumatorii vor putea utiliza această energie pentru a alimenta mașinile electrice sau alte aparate, putând regla și monitoriza consumul prin aplicații Internet of Things.

Astfel, într-un viitor nu foarte îndepărtat, electrocasnicele inteligente vor decide singure când este cel mai bun moment să pornească. Această decizie va fi în funcție de tarifele orare percepute de furnizorul de energie.loading...

Adauga un comentariu