Actualitate

Epidemiologul Emilian Popovici se așteaptă la 2.629 cazuri pe zi!

Publicat: 17 iul. 2020
ALT=
Epidemiologul Emilian Popovici se așteaptă la 2.629 cazuri pe zi!

Epidemiologul Emilian Popovici a anunțat că a făcut o nouă proiecție privind rata de reproducere a infecțiilor și se așteaptă la 2.629 cazuri pe zi.

Creșterea foarte mare a numărului de cazuri noi de infectări cu COVID-19, ieri a fost atins un nou record, de 777 de cazuri în 24 de ore, a produs îngrijorare în rândul autorităților și al medicilor.

Mai mult de atât, România este în acest moment pe locul al doilea în Uniunea Europeana la numărul de noi infectări cu coronavirus.

„Am făcut o proiecție pentru 1,2 număr bazal de reproducere care poate duce la 2.629 cazuri noi de infecție pe zi. O trecere de la 1,1 la 1,2 înseamnă foarte mult. Nu suntem, din fericire la 1,2, nu e de dorit să ajungem acolo.

La un număr bazal de reproducere de 1,1 cu corespondența de 836 cazuri noi vom avea 561 cazuri în terapie intensivă. La 1,2 în ATI ar fi 1.428 cazuri, secțiile ATI ar putea avea o problemă, spune Emilian Popovici.

Epidemiologul Emilian Popovici se așteaptă la 2.629 cazuri pe zi: Se așteaptă la o explozie de cazuri

Epidemiologul susține că noul context epidemiologic ar putea duce la o explozie de cazuri. Emilian Popovici nu a exclus varianta ca numărul mare de cazuri noi de infectare să fie cauzată de pacienții asimptomatici care nu ar fi respectat indicațiile la externare.

„De la 1 iunie am fost într-o serie de zile cu un număr bazal de peste 1 – 1,13 – 1,14, 1,15 – au fost oscilații care se reflectă în aceste cifre pe care le vedem acum.

Nu puteam anticipa problema cu pacienții externați la cerere, aceste sute de pacienți dacă nu respectă indicațiile la externare pot genera focare.

Sunt niște situații obiective care au făcut să fim cu 777 cazuri noi câte au fost ieri, să fim mult mai aproape de cifra prognozată pentru 1,1 decât ne așteptam.

S-ar putea să ne îndreptăm spre o cifră între cele două, din cauza contextului epidemiologic și clinic cu care ne confruntăm“, adaugă Emilian Popovici.

Previziuni sumbre pentru noiembrie

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie a avertizat că situația în noiembrie ar putea fi alarmantă dacă acum, în vară, avem un număr atât de mare de cazuri noi de infectări cu COVID-19.

„Dacă acum, în vară, avem probleme, să ne întrebăm ce va fi în noiembrie când vremea se va răci. Lucrurile trebuie ținute sub control, să fim pregătiți pentru sezonul rece când ne vom confrunta și cu gripa și cu Covid în același timp, nu ca în martie când au fost una după alta.

Oamenii trebuie să înțeleagă și să constientizeze pericolul”, a adăugat Emilian Popovici.

Emilian Popovici a declarat în urmă cu două zile că în cazul în care rata de infectare se va menține la nivelul de 1,1 atunci se așteaptă ca la 14 septembrie să fie 1.880 de noi cazuri pe zi, iar la terapie intensivă ar putea exista 1.149 de persoane, față de 248 câte sunt în prezent.

„În niciun caz nu ar trebui să ne relaxăm, pentru că mergem către o țintă care a fost proiectată de biostatisticianul Valentin Pârvu încă de acum vreo două luni, când, a precizat acesta, la un număr bazal de reproducere de 1,1 în data de 14 august este posibil să ne confruntăm cu aproximativ 800 de infecții noi pe zi. Iată că treptat-treptat, în ultima perioadă ne-am apropiat de această predicție. Vorbim de biostatistică. Are o valoare de predictibilitate indiscutabilă. Este foarte probabil ca proiecțiile să fie atinse”, a spus Emilian Popovici.

 

Adauga un comentariu