Prima pagină » Local » Episoadele în care creierul pacientului este pus pe pilot automat, descrise de specialiștii din Iași. Este o tulburare a somnului care poate fi provocată de stres – FOTO

Episoadele în care creierul pacientului este pus pe pilot automat, descrise de specialiștii din Iași. Este o tulburare a somnului care poate fi provocată de stres – FOTO

05 apr. 2024, 02:00, 4 ,
Cristina Doroftei în Local

O tulburare a somnului, care poate fi provocată de stres, poate pune pacienții pe pilot automat. Specialiștii ieșeni au întâlnit cazuri în care bolnavii pot urca la volan, pot merge pe marginea unui bloc, se pot plimba, iar dimineața să nu-și amintească nimic din ce au făcut. Aceștia sunt cei care suferă de somnambulism, o stare în care sunt hipnotizați.

Tulburarea de somn în care pacientul este hipnotizat: „Acest fenomen aduce cu sine niște riscuri”

o tânără care suferă de somnambulism

O tulburare a somnului care poate fi provocată de stres poate pune pacientul pe pilot automat

Somnambulismul este o tulburare a somnului, numită parasomnie. Deși această afecțiune se poate manifesta la copii cu precădere, specialiștii spun că au întâlnit diferite cazuri și la adulți.

„Somnambulismul este o tulburare a somnului, numită parasomnie. Manifestările apar în timpul somnului profund. Literatura de specialitate precizează că aceste fenomene apar cel mai des în primele două ore după adormire și durează între 10-15 minute. Persoană afectată, deși nu se trezește efectiv, nu este conștientă, se deplasează din pat. Acest fenomen aduce cu sine niște riscuri. În primul rând, vorbim despre posibilitatea de a se răni, dar și despre riscul de a produce rău celor din jur.

Frecvent menționate în studiile de specialitate sunt manifestări mai bizare, de tipul comportamentului agresiv, lovirea celor din jur, mâncatul, privitul în gol. Există și situații dramatice, mai rare, în care persoana afectată coboară treptele, părăsește încăperea sau chiar casa, ajunge în spațiul public. De cele mai multe ori, nu își amintește episodul la trezire. Copiii sunt cel mai frecvent afectați, dar tulburarea poate persista și la adulți. De cele mai multe ori, există un element declanșator al episodului nocturn. Un eveniment neobișnuit sau stresant, o situație particulară familială, emoții puternice pe perioada zilei, trecerea printr-o problemă de sănătate pot fi cauze invocate”, transmite dr. Andreea Zabara, medic specialist la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iași.

Persoanele care suferă de această tulburare a somnului pot simți efecte secundare în timpul zilei, durerile de cap fiind unul dintre simptome.

„Ca toate tulburările de somn, se asociază cu scăderea calității acestuia. Consecințele se resimt pe perioada zilei. Adulții sunt astenici, prezintă dureri de cap matinale, iritabilitate, scăderea eficienței la locul de muncă. Pe fondul scăderii vigilenței, crește riscul accidentelor casnice sau a celor rutiere, mai ales în cazul șoferilor profesioniști. În timp, privarea de somn conduce la disfuncții metabolice. Pe fondul oboselii acumulate, apare creșterea apetitului și câștigul ponderal. În timp, se dezvoltă afecțiuni, precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare. La copii apare deficitul de atenție, randamentul școlar scăzut, se reduce interesul pentru activitățile extrașcolare. Pe parcurs, poate apărea deficitul de creștere”, adaugă dr. Andreea Zabara.

Somnambulismul apare de cele mai multe ori în copilărie

o tânără care suferă de somnambulism

Persoanele care suferă de această tulburare a somnului pot simți efecte secundare în timpul zilei

Medicii ieșeni spun că un somn odihnitor este esențial pentru sănătate, regenerarea organismului și pentru funcționarea mintală și emoțională.

„Episoadele de somnambulism apar adesea în copilărie. În primă fază, pacienții ajung la psiholog. Nu există neapărat un tratament medicamentos prin care această tulburare să fie tratată, însă, dacă nu poate fi rezolvată prin psihoterapie, se mai poate prescrie și tratament. În primul rând, pacienții care suferă de somnambulism pot apela și la hipnoză sau tehnici de relaxare. Stresul poate fi implicat, și mecanismul genetic, aceste episoade de somnambulism pot apărea și la cei care au probleme cu folosirea diverselor substanțe, droguri, alcool”, completează dr. Ovidiu Alexinschi.

Cazurile extreme pe care psihologii din Iași le-au întâlnit au fost cele în care pacienții s-au urcat la volan, s-au deplasat pe diferite distanțe, ba chiar mai mult, au mers pe marginea unui bloc fără a se dezechilibra.

„Am avut cazuri avansate, forme accentuate de somnambulism, cu manifestări de o autonomie ieșită din comun, ca să vă dau un exemplu că oamenii care se plimbă pe marginea unui bloc și nu au treabă, pacientul respectiv este autonom pe un program care funcționează perfect, nu cade niciodată, merge perfect și pe sârmă întinsă. Se întâlnește și la adulți, pentru că formele de stres avansate, somnambulismul, se declanșează automat, ei sunt inconștienți, persoana respectivă o ia pur și simplu prin casă, prin bloc, prin localitate, se întoarce și habar nu are ce s-a întâmplat.

Nu are nicio senzație, se șterge total, este ca o transă hipnotică din care el iese și nu știe ce a făcut, pe unde a fost, el poate merge oriunde o perioadă de timp, cât este programat creierul lui, 5 minute, 10 minute. El merge pe un traseu stabilit de creierul lui, se întoarce din locul în care a plecat și se culcă. Marea teamă care există atunci când vine vorba despre somnambulism este ca, în starea respectivă, pacientul să comită o crimă.

În literatura de specialitate se speculează, eu nu-mi dau seama dacă cineva ar putea să meargă pe un program atât de malefic, doar să aibă omul niște trăsături patologice de psihopatie atât de accentuate încât să se cupleze pe direcția asta, cu somnambulismul. Eu, personal, nu am întâlnit niciodată un astfel de caz, în care să pot spune cu certitudine că într-o fază de somnambulism ar fi putut să facă ceva rău, să ucidă. Oamenii ar trebui liniștiți în privința asta, pentru că somnambulismul nu se asociază cu crima.

Am întâlnit și un caz în care omul urcă la volan, conduce, se întoarce și habar n-are că a pornit mașina, sunt episoade în care omul este pe pilot automat, asta este problema”, adaugă dr. Ioan Gotcă, psiholog la Centrul de Sănătate Mintală „Dr. Ghelerter”, din cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași, în legătură cu somnambulismul, o tulburare a somnului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`