International

Erdogan anunță că va candida pentru un nou mandat în 2023

Publicat: 09 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Erdogan anunță că va candida pentru un nou mandat în 2023
În același context, Erdogan a dezvăluit că pregătește o alianță electorală cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) de extremă dreapta

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat astăzi, 9 iunie, că vrea să candideze pentru un nou mandat, în cadrul alegerilor prezidențiale care sunt prograte pentru iunie 2023. Erdogan sfidează astfel vocile rivalilor săi politici, care îl acuză deschis de faptul că menține Turcia sub un regim autoritar.

„Spun aici, Tayyip Erdogan este candidatul Alianţei Populare pentru funcția preşedinte”, le-a transmis liderul Turciei susținătorilor săi, din oraşul Izmir, de la Marea Egee, conform Agerpres.

În același context, Erdogan a dezvăluit că pregătește o alianță electorală cu Partidul Mişcarea Naţionalistă (MHP) de extremă dreapta.

Turcia este condusă de Erdogan de 20 de ani

Potrivit DPA, foarte mulți observatori consideră că alegerile de anul viitor din Turcia vor fi marcate de o competiție aprigă, după ce în ultimii douăzeci de ani, țara a fost cârmuită de Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP), islamo-conservator al lui Recep Tayyip Erdogan. Pe fondul unei crize monetare, a creșterii șomajului, a interdicțiilor și cenzurii impuse de regimul actualului lider, opoziția a căpătat o voce puternică, iar acuzațiile la adresa președintelui Erdogan au devenit din ce în ce mai pregnante.

Opozanții îl acuză acum pe Erdogan de intimidare intensificată a potenţialilor rivali politici în perspectiva alegerilor din 2023.

AKP şi MHP au format o alianţă la alegerile din 2018, când Erdogan a fost reales cu puteri noi. Cei mai mari rivali ai lor erau atunci Alianţa Naţiunii, incluzând principala formaţiune opoziţie Partidul Republican al Poporului (CHP) şi dreapta naţionalistă Partidul Iyi (Partidul Bun).

Peste patru partide se opun regimului lui Erdogan

Erdogan i-a cerut de asemenea joi liderului CHP, Kemal Kilicdaroglu, să anunţe fie propria sa candidatura, fie să dezvăluie candidatul alianţei sale. Recent, formaţiunilor CHP şi Iyi li s-au alăturat încă patru partide de opoziţie pentru a conveni asupra unei strategii care să înlocuiască ceea ce ele numesc regimul „autoritar” al lui Erdogan.

Blocul, care include doi foşti colaboratori ai lui Erdogan, pe fostul prim-ministru Ahmet Davutoglu şi ex-ministrul de finanţe Ali Babacan, încă nu şi-a anunţat candidatul la preşedinţie.

Adauga un comentariu