Poliţiştii atrag atenţia asupra unei metode folosite de escroci pe site-urile de vânzări second-hand. Platforma OLX este una din preferatele escrocilor când vine vorba de înşelătorii on-line şi asta pentru că îşi găsesc rapid victime printre miile de utilizatori zilnici ai site-ului.
Una din metodele folosite de escroci presupune contactarea unui utilizator care are la vânzare un obiect, să spunem o bicicletă pentru copii. Escrocul se declară interesat de bicicletă, mai negociază la preţ şi, în cele din urmă, cade la o înţelegere cu proprietarul.
Apoi, îi spune proprietarului că a efectuat plata. Îi trimite şi un link fals, care seamănă foarte bine cu site-ul OLX, chiar o copie unu la unu cu platforma de vânzări. Mai departe, escrocul îi cere proprietarului să-i trimită datele de pe card, ca să-i intre banii în cont.
Proprietarul bicicletei, crezând că nu are ce să se întâmple, îi dă datele de pe card, inclusiv codul CVV/CVC de pe spatele cardului, cel folosit pentru aprobarea tranzacţiilor bancare. În secunda în care au fost trimise aceste date, escrocul le foloseşte pentru a scoate banii de pe card.
ATENŢIE! În momentul în care faceţi tranzacţii on-line cu persoane necunoscute, nu trimiteţi niciodată datele de pe card. Puteţi trimite datele contului bancar, pentru a vă fi viraţi banii, însă nu datele de pe card, altfel riscaţi să rămâneţi fără bani.
Ţeapa de pe OLX, cum ne ferim de ea
După ce intră în posesia datelor cardului, escrocul vă va spune că veţi fi contactat de curier, care va veni în ziua următoare pentru a lua bicicleta. În tot acest timp, el vă va goli contul bancar.
Când vă veţi da seama de păcăleală, va fi prea târziu, pentru că hoţii se folosesc de conturi din străinătate, iar banii nu mai pot fi recuperaţi. Nici o plângere făcută la poliţiei nu vă va ajuta prea mult.
Metoda se numeşte „phisihng”, un termen din engleză derivat din „fishing” – „a pescui”, adică escorcii stau la pescuit şi aruncă momeala până „muşcă”. Reprezentanţii OLX au mai multe sfaturi pentru clienţii lor.
Reacţia OLX la tentativele de fraudă
“Avem de-a face cu o tentativă de phishing prin care vânzătorii sunt abordați de către presupușii cumpărători pe alte canale decât mesageria oficiala OLX (SMS sau Whatsapp).
De acolo, vânzătorii sunt directionați către o pagină falsă, unde li se cer datele cardului. Toate acestea într-un limbaj incorect, cu multe greșeli de exprimare. Îi sfătuim pe utilizatori să fie foarte atenți unde își lasă datele bancare și să păstreze mereu conversația pe chatul nostru, astfel încât să-i putem ajuta în caz de fraudă”, spun reprezentanţii OLX, prin intermediul unui comunicat trimis Antena3.ro
Sfaturi pentru utilizatorii OLX.ro:
1. Nu părăsi chat-ul OLX. Păstrează discuția aici, ca să te putem ajuta în caz de fraudă.
2. Verifică cu atenție adresa paginii web: asigură-te că este „https://www.olx.ro/” și conexiunea este securizată. Dacă ai ajuns vreodată pe un site care nu este cel menționat mai sus, părăsește-l cât mai curând și nu-ți lăsa datele personale cum ar fi parola, numărul întreg al cardulului sau codul PIN.
3. Evită orice plată în avans, indiferent de pretextul cu care vine alt utilizator și nu publica datele cardului tău pe un alt site. Dacă ți se cere asta, semnalează-ne situația, pentru a putea interveni cât mai curând cu putință.
În clipul de mai jos, un internaut explică, într-un tutorial video, cum să nu cădeţi şi dumneavoastră victimă a ţeparilor de pe OLX.