Prima pagină » Lifestyle » Este adevărat că narghileaua este mult mai sigură decât țigările?
Este adevărat că narghileaua este mult mai sigură decât țigările?

Este adevărat că narghileaua este mult mai sigură decât țigările?

30 sept. 2020, 08:08,
BZI.ro, în Lifestyle

Fanii celor care utilizeaza narghileaua sunt siguri că aceasta este o alternativă inofensivă la țigări. Ei susțin că aceasta nu este dăunătoare sănătății și, chiar dacă o face, este semnificativ mai mică decât alte tipuri de fumat. Este într-adevăr?

Narghilea este un dispozitiv pentru fumatul tutunului, la care se adaugă diverse arome, precum ciocolată, pepene galben, pepene verde, nucă de cocos sau măr. Oamenii fumau narghilea acum sute de ani în Persia și India. Astăzi fumatul de narghilea este răspândit în cafenele, restaurante, precum și acasă, cel mai adesea în compania prietenilor .

Designul tuturor narghilelor este similar. Acestea sunt formate din mai multe părți: un balon pentru un lichid, o țeavă metalică (arborele narghilea), un vas de fumat și un furtun de fumat. Într-o narghilea, tutunul interacționează cu cărbunele pentru a crea fum. Poate fi la fel de toxic ca fumul de țigară.

De ce este narghilea periculoasă?

Fumatul de narghilea se întinde în mod tradițional timp de o oră sau două, ceea ce înseamnă că efectele nocive ale fumului durează mai mult: conform Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, în procesul de fumare a țigării, o persoană inhalează în medie de 20 de ori, iar într-o oră de fumat o narghilea poate lua 200 pufuri … O întâlnire standard de shisha vă poate aduce de 2,5 ori mai multă nicotină în corp .

Narghilea sau țigări: ce este mai dăunător

Deoarece tutunul este principala sursă de fum în narghilea, fumătorii sunt expuși la multe dintre aceleași substanțe nocive ca și consumatorii obișnuiți de țigări. Potrivit pentru Centrele de SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, fumat narghilea este asociat cu cele mai multe dintre riscurile pe care fumătorii de țigări obișnuite și ei înșiși sunt expuse.

Deci fumatul narghilea și fumatul țigării sunt la fel de nocive și prezintă riscuri pentru sănătate. Cu ajutorul unei narghilea, o persoană fumează tutun cu toate componentele sale dăunătoare, inhalează monoxid de carbon conținut în fumul de tutun, iar apa din balon, contrar credinței populare, nu îl filtrează.

Chiar dacă o persoană este chiar lângă o companie care fumează o narghilea, inspiră și fumul și devine fumător pasiv.

Fumatul narghilea, la fel ca fumatul țigării, poate duce la o serie de consecințe:

  1. Tulburări ale funcției pulmonare, până la boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) și bronșită. Au existat cazuri de sindrom de detresă respiratorie la nou-născuții ale căror mame au fumat narghilea în primul trimestru de sarcină.
  2. Risc crescut de boli cardiace și vasculare, inclusiv boli coronariene, insuficiență cardiacă, atac de cord și accident vascular cerebral.
  3. Risc crescut de a dezvolta cancer la plămâni, gât, gură sau stomac.
  4. Tulburări endocrine- dezvoltarea sindromului metabolic (apariția hipertrigliceridemiei și hiperglicemiei, precum și a hipertensiunii și obezității abdominale).
  5. Infecția cu boli infecțioase. Agenții patogeni, cum ar fi virușii, bacteriile și ciupercile, pot fi transmise printr-un muștiuc care este utilizat de mai multe persoane în același timp. Deci, vă puteți infecta, de exemplu, herpes, hepatită C, tuberculoză.
  6. Dezvoltarea osteoporozei, disfuncții sexuale, îmbătrânirea prematură a pielii

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024