În ultimii ani, este una dintre cele mai căutate meserii de către tinerii care vor să câștige sume considerabile. Atât în țară, cât și în străinătate, salariile pentru acești angajați au crescut în ultimii ani, iar cererea din partea angajatorilor este mare
În ultimii ani, este cea mai căutată meserie dintr-un domeniu important
Tot mai mulți tineri, inclusiv din Iași, vor să învețe această meserie. Dacă unii se școlarizează în țară, alții pleacă în străinătate să învețe să facă totul cât mai bine în acest domeniu. Inclusiv cererea din partea angajatorilor din HoReCa este tot mai mare pentru acești specialiști. Dacă în România salariile ajung până la 2.000-3.000 de euro, în străinătate, acestea pot fi și de 5.000 de euro lunar.
Un chef bucătar poate câștiga în România între 2.000 și 3.000 de euro
Meseria de chef este tot mai apreciată în România și în străinătate. Cei care urmează cursuri în țară sau se specializează în străinătate, unde lucrează la restaurante foarte cunoscute sau cu stele Michelin, pot obține venituri deloc de neglijat. Unul dintre tinerii bucătari din Iași cu experiență în fine dining a muncit în străinătate și mărturisește că experiența de acolo l-a ajutat foarte mult.
Chef Andrei Marfa gătește deseori cel mai scump preparat din Iași, vita Wagyu Kobe. Tinerii din Iași au plecat să muncească în restaurantele din străinătate pentru că nu mai sunt școli de ucenici, unde să învețe această meserie, iar cei care se mai ocupă de viitorii chefi sunt bucătarii cu experiență, în cadrul cursurilor organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Iași. Cursurile sunt gratuite pentru șomeri. După ce le finalizează, se pot angaja imediat sau chiar în timpul cursurilor, dacă angajatorii sunt interesați. Salariile pentru chefi sunt cuprinse între 2.000 și 3.000 de euro.
Se angajează bucătari și în restaurantele din străinătate
Cei care, însă, vor să câștige mai mulți bani pot pleca în străinătate. Restaurantele din Norvegia fac angajări în această vară. O firmă din domeniul HoReCa are nevoie de 15 chefi cu experiență de lucru ca bucătari într-o bucătărie aglomerată, organizați, eficienți și orientati spre detalii. Un criteriu de angajare îl reprezintă faptul că lucrează bine în echipă și contribuie la un mediu de lucru pozitiv. Bucătarii să fie flexibili și orientați spre soluții, pasiune pentru mâncare excelentă și oaspeți fericiți. În restaurantul Haven, din Norvegia, se caută chef cu experiență bună cu meniul à la carte, care să aibă capacitatea de a lucra rapid și de a asigura o bună calitate restaurantului Haven.
Tot chef à la carte se angajează într-un restaurant din Norvegia, care este plătit cu 3.600-4.600 de euro, după încheierea unui acord. Acesta trebuie să dețină certificat de bucătar cu cunoștințe solide despre ingrediente și HACCP, experiență relevantă în bucătăria à la carte/restaurant – minimum 5 ani, abilități excelente de gătit, înțelegerea economiei din bucătărie, bune abilități de colaborare – atât cu bucătarii, cât și cu personalul tânăr –, capacitatea de a lucra rapid, independent, structurat și sistematic sub presiune, capacitatea de a oferi și primi mesaje/îndrumări constructive, sănătate și formă fizică bună.
Pe de altă parte, de la începutul acestui an s-a schimbat legea pentru românii care muncesc în străinătate. Aceștia pot practica cea mai căutată meserie, în ultimii ani, în domeniul HOReCa.