Prima pagină » Lifestyle » Este cuptorul cu microunde periculos pentru sănătatea noastră?
Este cuptorul cu microunde periculos pentru sănătatea noastră?

Este cuptorul cu microunde periculos pentru sănătatea noastră?

20 aug. 2020, 09:11,
BZI.ro, în Lifestyle

Cuptorul cu microunde a fost numit o adevărată minune pentru cei care nu pot și nu vor să gătească, în timp ce unii dintre bucătari au susținut că această invenție ucidea arta gătitului.

Există însă o altă întrebare eternă și nu este vorba despre subtilitățile artei culinare: este periculoasă prezența unui microunde în bucătărie?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, dacă utilizați dispozitivul corect, atunci nu există niciun motiv de îngrijorare.

Cu toate acestea, în ceea ce privește o altă cauză de îngrijorare, nu este atât de clar: alimentele gătite în cuptorul cu microunde pot fi dăunătoare? Mâncarea își pierde valoarea nutritivă după ce a fost încălzită în cuptorul cu microunde? Reîncălzirea alimentelor în ambalajele din plastic duce la perturbări ale funcționării sistemelor hormonale umane?

Mâncarea încălzită în cuptorul din microunde își pierde din nutrient?

Mai multe studii au arătat că legumele pierd o serie de calități nutritive în cuptorul cu microunde.

De exemplu, până la 97% din flavonoide, fitochimice cu proprietăți antimicrobiene și antioxidante , pot fi eliminate din broccoli. Aceastea sunt o treime mai mult decât după fierberea în apă clocotită.

Cu toate acestea, un studiu din 2019 a indicat faptul că experimentele anterioare cu broccoli au fost efectuate la temperaturi diferite, diferite perioade de gătit și nu au luat în considerare dacă produsul era în apă.

S-a constatat că, cu un timp scurt de gătit (când aceste legume au fost lăsate în cuptorul cu microunde timp de un minut), substanțele nutritive nu au dispărut. Gătirea cu abur sau cu microunde poate crește chiar și volumul de flavonoide.

Xiang Li Wu de la Centrul de Cercetare Beltsville al USDA spune că nu există o explicație unică pentru faptul că gătitul cu microunde crește nivelul flavonoidelor.

Poate că după ce au fost gătite în cuptorul cu microunde, acestea sunt pur și simplu mai ușor de detectat, mai ușor de izolat și nu există o creștere a numărului.

Nu există niciun răspuns cert la întrebarea dacă legumele păstrează mai mulți nutrienți după gătirea cu microunde decât alte metode de gătit, spune Xiang Li Wu. „În timp ce este de preferat în general cuptorul cu microunde, timpul optim de gătit va fi diferit pentru diferite legume”, spune el.

Un alt studiu a menționat că „încălzirea ușoară poate fi un instrument pentru îmbunătățirea beneficiilor pentru sănătate ale anumitor legume”.

Radiații din cuptorul cu microunde sunt periculoase?

În ceea ce privește radiațiile din cuptorul cu microunde, sunt absolut inofensive. Aceste dispozitive folosesc radiații electromagnetice de joasă frecvență similare cu cele utilizate la becuri și radiouri.

Hrana gătita la microunde absoarbe aceste radiații, ceea ce face că moleculele de apă din aliment să vibreze, creând frecare și astfel încălzind-o.

toate preocupările cu privire la radiațiile cu microunde au fost eliminate în primii ani după invenția cuptorului cu microunde.

Cuptorul cu microunde a fost recunoscut de mult timp că un aparat de bucătărie sigur, dar, după cum arată cercetările moderne, cu avertismente. Există puncte de care să acordați atenție dacă doriți să îl utilizați.

Experții continuă să fie îngrijorați de modul în care ambalajele din plastic pe care le folosim atunci când introducem alimente în cuptorul cu microunde ne pot afecta sănătatea.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *