Părinții care permit copiilor lor să conducă riscă pedepse severe. Aceștia pot fi condamnați la închisoare între 6 luni și 3 ani dacă se dovedește că au permis minorilor să urce la volanul mașinii. Minorul sub 14 ani nu răspunde penal, iar cei între 14 și 16 ani răspund penal numai dacă se dovedește că au săvârșit fapta cu discernământ. Adolescenții de peste 16 ani sunt pe deplin răspunzători pentru faptele lor, putând fi condamnați penal pentru conducere fără drept a unui autovehicul în mod voit, notează capital.ro.

Ce obligație au părinții care iau copiii în mașină

Transportul copiilor în mașină este reglementat strict de Codul Rutier 2025 pentru a asigura siguranța celor mici. Conform legii, copiii sub 12 ani nu au voie să ocupe, într-o mașină, locul din față al pasagerului. Chiar și după această vârstă, dacă nu au o înălțime de cel puțin 1,50 m, copiii nu pot călători pe scaunul din față. De asemenea, indiferent de locul în care se află în mașină, copiii trebuie să fie fixați corespunzător cu un sistem de siguranță adaptat vârstei, înălțimii și greutății lor. Codul Rutier stabilește reguli clare pentru transportul minorilor. Copiii cu o înălțime sub 135 cm trebuie să fie transportați doar în scaune speciale instalate corespunzător. Copiii cu o înălțime peste 135 cm pot folosi centurile de siguranță pentru adulți, dar acestea trebuie ajustate astfel încât să nu treacă peste gât sau față. Copiii sub 3 ani trebuie transportați pe bancheta din spate și supravegheați de un adult, altul decât șoferul.

Conducătorii auto care nu respectă aceste reguli riscă să primească o amendă care poate depăși 1.000 de lei. O altă lege din Codul Rutier îi vizează pe toți pasagerii din mașină. Centura de siguranță este obligatorie nu doar pentru șoferi și pentru pasagerul din dreapta, ci și pentru pasagerii care stau în spate. Cei care nu respectă regula pot primi o amendă de 495 de lei. Centura de siguranță purtată de pasagerii din spate este la fel de importantă ca și în celelalte locuri din mașină. Pe lângă faptul că menține pasagerul în loc în cazul unui impact, centura previne coliziunea între ocupanții locurilor din față și cei din spate.

Părinții care circulă cu copiii în mașină trebuie să țină cont de legislația rutieră în vigoare. Concret, părinții care își urcă la volan copiii riscă nu doar amendă, ci și închisoarea pentru fapta considerată ilegală.