Conform unei statistice făcute de Institutul Naţional de Statistică, Iaşul este cel mai tânăr judeţ din România. Cu o medie de vârstă, în 2019, de puţin peste 38 de ani, Iaşul ocupa primul loc. Cel mai bătrân judeţ din România este Telorman, cu o medie de 44.2 ani.
Totuşi, situaţia din România este departe de a fi una roz! În ultimii 18 ani statisticile arată că situaţia s-a deteriorat drastic. Cu o speranţă de viaţă din ce în ce mai ridicată, cu o natalitate negativă, dar şi cu o migraţie negativă, România nu stă tocmai bine. În Iaşi, media de vârsta a locuitorilor a crescut cu aproape 7 ani. În topul creşterii mediei de vârstă, Iaşul este urmat de Tulcea, Braşov şi Constantă, cu peste 6 ani.
Toate județele îmbătrânesc!
Judeţele sărace, dar şi cele cu un PIB ridicat, îmbătrânesc! Putem observa că asistăm la un fenomen ciudat! Deşi zonele mai bogate ar trebui să aibă o rată a decesului mai mică şi să atragă lucrarorii mai tineri din alte judeţe, iar judeţele sărace au o natalitate mai mare şi ar trebui să aibă o medie mai redusă, lucrurile stau diferit în realitate.
Cele mai ”bătrâne” județe:
Teleorman (vârsta medie e de 44,23 ani),
Vâlcea (43,37 ani),
Brăila (43,08 ani),
Hunedoara (42,79 ani),
Caraş-Severin (42,6),
Olt (42,5 ani),
Buzău (42,48 ani),
Prahova (42,35 ani),
Municipiul Bucureşti (42,29 ani)
Argeş (42,05 ani).
Cele mai tinere județe:
Iași,
Ilfov,
Suceava
Vaslui, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 38 de ani.