Prima pagină » National » Este oficial! Iată lista veniturilor și sporurilor care se iau în considerare la calcularea pensiei
Este oficial! Iată lista veniturilor și sporurilor care se iau în considerare la calcularea pensiei

Este oficial! Iată lista veniturilor și sporurilor care se iau în considerare la calcularea pensiei

10 iul. 2024, 12:30,
în National

Este oficial! Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a publicat recent listele veniturilor care vor fi luate în calcul la recalcularea sau la stabilirea pensiilor. Casa de Pensii a anunțat că noile decizii cu pensia recalculată vor ajunge la pensionari în perioada 15 august-31 august. Iată lista veniturilor și sporurilor care se iau în considerare la calcularea pensiei.

Este oficial!

Pensiile românilor sunt în plin proces de recalculare. Casa Națională de Pensii împarte veniturile luate în calcul pentru pensii, conform Legii 360/2023, în două categorii: lista veniturilor permanente și cea a veniturilor nepermanente. Veniturile permanente nu trebuie dovedite. În schimb, veniturile nepermanente trebuie dovedite dar numai de românii care s-au pensionat înainte de anul 2001. Aceștia trebuie să facă dovada printr-un document obținut de la fostul loc de muncă care să precizeze că a avut venituri nepermanente. Documentele trebuie depuse la Casa de Pensii care face încă o recalculare între 1 septembrie 2024 și 1 martie 2025.

Lista sporurile nepermanente ce trebuie dovedite de către cei pensionați înainte de 2001:

– formele de retribuire în acord ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale;

– premiile anuale şi premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite;

– recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate;

– al treisprezecelea salariu;

– formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru;

– sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică şi care asigură perfecţionarea de specialitate a învăţătorilor şi educatorilor;

– indemnizaţiile de muncă nenormată;

– alte sporuri care nu au avut caracter permanent pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.

Ce pensie vor primi cei care nu au anii de vechime în muncă

Românii care nu au muncit 15 ani și vor să iasă la pensie vor să afle câți bani vor primi. Pensionarii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu pot solicita pensia minimă/socială de 1.281 de lei. Sunt prevăzute anumite condiții și pentru pensia bazată pe contributivitate.

Pensionarii care au atins vârsta de pensionare și au lucrat mai puțin de 15 ani vor primi doar câteva sute de lei, în funcție de contributivitate. Statul nu completează pensia până la 1.281 de lei, așa cum o face în cazul celor care au lucrat cel puțin 15 ani. De exemplu, după 30 de ani de muncă în sistemul agricol (CAP), pensia lunară bazată pe contribuție este de 591 lei. Statul adaugă diferența până la 800 lei.

Există condiții și pentru incapacitatea de muncă. Pensionarii care nu au lucrat 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, dar intră în incapacitate de muncă, nu primesc pensie pe bază de contributivitate. Aceștia trebuie să depună un dosar pentru a primi pensie de handicap. Venitul este aproximativ 600 de lei pe lună pentru handicap grav.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024