Prima pagină » BZI LIVE » LIVE VIDEO Este universitarul care activează în domenii care au directă legătură cu lumea contemporană. Un dialog savuros și spectaculos cu acesta, în Platoul BZI LIVE

LIVE VIDEO Este universitarul care activează în domenii care au directă legătură cu lumea contemporană. Un dialog savuros și spectaculos cu acesta, în Platoul BZI LIVE

11 dec. 2019, 16:40,
în BZI LIVE
LIVE VIDEO Este universitarul care activează în domenii care au directă legătură cu lumea contemporană. Un dialog savuros și spectaculos cu acesta, în Platoul BZI LIVE

Joi, 12 decembrie 2019, începând cu ora 15.00 în Studioul BZI LIVE este programată o ediție interesantă și de efect. Invitat este universitarul care activează în domenii care au directă legătură cu lumea contemporană. Un dialog savuros și spectaculos cu acesta este programat. În prim-plan va fi prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, Departamentul de Inginerie Mecanică, Mecatronica și Robotică, Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași. Alături de domnia sa vor fi abordate aspecte extrem de utile, cu relevanta și efect uriaș în societatea contemporană. Profesorul Olaru va dialoga despre activitatea la catedră, munca alături de studenți și doctoranzi, aspecte din viaţa academică politehnista, realități educaţionale autohtone. Despre munca în laborator, necesități ca investiții pentru dotări, formarea resursei umane.

Lucrează într-un loc de legendă al Politehnicii

De reamintit că profesorul Olaru lucrează și într-un un loc extraordinar existent la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi. Chiar dacă a fost realizat în urmă cu peste trei decenii acesta continuă să nască pasiuni, legende şi să-i înspăimânte pe cei mai mulţi dintre oamenii care l-au vizitat. Este vorba de o incapere-laborator din cadrul Facultăţii de Mecanică, unică în toată ţara. Aici se fac, în principal, cercetări ce ţin de industria automobilelor, dar şi de testarea mecanismelor pe segmentul mai larg al industriei constructoare de maşini.

Povestea camerei „surde”

Plecând de la faimă pe care a ajuns să o aibă aşa-numita „camera surdă” de la Universitatea Tehnică, reporterii cotidianului BUNĂ ZIUA IAŞI (BZI) au reuşit să stea de vorbă, în urmă cu câțiva ani, cu persoana care cunoaşte, până la cele mai mici amănunte, toate secretele acesteia. Este vorba chiar de prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, directorul Departamentului de Inginerie Mecanică, Mecatronica şi Robotică. Acesta a dezvăluit, într-o manieră extrem de incitanta şi de inedită, toate amănuntele acestei celebre încăperi.

„Ca să o luăm de la început, prin anii ’80, profesorul Gafitanu (prof. univ. dr. ing. Mihai Gafitanu, rector al Politehnicii ieşene timp de trei mandate, înainte de 1989 – n.r.), având experienta obţinută în Statele Unite ale Americii a luat hotărârea de a realiza această cameră anecoidă adică fără ecou sau camera surdă unde să facem cercetări la nivel de vibraţii şi de zgomote ale unor diverse mecanisme! Scopul ei este acela de a absoarbe toate zgomotele, iar, în acest fel, să putem analiza cu mare precizie nivelul de zgomot al utilajelor precum: al rulmenţilor într-un angrenaj, al motoarelor de la maşinile Dacia, al modului în care pot fi studiate reductoarele. Mai nou, am început testări privind nivelul de zgomot al echipamentelor folosite pentru diverse sisteme de ventilaţie. Noi, pe viitor, ne dorim să facem experimente şi pe pereţi folosiţi în construcţiile civile”, arata profesorul Olaru.

Loc de meditaţie pentru „integrarea în absolut”

Peste toate aceste detalii ştiinţifice şi tehnice, „camera surdă” de la Mecanica este un mare punct de atracţie inclusiv pentru turişti, persoane care-şi doresc un loc de meditaţie profundă sau care vor să aibă parte de senzaţii tari. „Desigur, foarte mulţi au fost atraşi şi de alte lucruri şi să aibă trăiri intense în această cameră. Practic, la momentul în care se închide uşa de la intrarea incintei, şi asta în special seara, atunci într-adevăr nivelul de zgomot scade la o limită în care îţi poţi auzi inima bătând sau sângele care-ţi circula prin vase. Aici este o linişte mormântală, asta dacă este să ne referim şi la aşa ceva… Desigur, asemenea camere mai sunt şi în alte locuri din ţară, însă doar la Iaşi o avem pe cea mai mare. Mai departe, asta cel mai probabil, la momentul în care a fost realizată, a fost prima din ţară de acest gen.

Vorbim de o construcţie care este, practic, un cub de beton sprijinit pe izolatori de cauciuc. Noi am avut şi cazuri de persoane care au vrut să vadă efectul medical într-o asemenea camera şi, sigur, după au fost interogaţi, iar ei au explicat că au avut parte de o stare deosebită, aproape inexplicabilă. Unii chiar au făcut meditaţii aici şi au avut senzaţii deosebite, duse la limita extremă”, mai dezvăluie cadrul didactic. În plus, inclusiv personalul care lucrează în acest laborator recunoaşte că mai mult de câteva zeci de minute nu poate rezista în cameră.

„Da, inclusiv noi, cei care lucram aici, mai mult de trei ore nu am putut să stăm închişi înăuntru. Acum, trăirile şi experienţele pe care le are fiecare dintre cei care trec pragul camerei au la baza felul în care percep totul. Însă nu e nimic ciudat sau misterios în toată această poveste. Important este, peste toate miturile şi legendele existente şi transmise, că vorbim de un loc unde putem face cercetări la cel mai înalt nivel şi de o valoare ştiinţifică deosebită”, reliefa și colega acestuia, conf. univ. dr. ing. Carmen Bujoreanu.

Toți cei care doresc să adreseze întrebări o pot face la rubrica de comentarii, pe www.bzi.ro sau în direct, accesând http://www.facebook.com/cotidianul.bzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`