Actualitate

Eugen Tomac anunţă că va susţine o „lege anti-clan” şi un act care să prevadă consultare publică înainte de angajarea de împrumuturi de către autorităţile locale

Publicat: 02 nov. 2020
Președintele PMP Eugen Tomac vorbește la mcirofon
Președintele PMP Eugen Tomac

Președintele PMP, Eugen Tomac, anunţă că a depus la Parlament un proiect de lege privind organziarea şi funcţionarea sistemului de sănătate şi propune, pentru viitorul Legislativ, proiecte care vizează modificarea legii referendumurilor, transparenţa totală a activităţii administraţiei publice, o „lege anti-clan” dar şi un proiect de act normativ care să asigure conexiunea la internet a tuturor unităţilor de învăţământ.

„Colegii mei au depus în Parlament Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România. Această lege este elaborată de cei mai buni specialişti pe care România îi are în ceea ce priveşte managementul sănătăţii, o lege pe care preşedintrele Traian Băsescu a promovat-o în urmă cu opt ani de zile, din păcate clasa politică a fost insensibilă faţă de realităţile din sănătate, chestiuni care sunt astăzi invocate drept necesitate sunt prezentate în această lege încă de acum mai bine de opt ani”, a anunţat preşedintele PMP Eugen Tomac.

Eugen Tomac: „Această lege pune mare accent pe transparenţă“

Șeful PMP a explicat că actul normativ se bazează pe şase direcţii majore: pune accent pe modul de finanţare a sistemului de sănătate, descrie cum trebuie acesta organizat, politicile medicamentului, asistenţa primară, serviciile spitaliceşti şi resursele umane.

„Această lege pune mare accent pe transparenţă, este vital să creăm acest cadru prin care poate fi oprită risipa banului public din sistemul de sănătate. Sper ca celelalte partide să accepte o discuţie cât mai rapidă pe marginea acestui subiect”, a precizat Eugen Tomac.

„Românii nu mai pot fi timp de patru ani de zile spectatori“

Liderul PMP a prezentat de asemenea alte proiecte pe care parlamentarii partidului vor să le promoveze în viitorul legislativ. Printre acestea  se numără o „lege anti-clan” care că creeze „un cadru juridic cât mai solid prin care să combatem aceste clanuri şi o finanţare corespunzătoare pentru poliţie”. Eugen Tomac a precizat că PMP va merge în Parlament şi va modifica legea cu privire la organizarea referendumurilor, astfel încât peste tot, în orice comunitate atunci când administraţia locală doreşte să angajeze vreun împrumut mai mare decât 5% din suma bugetului comunităţii acest lucru să fie făcut doar în baza unui referendum.

„Românii nu mai pot fi timp de patru ani de zile spectatori şi urmări neputincioşi abuzurile pe care de multe ori le aplică politicienii în funcţiile pe care le primesc o dată la patru ani şi credem că acest exerciţiu este necesar pentru societatea românească. Pe lângă legea transparenţei totale, vom insista ca toate împrumuturile pe care comunităţile locale şi aici mă refer la primării sau Consilii Judeţene, le angajează în numele cetăţenilor să fie validate prin referendum. Orice sumă împrumutată mai mare de 5% din bugetul comunităţii să fie validată de cetăţeni” a declarat Eugen Tomac.

Proiect de act normativ care să asigure conexiunea la internet a tuturor unităţilor de învăţământ

Liderul PMP a explicat că aceste referendumuri pot fi organizate în sistem electronic, fapt care poate fi prevăzut prin lege. Preşedintele PMP a menţionat că printre legile pe care partidul pe care îl conduce le va susţine se numără un proiect de act normativ care să asigure conexiunea la internet a tuturor unităţilor de învăţământ şi asigurarea cel puţin a unui dispozitiv electronic pentru familiile aflate în situaţii materiale dificile şi care au copii la şcoală, dar şi renunţarea la pensiile speciale. Tomac a mai precizat că va discuta cu premierul Ludovic Orban căruia îi va propune renunţarea la plata impozitelor pentru clădirile în industria HoReCa pentru anii 2020 şi 2021.

Adauga un comentariu