Actualitate

Eugen Tomac, europarlamentar PMP: Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina

Publicat: 10 feb. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Tomac europarlamentar PMP Comisia Europeană trebuie să instituie un mecanism de monitorizare a situației minorităților din Ucraina
Eugen Tomac, președintele PMP, despre UDMR

Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac a solicitat executivului de la Bruxelles infiintarea unui mecanism prin care minoritatile din Ucraina să fie monitorizate. In actualul moment, in Ucraina există o minoritate mare de români care au rămas după destrămarea URSS-ului.

Eugen Tomac se arată ingrijorat de soarta românilor care locuiesc in Ucraina ei fiind de dese ori discriminați. Acesta explică necesitatea protejării identitătii acestora.

Eugen Tomac propune înfiinţarea unui mecanism de monitorizare a minorităţilor naţionale din Ucraina

Măsura propusă de Eugen Tomac este una menită de a proteja interesele românilor din Ucraina, de a proteja identitatea conaţionalilor noştri:

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind relația Uniunii Europene cu Ucraina, am solicitat că executivul de la Bruxelles să creeze un mecanism de monitorizare a situației minorităților naționale, în condițiile în care autoritățile de la Kiev, sub pretextul combaterii rusificării, aplică o serie de măsuri discriminatorii la adresa altor comunități etnice.

În acest sens, având în vedere că Ucraina a moștenit de la Uniunea Sovietică comunități întregi de români, sunt profund îngrijorat de soarta acestora și tocmai de aceea consider că trebuie să acționăm pentru a proteja identitatea conaționalilor noștri.
Românii sunt cea mai numeroasă comunitate minoritară din Ucraina, după comunitatea rusă și prin urmare, dreptul la educație, exprimare și reprezentare trebuie garantat de un stat considerat partener al Uniunii Europene.

Cererea evocată în plen va fi înaintată Comisiei Europene

Din aceste perspective, cererea făcută de Eugen Tomac, europarlamentar PMP, va fi înaintata Comisiei Europene. Aceasta va beneficia şi de sprijinul parlamentarilor altor state. În altă ordine de idei, se va solicita şi acordarea de fonduri europene pentru acest lucru

Prin urmare, cererea evocată în plen va fi înaintată Comisiei Europene și cu sprijinul parlamentarilor din alte state, vom solicita crearea unui mecanism de monitorizare a drepturilor minorităților provenite din statele membre ale Uniunii Europene. De asemenea, vom cere condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea standardelor și legislației comunitare privind minoritățile naționale.

Adauga un comentariu