Actualitate

Eugen Tomac, preşedintele PMP, anunţă că în şedinţa Consiliului European nu se va discuta despre Schengen: „Trebuie reclamat CE la CJUE”

Publicat: 15 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eugen Tomac preşedintele PMP anunţă că în şedinţa Consiliului European nu se va discuta despre Schengen Trebuie reclamat CE la CJUE
Eugen Tomac vine cu vești proaste pentru români

Eugen Tomac vine cu vești proaste despre Schengen. Europarlamentarul și președintele PMP a spus că în ședina de joi, 15 decembrie 2022, a Consiliului European nu se va discuta despre Schengen.

El spune că singura șansă reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Pe ordinea de zi a ședinței CE nu se află Schengen-ul

Eugen Tomac, președintele PMP susține că în lipsa unei discuții despre intrarea României în spațiul Schengen la ședința de joi a Consiliului European, singura posibilitate pe care o mai are România este să reclame Consiliului Uniunii Europene la Curtea de Justiție a UE.

„La Bruxelles nu se va discuta astăzi despre Schengen Președintele Iohannis ne-a cerut să avem răbdare și să nu acționăm emoțional în chestiunea Schengen.

Ne-a asigurat că ieri sau astăzi va dezbate umilința prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles. Din păcate, m-am uitat pe scrisoarea Președintelui Consiliului European, domnul Charles Michel, adresată șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria, încălcând principiul cooperării loiale între instituțiile europene, ne-a blocat accesul în Schengen.

Surpriza este uriașă, atât în scrisoarea de convocare a Consiliului European https://www.consilium.europa.eu/…/president-michel-s…, cât și în ordinea de zi pentru astăzi, https://data.consilium.europa.eu/…/ST-36-2022-INIT/en/pdf lipsește cu desăvârșire subiectul Schengen.

Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă, la recomandări ale Consiliului European de astăzi, acceptarea noastră în spațiul Schengen. În acest moment, devine tot mai evident că singura șansă reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul sunt doar declarații politice”, a spus Eugen Tomac.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la reuniunea Consiliului European.

Agenda reuniunii Consiliului va include o discuţie privind războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, atât din perspectiva menţinerii şi consolidării sprijinului european pentru Ucraina pe toate palierele, cât şi din perspectiva angajării răspunderii Rusiei. Continuarea sprijinului pentru Republica Moldova, grav afectată de situaţia actuală, va fi, de asemenea, abordată. Liderii europeni vor analiza şi stadiul demersurilor realizate în domeniul securităţii şi apărării, în vederea consolidării capacităţilor europene în acest domeniu.

Adauga un comentariu