Eurodeputatul Eugen Tomac, co-raportor din partea grupului PPE, a salutat luni votul din Comisia pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European cu privire la Garanția UE pentru copii și drepturile copiilor.
“Trebuie să ne protejăm copiii și să luptăm împotriva sărăciei în UE. Garanția pentru copii ar trebui să îi aibă în vedere pe cei mai nevoiași, și anume cei mai vulnerabili copii din UE. În calitate de co-raportor din partea grupului PPE, salut votul din Comisia pentru muncă și afaceri sociale din Parlamentul European“, a scris Tomac, pe Twitter.
Statele membre vor trebui să dezvolte măsuri integrate de sprijinire a copiilor expuși sărăciei sau excluziunii sociale, luând de fiecare dată în considerare nevoile specifice – mai ales ale copiilor care suferă de dizabilități, cei care nu au adăpost sau cei care se află în situații familiale precare.
Votul din Comisia EMPL prevede și susținerea eurodeputaților pentru crearea unei Autorități europene pentru copii.
Reamintim că executivul european a adoptat la 24 martie prima Strategie cuprinzătoare a UE privind drepturile copilului, precum și o propunere de recomandare a Consiliului de instituire a unei garanții europene pentru copii, în vederea promovării egalității de șanse pentru copiii expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
Împreună cu cele mai importante organizații internaționale de apărare a drepturilor copilului, Comisia a colectat opiniile a peste 10 000 de copii pentru a pregăti aceste două inițiative.
În 2019, aproape 18 milioane de copii din UE (22,2 % din copiii din întreaga lume) trăiau în gospodării expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială. Ia astfel naștere un cerc vicios intergenerațional al inegalității sociale, cu efecte profunde și de durată asupra copiilor. Scopul Garanției europene pentru copii este de a întrerupe acest cerc vicios și de a promova egalitatea de șanse prin garantarea accesului copiilor aflați în dificultate (care au mai puțin de 18 ani și sunt expuși riscului de sărăcie sau de excluziune socială) la o serie de servicii esențiale.
În România, 1 din 4 copii este expus riscului de sărăcie sau de excluziune socială.
În cadrul Garanției europene pentru copii, statelor membre li se recomandă să ofere copiilor aflați în dificultate acces gratuit și eficace la: structurile de educație și îngrijire timpurie – evitându-se, de exemplu, segregarea claselor; activități educative și școlare – de exemplu, echipamente adecvate pentru învățământul la distanță și excursii școlare; cel puțin o masă sănătoasă în fiecare zi de școală; și asistență medicală – de exemplu, prin facilitarea accesului la consultații medicale și la programe de depistare a bolilor.