Actualitate

Eurodeputatul Eugen Tomac, uimit de nepăsarea manifestată de ministrul Lucian Bode: „A eșuat cu povestea Schengen”

Publicat: 27 ian. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Eurodeputatul Eugen Tomac uimit de nepăsarea manifestată de ministrul Lucian Bode A eșuat cu povestea Schengen
Liderul PMP a reclamat „nepăsarea” manifestată de Lucian Bode și MAI

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a eșuat cu povestea Schengen, este verdictul dat de eurodeputatul Eugen Tomac, liderul PMP, joi, la o emisiune, acolo unde a condamnat nepăsarea manifestată de MAI în ceea ce privește intenția României de a adera la spațiul de liberă circulație.

„Pe mine altceva mă uimește la domnul Bode, care are multă experiență politică și nu înțelege un lucru elementar, că aici nu e de vină nici USR, nici altcineva, de vină este dumnealui și trebuie să înțeleagă că e un moment extrem de tensionat pentru țară. A eșuat cu povestea Schengen, că asta este pura realitate, nu vrea să o accepte și evident că acum caută vinovați”, a declarat eurodeputatul.

Eugen Tomac: Lucian Bode a eșuat cu povestea Schengen

Liderul PMP a reclamat „nepăsarea” manifestată de Lucian Bode și MAI în ceea ce privește chestiunea aderării la Schengen.

„Lucrurile sunt foarte simple și foarte clare. Domnul Bode primul lucru pe care trebuia sa îl facă după 8 decembrie 2022, să se întâlnească de două ori pe săptămână cu omologul bulgar sau să se consulte permanent. Noi trebuie să înțelegem o chestiune esențială, Bulgaria nu poate intra fără România, România nu poate intra în spațiul Schengen fără Bulgaria. Suntem evaluați din 2007 la pachet. Prima propunere care a existat din partea Comisiei, din 2010 și până în prezent, doar la pachet s-a discutat”, a adăugat Eugen Tomac.

„Mai mult decât atât, domnul Bode trebuia să facă un tur al tuturor miniștrilor influenți din Uniunea Europeană în această perioadă, or nu l-am văzut cu asemenea abordare”, a continuat el.

Oficialul spune că nici la această oră nu există minuta ședinței din 8 decembrie, când Consiliul Justiție și Afaceri Interne a blocat aderarea României și a Bulgariei, prin vetoul exprimat de Austria și Olanda.

„Eu vă spun o chestiune, poate în premieră atât de clar, nici la această oră nu există decizia prin care României și Bulgariei i s-a tăiat această șansă de a intra în spațiul Schengen, deși îndeplinim criteriile. Nu există minuta acelei ședințe. Mi-a răspuns directorul general al Consiliului Uniunii Europene că acest document încă nu este finalizat din punct de vedere al procedurilor interne. De ce? Pentru că va fi gata abia pe 6 februarie, anul acesta. De ce? Pentru că pe 7 expiră termenul în care statul român poate contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a explicat Eugen Tomac.

„Nepăsarea Ministerului nostru de Interne este revoltătoare! Cum e posibil așa ceva?! La ora actuală și după veștile pe care le primim acum de la Stockholm, este clar că nu intrăm în acest an (…). Pentru că Austria nu și-a schimbat poziția. Olanda rămâne în continuare o problemă, chiar dacă spune că este de acord cu acceptul nostru, știe că noi nu putem intra decât la pachet cu Bulgaria. În Bulgaria există criză politică, n-au de doi ani de zile un guvern stabil, au avut vreo trei rânduri de alegeri repetate. În momentul de față, singura soluție pentru a intra în spațiul Schengen rămâne un proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene”, a mai spus eurodeputatul, la B1.

Comentarii
  • V-am mai spus: pînă nu-l scoateti de prin toate partidoaiele, de la gazete, de pe peretii caselor de cand era deputat, menajeru City breack Pet Movilă, cel care taie frunză la caini și minte ca este dipotat, la Mitropolie, de ziua unirii, după gard….- n-o sa va primeasca in Schengenu respectiv, nici măcar sa maturati Austria,d-apoi Iasiul.

Adauga un comentariu