Local

Europarlamentarul Corina Crețu și Bogdan Abalași au susținut o conferință pe teme de mare interes pentru ieșeni

Publicat: 06 dec. 2023
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Europarlamentarul Corina Crețu și Bogdan Abalași au susținut o conferință pe teme de mare interes pentru ieșeni
Europarlamentarul Corina Crețu și Bogdan Abalași

Astăzi, 06 decembrie 2023, europarlamentarul Corina Crețu – Președinte al Consiliului Național PRO ROMÂNIA, alături de Bogdan Abalași – vicepreședinte PRO ROMÂNIA au participat la o Conferință de Presă în care s-au abordat teme politice de interes național și local.

“Unul dintre proiectele mele de suflet din județul Iași este Spitalul Regional de Urgență, pentru care am semnat în calitate de Comisar European acordurile pentru finanțare cu premierul Victor Ponta, în 2015.

Suma proiectului se ridică la 250 de milioane de euro, fiind dotat cu 850 de paturi, heliport și spații speciale pentru dezvoltarea profesională a medicilor și asistenților.

Un alt proiect important este reabilitarea și modernizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași – 24,2 milioane de euro – cu data finalizării la 31/01/2023.

Pentru îmbunătățirea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate, au fost finanțate proiecte de reabilitare, modernizare și dotare a mai multor spitale din Iași, printre care: Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria, Spitalul Clinic de Recuperare și Spitalul Clinic Dr C.I. Parhon. În total au fost alocați 20,6 milioane de euro, în imbunătățirea eficienței energetice și modernizarea instalațiilor electrice.

În județul Iași, în perioada 2014-2020, a fost finanțat proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și de apă uzată, cu o
valoare de 331 de milioane de euro.

În exercițiul financiar 2014-2020, au fost alocați peste 83 de milioane de euro pentru reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași, precum și pentru achiziționarea de tramvaie noi. Proiectul Regiunea Nord-Est – Axa rutieră strategică 1 – Iași – Suceava, în valoare de 61 de milioane de euro, va contribui la stimularea dezvoltării economice durabile, prin modernizarea a 167,933 km de drumuri județene din judetele Iași si Suceava aflate în proximitatea TENT și conectarea a 22 de unități administrativ-teritoriale urbane si rurale la reteaua TEN-T.

Aeroportul Iaşi este considerat de interes national strategic şi asigură deschiderea din zona estică a ţării şi este al treilea aeroport regional din ţară din punct de vedere al traficului de pasageri. 60 de milioane de euro au fost investiți în modernizarea și dezvoltarea acestuia, în vederea creșterii eficienței și atractivității pentru pasageri.

În vederea conservării patrimoniului cultural ieșean, au fost finanțate proiecte de restaurare și consolidare a mai multor situri, precum Muzeul de Istorie Naturală, Palatul Braunstein, Muzeul Vasile Pogor, Mănăstirea Frumosa. În total, au fost investiți 10,6 milioane de euro în patrimoniul cultural ieșean.

Totodată, în regiunea Nord-Est, prin Fondul european de dezvoltare regională 2014-2020, aproximativ 20 de milioane de euro au fost alocate construirii de grădinițe în regiune. Tot cu finanțare de 1,7 milioane de euro din perioada 2014-2020, a fost consolidată și reabilitată termic Facultatea de Inginerie Electrică și Informatică aplicată din cadrul Universității Tehnice Gheorghe Asachi din Iași, pt îmbunătățirea condițiilor studenților.

De asemenea, cu finanțare de 1,6 milioane de euro din perioada 2014-2020, a fost crescut nivelul educațional pentru 1040 de copii, tineri și adulți, din care 211 de etnie romă, din 3 comunități rurale dezavantajate din Iași și Vaslui prin furnizarea de programe socio educaționale integrate.” a spus Corina Crețu – Președinte al Consiliului Național PRO ROMÂNIA.

Bogdan Abalași, vicepreședinte PRO ROMÂNIA, ales în cadrul Congresului Național din data de 25 noiembrie 2023, a menționat faptul că noua echipă aleasă va veni cu soluții concrete la problemele actuale ale românilor.

“Am trei proiecte pe care vreau să le discutăm la nivel național și să le aducem în atenția cetățenilor. Primul proiect este reorganizarea administrativ teritorială a României. Reducere cheltuielilor cu administrația publică locală prin renunțarea la un sistem învechit, care nu mai corespunde cerințelor actuale este o prioritate a noastră.

Al doilea proiect pe care doresc să îl supun dezbaterii în cadrul partidului vizează modificarea legislației electorale. Trebuie să lucrăm la redobândirea încrederii populației în partidele politice. Cetățenii simt o lipsă acută de lideri care să le reprezinte interesele. Oamenii s-au saturat de pâine și circ. Cred că prin modificarea modului de a ne alege reprezentanți în structurile deliberative locale și naționale să recâștigăm încrederea cetățenilor în partidele politice.

In al treilea rand cred că ar fi momentul să ne gândim la un model social pe care să-l propunem cetățenilor și care să fie prins într-un program de guvernare axat pe dezvoltarea economiei țării.” a spus Bogdan Abalași – vicepreședinte PRO ROMÂNIA

Vicepreședintele Bogdan Abalași, a detaliat pentru Cotidianul BZI cele 3 mari proiecte ale partidului Pro România.

„Cele trei proiecte vor fi supuse dezbaterii la nivel naţional. Le-am discutat în cadrul organizaţiei judeţene Iaşi a PRO ROMÂNIA. În momentul de faţă, vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă pe scenă politică şi ceea ce simt cetăţenii. Că cetăţenii se simt nereprezentati în momentul de faţă de actualele partide politice, care au devenit un fel de castă. Sunt închise şi în opinia noastră, a celor de la PRO ROMÂNIA Iaşi, acele partide politice au devenit nefrecventabile şi a trebuit să intervenim pentru că în felul acesta a scăzut încrederea în anumite instituţii publice, cum ar fi Parlamentul. Iar Parlamentul e simbolul democraţiei. Şi atunci cred că ar trebui să intervenim pentru a face ceva. Şi de aceea noi propunem în primul rând o reforma a legislaţiei electorale, s-o dezbatem… În felul acesta reuşim să găsim o modalitate prin care cetăţeanul să fie reprezentat mai bine în Parlament, deliberativ. Şi în Consiliul Local şi în Consiliul Judeţean. Vedeţi şi dumneavoastră, în momentul de faţă, nu ştiu câţi ieşeni ştiu cine sunt consilierii locali sau cine sunt consilierii judeţeni. Acesta ar fi un proiect, reforma electorală.

Al doilea ar fi reforma administrativ-teritoriala. Noi mergem Încă după reforma administrativ-teritoriala de la 1968, adică de pe timpul lui Ceauşescu, cu împărţirea judeţelor. E clar că în momentul de faţă şi pentru accesarea fondurilor europene şi pentru o discuţie mult mai flexibilă ar trebui reîmpărţita, revăzuta această împărţire şi chiar într-o discuţie pe care am avut-o şi cu domnul preşedinte, fost premier Victor Ponta şi spuneam că sunt îndeajuns 15 judeţe. Dacă luăm exemplul judeţului Iaşi unde sunt 92 de comune, veţi vedea că sunt anumite comune cu o mie şi ceva de locuitori sau poate chiar sub o mie şi un aparat administrativ stufos. Asta ar fi a doua.

Şi a treia, este clar că avem nevoie de un model social de urmat. România, bun, unde ne îndreptăm? Ce facem? Care este modelul social pe care dorim să îl atragem, să îl adoptăm că ţara? Şi aici vreau ca împreună cu colegii noştri din PRO ROMÂNIA, de la nivel judeţean, la nivel naţional să venim cu un program de guvernare clar, pe etape şi în aşa fel încât economia României să devină motorul dezvoltării ţării. Cam acestea ar fi pe scurt cele 3 proiecte pe care îmi doresc să le discutăm la nivel naţional”, a conchis Bogdan Abalași.

Comentarii
Adauga un comentariu