La deschiderea evenimentelor de comemorare a Pogromului de la Iași, actrița Maia Morgenstern a oferit printr-un spectacol lectură momente pline de emoție, publicului prezent la Casa Muzeelor. Evenimentul a fost primul de acest gen, din seria numeroaselor activități programate pentru perioada următoare
Actrița Maia Morgenstern a fost prezentă la deschiderea evenimentelor de comemorare a Progromului de la Iași și a oferit publicului momente pline de emoție în cadrul unui spectacol-lectură în care a fost prezentat unul dintre cele mai frumoase poeme închinate evreilor ce au pierit din pricina cruzimii “fuga morții”.
Momente pline de emoție marca Maia Morgenstern
Actrița Maia Morgenstern a fost prezentă joi, 23 iunie 2022, la Casa Muzeelor din Iași, pentru a lua parte la deschiderea oficială a evenimentelor ce comemorează împlinirea a 81 de ani de la Pogromul din Iași. Actrița a mărturisit că este strâns legată de comunitatea evreiască din Iași și că se simte “acasă” la Iași. De asemenea aceasta consideră că este important ca amintirea atrocităților suferite de evrei să reziste în timp.
“E un moment teribil de important, sunt emoționată sunt copleșită dar sunt aici, cum sunt acasă, pentru că ne aflăm la Casa Muzeelor. Știm că în fiecare an există evenimente comemorative și foarte bine că există și vorbim despre evenimentele tragice ce au avut loc cu multă vreme în urmă. Nu trecem nepăsători și în fiecare an, cu această ocazie, ne amintim, evocăm. Din păcate, sunt atâtea materiale, mărturii ce trebuie privite și ascultate cu luare aminte și seriozitate. Sunt răni vechi, dar nu trebuie lăsat colbul nepăsării peste ele. Se cuvine să vorbim echilibrat despre acele fapte, evenimente, dureri, cicatrici ce nu se vindecă, ele rămân”, declară emoționată Maia Morgenstern.
Teatrul Evreiesc de Stat e acasă și în Iași
Maia Morgenstern a venit la Iași împreună cu istoricul documentarist și secretar literar al Teatrului Evreiesc de Stat, Dan Druță. Acesta de asemenea consideră că evenimentele comemorative a masacrului întâmplat în Iași trebuie să rămână în memoria tuturor, ca o lecție dureroasă a istoriei, dar și pentru cei care au pierit din pricina aceasta.
“Am privit sala dedicată Teatrului Evreiesc de stat și suntem foarte impresionați, pentru acest fapt venim în sprijinul evenimentelor comemorative. Încercăm să ne aducem aportul, să aducem o picătură de aducere aminte în ceea ce înseamnă evenimentele și comemorarea acestora”, completează Maia Morgenstern.
Maia Morgenstern a susținut un spectacol lectură a poemului “fuga morții” și a citit pentru audiență pasaje din “Kaput”, de Curzio Malaparte. Aceasta a ținut să precizeze că își dorește ca pe viitor să aibă, împreună cu colegii de la Teatrul Evreiesc de Stat, mai multe turnee ale proiectelor artistice pe teme istorice precum Holocaustul.
Actrița a mărturisit că deși nu a trăit în vremurile acelea crude, încă simte cicatricile rănilor produse de actele de cruzime împotriva evreilor.
Maia Morgenstern a oferit publicului prezent momente pline de emoție ce au marcat cum se cuvine deschiderea perioade de comemorare a Pogromului de la Iași, ce a avut loc acum 81 de ani.
Foametea ucraineană (1932-1933), cunoscută și ca Holodomor (în limba ucraineană: Голодомор), a fost una dintre cele mai grave catastrofe naționale ale ucrainenilor din istoria modernă, cu un număr de morți estimat la 10 milioane. Si acolo au fost oameni nevinovati. Nu am vazut atatea comemorari.