Ieri, la Iași a fost organizat un eveniment dedicat artei naive, în care artiști de pretutindeni din țară și-au expus lucrările consacrate. Expoziția se află la Muzeul Etnografic al Moldovei de la Palatul Culturii. După vernisaj, organizatorii au ținut să încheie cu un film documentar – „Paradisul naivilor” – regizat de Copel Moscu
Pe lângă expoziția propriu-zisă, artiștii s-au bucurat de aprecierile aduse de către organizatori, iar Maria Margoș a primit premiul juriului pentru lucrarea sa, intitulată „Cătunul copilăriei”. Artista din Buzău se află la primul premiu de acest fel și speră ca pe viitor să fie prezentă la fiecare ediție organizată la Iași.
Arta înseamnă totul pentru Maria Margoș
Totul a pornit cu o simplă încercare de a picta pe pânză, din pură curiozitate, însă a devenit un lucru indispensabil. Pentru Maria Margoș, arta semnifică un mod de viață, iar de mai bine de 20 de ani continuă să încânte ochii privitorilor cu ajutorul picturilor sale.
„Totul a început când soțul meu mi-a spus să încerc să pun ceva pe pânză. Am fost foarte surprinsă de ce puteam realiza la început. Chiar la început, în 1997, am primit un premiu la Bacău, iar premiul m-a încurajat atât de mult încât am continuat să pictez. Acum am 59 de ani și nu mă pot opri din a transpune pe pânză ce simt. Am avut lucrări expuse și în alte țări, iar pe unele dintre ele am reușit chiar să le și vând, însă la noi, în România, nu am vândut niciuna deocamdată”, povestește Maria Margoș.
Deși este fericită că s-a organizat acest eveniment, Maria consideră că nu este suficient pentru a promova arta naivă. Din păcate, se pare că acest fenomen este întâlnit tot mai rar, tinerii nu mai sunt atrași atât de mult pentru a se apuca de artă, iar arta naivă pare că va apune.
„Mă bucur forte mult să mă aflu aici, înseamnă enorm pentru artiștii din categoria noastră. Cred că ar trebui să fie mai promovată arta naivă de către centrele de cultură. Mulți oameni nici nu au auzit vreodată de termenul de artă naivă. Din păcate, asta este situația în țara noastră, tinerii caută să își creeze un viitor, iar din arta naivă nu prea poți să te întreții”, continuă Maria.
Eveniment dedicat artei naive, organizat de către Consiliul Local
Evenimentul de ieri a fost organizat de către Consiliul Local prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Iași. Cei care fac artă naivă au fost întâmpinați de organizatori la Palatul Culturii, cu o expoziție dedicată în special lor.
„Pentru mine, arta naivă este reprezentarea într-o variantă veselă, frumoasă, colorată a unei vieți care nu este în special așa. Este o viață grea cea a pictorilor naivi, de multe ori sunt oameni de la țară care au muncit din greu pentru a putea face acest lucru. Chiar dacă mulți critică stilul artei naive, fiind caracterizat de culori vii, culori puternice, eu cred că acesta este farmecul artei naive.
Ei trebuie să înțeleagă că principalul lor atu este faptul că nu au școală de artă. Există, în județul nostru, câțiva artiști naivi de care cunoaștem până acum. Din păcate, ei nu sunt foarte mulți, iar alți artiști nu mai vin din urmă. Noi vrem la centru să le acordăm atenția pe care o merită și vom continua să îi sprijinim pe artiști, deoarece este păcat ca totul să rămână în anonimat. Eu cred totuși că se vor mai găsi artiști care vor apărea, dar asta ține de noi, ca centru, să îi descoperim și să-i ajutăm”, declară Ozana Dram, managerul centrului județean.
Evenimentul dedicat artei naive a fost un real succes pentru artiștii naivi. Comunitatea are nevoie de cât mai multă promovare, în special că majoritatea artiștilor nu au mijloacele pentru a se face cunoscuți publicului. Expoziția de la Palatul Culturii va fi prezentă până în data de 19 mai pentru posibilii curioși.