Local

Eveniment rar ce poate fi văzut de la Iași! Următoarea dată va mai fi în anul 2027!

Publicat: 25 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Eveniment rar ce poate fi văzut de la Iași Următoarea dată va mai fi în anul 2027
Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie nu poate fi ratată deoarece următoarea vizibilă din Iași va putea fi observată abia pe data de 2 august 2027

Eveniment rar ce poate fi văzut de la Iași! Eclipsa parțială de Soare, de marți, 25 octombrie 2022, va putea fi privită din Parcul Copou Iași pe platforma „Cucuteni” în condițiile unui cer senin. Fenomenul va avea trei momente: începutul eclipsei parțiale, faza maximă și sfârșitul acesteia. Următoare eclipsă va putea fi urmărită abia peste șapte ani

Eclipsa parțială de Soare va putea fi văzută marți, 25 octombrie 2022. Din partea de est a României se va putea vedea cel mai bine eclipsa, Iașul fiind un oraș privilegiat din punctul acesta de vedere. 46% din Soare va fi eclipsat, la București 38% din Soare va fi eclipsat, iar mai în vest doar 32%. În condițiile în care cerul va fi senin, se va urmări mișcarea Lunii prin fața discului Solar cu instrumente astronomice specifice.

Eveniment rar ce poate fi văzut de la Iași: Eclipsa parțială de Soare

Editura Junimea și AstroClubIași invită toți ieșenii în Parcul Copou, pe platforma „Cucuteni”, marți, 25 octombrie 2022, pentru a urmări un eveniment astronomic spectaculos: o eclipsă parțială de Soare.

De neratat este și „eclipsa prețurilor” de la Librăria „Cezar Ivănescu” din Parcul Copou. Discounturile la prețul cărților publicate la Junimea vor eclipsa ECLIPSA. Reducerea va fi foarte mare, organizatorii spun că aceasta va fi mai mare decât eclipsa de 40%.

Persoanele interesate vor fi întâmpinate de organizatori cu reduceri de carte. Biblioteca Județeană Iași invită participanții să-și facă un permis de bibliotecă pentru a putea împrumuta cărți.

„Nu este un fenomen magic, este unul natural. Nu vor veni 7 ani de ghinion. Următoarea eclipsă de la noi din Iași va fi în 2027,  mai este una anul viitor, dar se va vedea mai mult pe partea de vest. Persoanele de acolo vor fi privilegiate”, spune Bogdan Marian, de la AstroClub Iași.

Eveniment astronomic spectaculos!

Persoanele ce vor fi prezente în Parcul Copou vor putea urmări eclipsa solară prin telescop cu filtre solare prin care se vede perfect.

„Noi nu recomandăm să se uite cu ochiul liber, noi avem telescopul cu filtre solare prin care vedem soarele perfect. Cu ochiul liber nu se recomandă, nici cu aparatul de sudură. Telescopul reține 99,9% din lumina soarelui și se vede exact cât trebuie pentru a observa fenomenul. Ochelarii de eclipsă sunt buni doar dacă sunt achiziționați recent pentru că și ei după o anumită perioadă se defoliază”, declară Bogdan Marian.

La Iași, fenomenul astronomic va avea următoarele momente: începutul eclipsei parțiale la ora 12:23, când Luna atinge Soarele. Apoi, va urma faza maximă a eclipsei la ora 13:37, când Luna este cel mai aproape de Centrul Soarelui. Sfârșitul eclipsei parțiale va fi la ora 14:49, când Luna părăsește discul solar.

Eclipsa parțială de Soare din 25 octombrie este un eveniment rar ce poate fi văzut de la Iași deoarece următoarea eclipsă va putea fi observată abia pe data de 2 august 2027.

Adauga un comentariu