Evenimentele meteorologice extreme – inclusiv valuri de căldură puternice și inundații devastatoare – sunt acum noua normalitate, spune Organizația Meteorologică Mondială. Specialiştii au studiat şi analizat schimbările climatice
Raportul Starea Climei pentru 2021 evidențiază o lume care „se schimbă în fața ochilor noștri”. Temperatura medie pe 20 de ani din 2002 este pe cale să depășească pentru prima dată 1C peste nivelurile preindustriale.
Evenimentele meteo extreme au devenit normale, susţin cercetătorii
Iar nivelul global al mării a crescut la un nou maxim în 2021, potrivit studiului. Aceste ultime cifre pentru 2021 sunt publicate devreme de OMM pentru a coincide cu începerea conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, cunoscută sub numele de COP26. Cercetătorii au analizat evenimentele meteo extreme din ultima perioadă. Raportul Starea Climei oferă o imagine instantanee a indicatorilor climatici, inclusiv temperaturile, evenimentele meteorologice extreme, creșterea nivelului mării și condițiile oceanului.
Studiul constată că ultimii șapte ani, inclusiv acesta, sunt probabil cei mai călduroși din istorie, deoarece gazele cu efect de seră au atins concentrații record în atmosferă.
Creșterea însoțitoare a temperaturilor propulsează planetă într-un „teritoriu neexplorat”, spune raportul, cu impact în creștere pe întreaga planetă. „Evenimentele extreme sunt noua normă”, a spus profesorul OMM Petteri Taalas. „Există tot mai multe dovezi științifice că unele dintre acestea poartă amprenta schimbărilor climatice induse de om”. Profesorul Taalas a detaliat câteva dintre evenimentele extreme care au fost trăite în întreaga lume în acest an.
- A plouat – mai degrabă decât a nins – pentru prima dată înregistrată în vârful calotei glaciare din Groenlanda
- Un val de căldură în Canada și în părțile adiacente ale SUA a împins temperaturile la aproape 50C într-un sat din Columbia Britanică
- Death Valley, California, a atins 54,4 C în timpul unuia dintre multiplele valuri de căldură din sud-vestul SUA
Câteva luni de precipitații au scăzut în intervalul de ore într-o zonă a Chinei - Părți ale Europei au suferit inundații severe, care au dus la zeci de victime și miliarde de pierderi economice
- Un al doilea an consecutiv de secetă în America de Sud subtropicală a redus debitul bazinelor hidrografice și a afectat agricultura, transportul și producția de energie.
Ce evenimente au fost înregistrate din cauza încălzirii globale
Vorbim despre evenimente care au dus la zeci, poate sute de decese ale oamenilor. De exemplu, cel mai dăunător astfel de eveniment din ultimii zeci de ani a fost incendiul de vegetaţie din Australia. În 2020, incendiul a făcut pagube, considerate de unii, iremediabile. La acea dată, cercetorii au anunțat faptul că, în incendii au fost ucise sau strămutate peste 3 miliarde de animale. Pe de altă parte, unele documente arată că există o întreagă opunere a unor Guverne în fața schimbărilor climatice.
Mai multe documente secrete intrate în posesia jurnaliştilor de la BBC arată faptul că sunt mai multe țări care fac lobby să schimbe raportul cheie referitor la climă şi la efectele climatice.
Scurgerea arată că Arabia Saudită, Japonia și Australia se numără printre țările care cer ONU să reducă nevoia de a se îndepărta rapid de combustibilii fosili.
Acest „lobby” ridică întrebări pentru reuniunea la nivel climatic COP26 din noiembrie. Scurgerea dezvăluie țările care împing înapoi recomandările ONU pentru acțiune și vine cu doar câteva zile înainte de a li se cere la summit să își ia angajamente semnificative pentru a încetini schimbările climatice și pentru a menține încălzirea globală la 1,5 grade.