Sute de persoane sunt așteptate astăzi la Cimitirul Evreiesc din municipiu, dar și la Casa Muzeelor din zona centrală pentru a comemora Pogromul de la Iași. Evenimentele din urmă cu 79 ani au dus la moartea a mii de persoane de origine evreiască, vânate de armata română și cea germană la ordinul autorităților vremii. Manifestările vor cuprinde „Marșul Vieții”, dar și inaugurarea muzeului din zona Stării Civile
Evreii din municipiu și nu numai vor comemora astăzi, 29 iunie, Pogromul de la Iași din 1941, perioadă neagră din istoria României, zi în care au fost torturate și ucise mii de persoane de origine evreiască. Vor avea loc o serie de manifestări de comemorare la Cimitirul Evreiesc din municipiu, dar și la Casa Muzeelor din zona Stării Civile, inaugurată oficial cu această ocazie. Evenimentul va debuta la ora 10:00 la Cimitirul Evreiesc din municipiu cu „Marșul Vieții”, în care cei prezenți vor comemora 79 ani de la atacul asupra cetățenilor de origine evreiască. La manifestări vor fi prezenți primarul Mihai Chirica, reprezentanții Comunității Evreiești din Iași, dar și rabinul Josef Wasserman, președintele Fundației pentru Promovarea Evreilor Români din Israel.
Pogromul comemorat la Cimitirul Evreiesc. Manifestări la 79 ani de la tragicul eveniment din oraș
Evenimentul dedicat comemorării Pogromului cuprinde și „Marșul Vieții”. Traseul va fi parcurs din zona Păcurari spre Cimitirul Evreiesc, unde vor avea loc manifestările și depunerile de coroane. Primăria Iași va organiza evenimentul în contextul pandemiei de COVID-19, astfel încât vor fi luate măsuri de distanțare socială în organizarea ceremoniilor oficiale.
„În aceste zile în care comunitatea internațională este profund implicată în prevenirea și combaterea infectării populației cu noul coronavirus, gândul nostru se îndreaptă spre prietenii evrei care, în fiecare an, comemorau la Iași Pogromul care le-a răpit nemilos familiile și a lăsat o rană adâncă pe cartea de istorie a popoarelor noastre”, a spus primarul Mihai Chirica.
Se inaugurează Casa Muzeelor din centrul municipiului Iași. Secțiune dedicată Pogromului de la Iași
Manifestările dedicate comemorării evenimentelor din Pogromul de la Iași vor continua, de la ora 11:00, la Casa Muzeelor, clădire din zona centrală, de lângă Starea Civilă. Clădirea din strada Vasile Alecsandri a fost construită în anii 1920-1921 ca sediu al redacției revistei de cultură „Viața românească”. Ulterior a fost transformată în sediu al Chesturii de Poliție și al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei. În acest loc, în vara lui 1941 a avut loc un masacru împotriva evreilor în Pogromul de la Iași. Pentru a marca aceste aspecte, clădirea a fost transformată în muzeu și a primit de numirea de „Casa Muzeelor”. Au fost amenajate primele expoziții din cadrul Muzeului Teatrului Evreiesc și Muzeului Pogromului, ce vor fi deschise de astăzi, 29 iunie, de la ora 11:00.
15 mii de morți în urma Pogromului de la Iași. Mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor
În urma Pogromului de la Iași din 1941 au murit circa 15 mii de evrei. Oamenii au fost scoși din propriile locuințe în stradă, duși apoi la Chestură, torturați și uciși. Cei care au supraviețuit au fost urcați apoi în „trenurile morții” spre Podu Iloaiei și Călărași și plimbați ore în șir pe o căldură infernală. Oamenii au fost închiși în vagoane ermetice de cărat vite. Pogromul de la Iași rămâne una din cele mai negre pagini din istoria României, iar an de an, autoritățile țin să comemoreze aceste evenimente tragice în amintirea miilor de oameni uciși cu atâta cruzime.