Coincidentă sau nu, în momentul în care Guvernul Cîțu era sigur că va fi votat şi învestit de către Parlamentul României, Bursa din Bucureşti înregistra o tranzacţie spectaculoasă. Au fost vândute cele mai multe acţiuni din istoria companiei de stat de la fondarea ei din 2013.
Încet, dar sigur, România vinde tot mai multe acţiuni la firmele de stat. Nuclearelectrica fiind ultima companie de stat care a înregistrat o tranzacţie specială. Pe o sumă de 234 de milioane de lei au fost cumpărate 5% din nuclearelectrica.
Guvernul Cîtu era investit fix în momentul tranzacţiei
Vă aducem aminte că pe data de 23 decembrie 2020, începând cu ora 17.15, în Parlamentul României a început votul pentru învestirea Guvernului Cîtu. La aproape finalizarea votului din Parlament şi, probabil, la semnalul ca Guvernul a primit o majoritate de voturi, 4,7% din acţiunile de la Nuclearelectrica au cedate printr-o acţiune specială de tip DEALS. Conform celor de la Ziarul Financiarul, la ora 17.57, pe 23 decembrie 2020, la ora 17:57, în sistemul bursei de la Bucureşti au fost înregistrate tranzacţii speciale de tip DEALS de 234 milioane de lei cu acţiuni ale Nuclearelectrica (SNN). Astfel, au fost tranzacţionate 14,1 milioane de acţiuni, echivalentul a 4,7% din compania de stat, potrivit calculelor ZF.
Preţul la care a fost încheiată tranzacţia a fost de 16,86 lei pe acţiune, acelaşi ca cel din piaţa regs.
Aceasta este cea mai mare tranzacţia specială la Nuclearelectrica de la listarea din 2013 încoace, potrivit datelor agregate de ZF. Nuclearelectrica are 5,1 miliarde de lei capitalizare iar de la începutul anului 2020 acţiunile sale s-au apreciat cu 20%.
Ce sunt tranzacţiile de tip deals
Tranzacţiile speciale de tip „deal“, cunoscute şi ca tranzacţii negociate, se realizează pe un segment separat al bursei. Înainte de încheierea unei astfel de tranzacţii, cumpărătorul şi vânzătorul stabilesc dinainte termenii tranzacţiei (numărul de acţiuni şi preţul). Cu alte cuvinte, într-un limbaj mai plastic, vânzătorul, în cazul de față, statul român, a stabilit dinainte prețul acţiunilor de la Nuclearelectrica. Acest lucru înseamnă că cel care a cumpărat pachetul de 4,7% din acţiuni a negociat prețul fără nicio problemă.
Desigur, practica de tip deal este una folosită în mod constant pe piaţa bursieră în special în cazul companiilor private care oricum decid dacă doresc să mai lase din prețul acţiunilor. Desigur, un mare semn de întrebare ar putea apărea în cazul unei companii de stat. Negocierile directe cu un vânzător poate reprezenta interesele companiei de stat şi implicit al românilor?
În condiţiile în care privatizarea a sute de companii de stat s-a dovedit un eşec întins pe ani de zile, întrebarea este una normală şi logică. În font, nuclearelectrica este o companie de stat cu o importantă strategică de necontestat.