Local

Examen de Rezidenţiat. Data oficială a concursului în Iași

Publicat: 14 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Examen de Rezidenţiat. Data oficială a concursului în Iași

Duminică, 8 decembrie 2019, va avea loc concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniul medical. Ministerul Sănătăţii, a anunţat data examenului pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie.

Aproximativ 4.750 de candidaţi şi-au depus deja dosarul de înscriere. Mai sunt doar cinci zile până la încheierea înscrierilor.

Concursul va avea loc în 6 centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Ministerul Sănătăţii confirmă aceeaşi metodologie anterioară, ce are durata de 4 ore, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări.

Participanţii cu 5 zile înainte de încheierea înscrierilor şi-au depus dosarele. Participanţii sunt în număr de 4.733, potrivit datelor centralizate. Direcţiile de sănătate publică, menţionează cifra existentă ca fiind una dinamică.

La concurs în acest an sunt scoase 4.710 locuri şi posturi pe cele 3 domenii de pregătire vizate. Sunt 3.960 locuri şi posturi la domeniul medicină, 398 medicină dentară şi 256 farmacie şi 96 locuri pentru ministerele cu reţea sanitară proprie ( MApN, Ministerul Justiţiei şi MAI).

Pentru această sesiune, a fost necesară suplimentarea cu 558 de posturi şi locuri pe domeniul medicină, faţă de numărul de absolvenţi.

„Echipa ministerului face eforturi pentru a nu exista disfuncţionalităţi în procesul de organizare şi pentru ca toţi candidaţii să beneficieze de condiţiile optime de înscriere şi desfăşurare a concursului. Am cerut ca acest concurs să se desfăşoare în spiritul corectitudinii şi al transparenţei, principiile acestei guvernări.

Niciun absolvent care reuşeşte să treacă pragul de 60 la sută din punctajul maxim pe domeniu, pe ţară, nu va rămâne pe dinafară. Vom găsi soluţii pentru aceşti tineri. Trăim într-o ţară în care resursa umană este deficitară. Le urez tinerilor colegi medici mult succes şi spor la învăţat”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

Înscrierea oficială a candidaţilor a început în data de 7 noiembrie şi se va încheia pe 19 noiembrie 2019.

Acestea se realizează tot prin direcţiile de sănătate publică, respectiv prin ministerele cu reţea sanitară proprie.

Premiera este dată de prelungirea programului de înscriere la direcţiile de sănătate publică în zilele de sâmbătă, între orele 09.00 şi 14.00.

Transmiterea listelor cu persoanele ce s-au înscris se va face de către direcţiile de sănătate publică judeţene. Data până la care se vor transmite va fi până cel târziu 22 noiembrie 2019.

Ministerul Sănătăţii a menționat „centralizarea listelor şi repartizarea candidaţilor pe centre universitare să se realizeze cel târziu în data de 25 noiembrie 2019, iar afişarea pe site-ul rezidenţiat.ms.ro a listelor cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii să fie făcută în 27 noiembrie 2019”.

Sesizarea de către candidaţi a contestațiilor se va face până cel târziu 29 noiembrie 2019. Astfel, pe 5 decembrie va fi afişarea pe site-ul rezidenţiat.ms.ro şi pe site-urile facultăţilor de medicină şi farmacie repartizarea candidaţilor pe săli în funcţie de domeniul ales la înscriere.

În perioada 17-19 decembrie 2019 candidații vor putea alegere posturile/locurile în funcţie de punctajul obţinut la concurs.

În intervalul 6-14 ianuarie 2020, viitorii rezidenţi vor semna contractele individuale de muncă cu unităţile sanitare. Iar între 14-16 ianuarie se va face repartiţia propriu zisă pe clinici de pregătire. Încadrarea în unităţile medicale că rezidenţi se va realiza pe data de 1 februarie 2020.

Data exemenului inițial era de 17 noiembrie, însă, a fost amânat din cauza absenței unui ministru al Educaţiei care să semneze ordinele necesare.

Adauga un comentariu