La distanță de câteva ore după ce a lovit pe trecerea de pietoni două fetițe, Raisa – 13 ani, decedată în urma accidentului – și Marina – 11 ani, ajunsă la spital cu traumatisme grave – polițistul Popescu Constantin a susținut un examen clinic.
În urma evaluării susținute la ora 15:30, la două ore după accident, a fost stabilit că polițistul a avut o atitudine adecvată situației. De asemenea, experții declară că acesta a fost cooperant.
În ceea ce privește comportamentul, există trei variante în formularul de evaluare: liniștit, neliniștit sau agitat. Popescu Constantin a fost liniștit, au consemnat evaluatorii. De asemenea, a avut o comunicare verbală coerentă, era orientat în spațiu.
În ceea ce privește orientarea auto psihică, era ”orientat”, după cum s-au exprimat evaluatorii. Totodată, se mai consemnează că polițistul nu a avut tulburări de echilibru. Acesta a menționat că nu a consumat alcool.
„O ținută ordonată, o atitudine adecvată”, se mai precizează în evaluare.
Constantin Popescu a fost încadrat în Poliția Română din sursa externă, adică de pe stradă, fără nicio pregătire prealabilă.
Constantin Popescu a fost încadrat în Poliția Română pe 16 ianuarie 2017, după un curs de iniţiere în poliţie de doar două luni şi jumătate.
Deşi iniţial a lucrat la Ordine Publică, a făcut o zi de stagiu de pregătire tactică poliţienească. Cât despre acel curs de conducere defensivă, a durat tot o zi.
Scrisoarea trimisă de polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa către familia acesteia
Polițistul Popescu Constantin, care a accidentat-o mortal pe Raisa, a găsit puterea de a scrie o scrisoare familiei, prin care își exprimă regretul cu privire la ceea ce s-a întâmplat.
Polițistul care a accidentat-o mortal pe Raisa le-a scris părinților pentru prima dată și le-a cerut iertare pentru tot. Avocatul familiei, Adrian Cuculis, a transmis scrisoarea presei, cu acordul părinților fetei.
„Îndurerată familie, nici nu știu cum să încep, durerea pe care v-am pricinuit-o îmi este de neimaginat și știu că orice aș spune în aceste momente în fața dumneavoastră nu mai are importanță, dar totuși vreau să îmi cer iertare, știu că nu o voi primi, dar… Îmi exprim regretul profund față de familia dumneavoastră nevoită să treacă prin acest tragic eveniment. Nu pot să mai fac nimic, aș da orice să pot să întorc timpul, orice!”
Cursuri de conducere defensivă pentru angajații MAI
Chestorul Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a spus, vineri seara, la România TV, după accidentul polițistului din București care a ucis o fată pe trecerea pentru pietoni, că angajații MAI fac cursuri de conducere defensivă. De altfel, asemnea cursuri se fac și la școala de pilotaj a fostului pilot de raliuri Ttiti Aur.
„În orice domeniu am activa, întotdeauna avem nevoie de pregătire. Aceasta trebuie să fie una permanentă și continuă.
Și pentru că vă spuneam că instituția trece printr-un schimb de generații, s-a identificat soluția de înființare a unor structuri de pregătire profesională încă de anul trecut, care tocmai acest rol îl au
Dacă vorbim de cei care, de exemplu, conduc în mod ocazional autovehicule cu regim de circulație prioritară, modulul se derulează pe parcursul unei zile, o durată similară cu cele specifice conducerii defensive, cursuri organizate de operatori economici cu experiență în domeniu.
Pentru cei care conduc în mod frecvent acest tip de autovehicule, modulul vizează conducerea sportivă și pilotajul”, a declarat Bogdan Despescu.