Titlurile zilei

EXCLUSIV! Arhitecții din Primăria Iași, terorizați de un dezvoltator imobiliar! A cerut zeci de mii de euro pentru că nu a primit autorizația de construire

Publicat: 22 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
EXCLUSIV Arhitecții din Primăria Iași terorizați de un dezvoltator imobiliar A cerut zeci de mii de euro pentru că nu a primit autorizația de construire

Aurel Rascenco vrea să construiască un bloc de locuințe, dar cu apartamente băgate în trei demisoluri. Primăria a refuzat să elibereze autorizația, explicând că în zona respectivă PUZ-ul indică doar un singur demisol. Afaceristul a dat în judecată municipalitatea. A cerut câte 35.000 de euro de la funcționarii din cadrul Serviciului Urbanism. Și expertul judiciar a desființat proiectul lui Rascenco.

„Propunerea a 3 demisoluri suprapuse în loc de unul e totodată și o încercare de sustragere de la alte obligații legale, în principal urmărindu-se neîncadrarea în situațiile prevăzute prin lege care ar fi necesitat o serie de avize suplimentare precum și autorizație de funcționare. Prin aceste subterfugii, solicitantul încearcă să forțeze autoritatea locală să emită o autorizație de construire pentru un imobil cu 7 niveluri și 98 apartamente, fără a se supune avizului de apărare civilă și nici avizului PSI”, explică reprezentanții municipalității.

Noul termen de judecată este programat pentru luna februarie a anului viitor.

Un dezvoltator imobiliar din Iași depune eforturi disperate, după ce municipalitatea ieșeană a refuzat să emită o autorizație de construire. Aurel Rascenco încearcă să construiască în cartierul Colina Însorită, zona Cimitirului Evreiesc, un bloc de locuințe colective, cu regimul de înălțime 3D+P+3E, suprafața studiată fiind de aproape 1 hectar. Reprezentanții primăriei au refuzat să emită autorizație de construire, motivând că documentația depusă este incompletă. Încă de anul trecut, Rascenco se judecă cu Primăria la Tribunalul Iași, unde a cerut obligarea emiterii autorizației de construire.

„Documentația a fost verificată de către compartimentul de specialitate care, constatând că este incompletă și neconformă, a solicitat clarificări beneficiarului. Dosarul s-a dovedit a fi incomplet, lipsind referate de verificare, soluții tehnice, elemente de redactare a părții desenate, dar mai ales avizul Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, susțin reprezentanții Primăriei.

Rascenco a forțat nota

De fapt, Aurel Rascenco a încercat o șmecherie în fața judecătorilor. În zona amintită s-a aprobat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru un bloc de locuințe colective D+P+3- 6E +M. În baza acestei avizări consideră că trebuie aprobat și regimul 3D+P+3E.

„Din punct de vedere al caracteristicilor constructive, al conformației arhitectural-urbanistice a clădirii și a definiției demisolului, 3 demisoluri nu reprezintă același lucru cu un demisol+parter+etaj, cu atât mai mult cu cât, în funcție de caracteristicile constructive se impun sau nu a fi solicitate unele avize. Demisolul se consideră nivel suprateran al construcției. Atunci când pardoseala este situată sub nivelul terenului (carosabilului) înconjurător cu mai mult de jumătate din înălțimea liberă, se consideră subsol și se include în numărul de niveluri subterane ale construcției”, se arată în apărarea Primăriei.

Primăria: „Încearcă să forțeze autoritatea locală”

Rașcenco a invocat PUZ-ul cu numărul 353 avizat în anul 2005. Însă, în planșă este menționat că imobilul poate avea un singur demisol.

„Propunerea a 3 demisoluri suprapuse în loc de unul e totodată și o încercare de sustragere de la alte obligații legale, în principal urmărindu-se neîncadrarea în situațiile prevăzute prin lege care ar fi necesitat o serie de avize suplimentare precum și autorizație de funcționare. Prin aceste subterfugii, solicitantul încearcă să forțeze autoritatea locală să emită o autorizație de construire pentru un imobil cu 7 niveluri și 98 apartamente, fără a se supune avizului de apărare civilă și nici avizului PSI. Acest lucru ar avea consecință directă atragerea răspunderii autorității locale asupra autorizării unei construcții ce va găzdui 98 de familii”, menționează edilii în dosar.

Vrea 35.000 de euro de funcționar

Presiunile lui Aurel Rascenco au continuat cu o nouă acțiune în instanță prin care cere angajaților de la Serviciul Urbanism să plătească despăgubiri în cuantum de 35.000 euro pentru refuzul emiterii autorizației de construire. Sunt vizați Nora Anca Brândușescu, Constantin Cristian Duțu și Mihaela Alupoaiei.

„O altă abatere importantă de la regulamentul de urbanism aferent PUZ este reprezentată de nerespectarea reglementărilor impuse prin subzona LV2a – și anume obligativitatea ca la parter spațiile să aibă altă destinație decât cea de locuințe, aspect comunicat beneficiarului prin ambele certificate de urbanism solicitate și ignorat de acesta prin dispunerea de locuințe nu doar la parter, ci în toate etajele imobilului, inclusiv pe zonele afectate de îngropare. Aceste neconcordanțe importante din documentația tehnică pentru autorizația construcției și PUZ ascund și aspecte legate de îndeplinirea/eludarea obligațiilor fiscale”, se menționează în apărarea funcționarilor de la Serviciul Urbanism.

Expertul a dat cu Rascenco de pământ

În cazul investiției lui Rascenco a fost comandată o expertiză judiciară realizată de către Monica Gabriela Bacinschi. Concluziile nu au fost pe placul dezvoltatorului.

„DTAC-ul (Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire) nu conține studiul general al versantului, neprecizând decât tangențial operațiunile corelate de stabilizare, construcție și echipare tehnică a întregului versant, declarat în studiile geo cu risc geotehnic major. Se propun volume foarte mari ale construcțiilor, față de cât indică studiile geo că ar suporta versantul cu risc geotehnic major. Regimul de înălțime nu poate fi 3D+P+3E, neputând exista decât un singur demisol. Avizul APM depus este ori pentru un alt proiect, ori este greșit redactat”, sunt concluziile expertizei.

Nemulțumit de finalul expertizei, Rașcenco a cerut recuzarea. Chiar a convins instanța, după ce a arătat că Bacinschi este subiectivă în acest proces. Asta, pentru că soțul acesteia este funcționar în Primăria Botoșani, unde se află într-un conflict cu un dezvoltator local. Speța este similară, întârzie eliberarea autorizației de construire. Procesul lui Rascenco cu Primăria are un nou termen pe data de 20 februarie 2020.

Conflict deschis cu vecinii

Pe Colina Însorită, Aurel Rascenco a construit deja un bloc. Dar, vecinii au contestat proiectul. Nemulțumit de apariția imobilului, un proprietar de teren din Cimitirul Evreiesc a montat un banner.

„În atenția clienților doritori de apartamente în blocul de vis-a-vis PUTEȚI PIERDE BANII!!! La Tribunalul Iași, în dosar nr. 10306/99/2017, a fost solicitată DEMOLAREA BLOCULUI”, scria pe banner.

Rascenco a făcut reclamații la Poliția Locală, dar banner-ul nu a fost mutat. Blocul lui Aurel Rascenco are 56 de apartamente. Dezvoltatorul vindea apartamentele cu 1.100 euro pe metru pătrat.

Adauga un comentariu