Prima pagină » Titlurile zilei » EXCLUSIV! Combinații de zile mari la Iași! Dezvăluiri șocante despre o afacere dubioasă. În prim-plan este unul dintre șmecherii din anturajul lui Victor Ponta – FOTO

EXCLUSIV! Combinații de zile mari la Iași! Dezvăluiri șocante despre o afacere dubioasă. În prim-plan este unul dintre șmecherii din anturajul lui Victor Ponta – FOTO

27 mart. 2020, 04:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

O afacere urât mirositoare iese la iveală! Atunci când vine vorba de bani, nu mai contează simbolurile sau personalitățile României. Totul e legat de cumpărarea, în aprilie 2019, a casei unde a copilărit celebrul Adrian Păunescu. Ea se află în satul Copăceni, raionul Sângerei, din Republica Moldova. Taman Asociația Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, cu sediul în Iași, este entitatea care a devenit proprietar! Aceasta este coordonată, uluitor, de individul Mircea Cosma, el ocupând poziția de director executiv. E vorba de fostul deputat PSD de Prahova care, în primă instanță, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte grave de corupție. Acum, nimeni nu oferă detalii despre suma cu care a fost achiziționată. Mai mult, chiar dacă trebuia reabilitată, casa copilăriei poetului Păunescu a fost dărâmată complet

Ițele unei combinații de zile mari ies la iveală! Aceasta a fost frumos ambalată, taman la „umbra” și în memoria poetului Adrian Păunescu. Afacerea pleacă din aprilie 2019 și de la achiziționarea casei unde a copilărit Păunescu. Ea se află în satul Copăceni, raionul Sângerei, din Republica Moldova. Tocmai Asociația Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, cu sediul în Iași, este entitatea care a devenit proprietar. Aceasta este coordonată, uluitor, de individul Mircea Cosma.

E vorba de fostul deputat PSD de Prahova care, în primă instanță, a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru fapte grave de corupție. Cu toate acestea, sentința a fost desființată în martie 2018 de un complet de cinci judecători de la Înalta Curte, iar dosarul a fost trimis la rejudecare. Cu toate că au solicitat lămuriri, reporterii cotidianului „Bună Ziua Iași” (BZI) nu au primit un răspuns din partea oficialilor Consiliului Județean (CJI) Iași, cu cât a fost achiziționată!

Legăturile misterioase ale „talentatului” domn Cosma

Ciudat este că, acest contract de vânzare-cumpărare, din aprilie 2019, a fost făcut de o anume Maria Bîrsan, domiciliată în orașul Chișinău, Republica Moldova și Asociația Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, cu sediul în Iași, reprezentată de Maria-Simona Ciuciureanu (din Botoșani – n.r.), care a acționat în baza unei procuri autentificate taman ce un notar din orașul Ploiești, județul Prahova, locul unde locuiește chiar fostul deputat Cosma. Peste toate acestea, deși era vorba de reabilitarea casei țărănești de acum zeci de ani, Euroregiunea a făcut un contract cu o firmă care, efectiv, a ras-o de pe suprafața pământului și a trântit o construcție modernă, din BCA și termopane.

„Ne aflăm în fața unui masacru, facut din ignoranța și nepricepere din partea actualei conduceri a Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru!”

În fața acestei realități, conf. univ. dr. Vasile Cotiugă – Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, respectiv consilier județean, a ridicat problema „afacerii casei” chiar în ședința de CJ programată săptămâna trecută, pe 18 martie. Istoricul și arheologul susține despre casa țărănească de chirpici și acoperiș de țiglă că a fost dărâmată și ridicată o construcție din BCA, acoperită cu tablă zincată cutată!

„Toate acestea le-am aflat din Raportul de activitate – 2019 – Asociația Euroregiunea Siret-Prut-Nistru, depus la CJ Iași, și discutat în ședința de plen a CJ Iași din 18 martie 2020, săptămâna trecută. Din raport am aflat că la 2 aprilie 2019 a fost achiziționată casa în care s-a născut poetul. Apoi, în perioada 17-19 mai 2019, dl. Mircea Cosma s-a deplasat în Republica Moldova, unde a stabilit tema de proiectare și calendarul de execuție pentru «reabilitarea casei memoriale Adrian Păunescu de la Copăceni». La pagina 20 a Raportului, aflăm că la 20 august 2019, conducerea executivă a Asociației s-a întâlnit la Nisporeni pentru a analiza cele trei oferte pentru reabilitarea casei memoriale, fiind selectată oferta firmei SC NICA SRL”, arată consilierul.

Mai departe, istoricul dezvăluie cum, practic, casa a fost dărâmată.

„Surpriza avea să o aflăm în pagina următoare, anume că lucrările de reabilitare au devenit lucrări de DEMOLARE și reabilitare, casa poetului fiind DEMOLATå, chiar și temeliile! Apoi s-a trecut la ridicarea unei construcții din BCA… Cireașa de pe tort a venit sub forma acoperișului de tablă zincată modelată, de culoare cărămizie, gândindu-se, probabil, cineva că astfel se respectă culoarea țiglei! Ne aflăm în fața unui masacru, făcut din ignoranță și nepricepere din partea actualei conduceri a Asociației Euroregiunii Siret-Prut-Nistru!”, susține universitarul.

„Nu știm cine a realizat proiectul de reabilitare…”

Mai departe, situația care este una scandaloasă și jenantă, este plină de neclarități și dubioșenii. Nici măcar cine a realizat proiectul de reabilitare nu este cunoscut la acest moment.

„Nu știm cine a realizat proiectul de reabilitare, dar un lucru este cert: niște ageamii, niște oameni pentru care cultura înseamnă doar afișarea în fața poporului, au distrus casa memorială a lui Adrian Păunescu. Dacă acest proiect ar fi fost realizat de specialiști, de oameni care știu ce înseamnă un monument istoric, o casă tradițională, care știu care sunt principiile și metodele de restaurare și reabilitare a acestora, acum am fi avut casa memorială a poetului Adrian Paunescu păstrată în original! Așa, nu avem decât o construcție de BCA, pe care, pompos, politrucii zilelor noastre, o prezintă ca fiind ce nu este!”, a conchis conf. univ. dr. Vasile Cotiugă.

În tot acest timp, chiar dacă ar fi putut să facă demersurile necesare, CJI Iași pare a fi uitat de Casa Memorială a marelui Vasile Alecsandri de la Mircești – Iași care se degradeză pe zi ce trece. E drept că aici e un proces cu Academia Română (actualul administrator – n.r.) dar cum, ani buni, actualul Muzeu Național al Literaturii Române (MNLR), subordonat CJI, a fost forul de care a ținut Casa memorială, s-ar fi putut găsi o soluție pentru a fi salvată!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025