Este una dintre cele mai grele perioade prin care trec marile universități de stat din Iași! Cauza este legată de gravitatea pandemiei de coronavirus. Toate au activități didactice derulate doar on-line, cu studenții, întreaga activitate paralizată, angajați trimiși în concedii. În acest context nefavorabil, instituțiile de învățământ superior sunt în stare de urgență. Ceea ce va urma influențează viața a peste 50 de mii de studenți, Iașul fiind al II-lea centru academic al României. Pe acest plan, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au reușit să obțină informații, în exclusivitate, de la rectorii marilor unități de învățământ superior ieșene. Aceștia vorbesc despre starea economică a entităților pe care le coordonează, felul în care se vor derula examenele, inclusiv de licență, respectiv despre viitoarea admitere la facultate. Inclusiv un specialist în economie a fost consultat, în acest context dificil. Nu trebuie uitat rolul esențial pe care universitățile îl au, din perspectivă financiară și a resursei umane, pentru oraș
Realități crunte, inclusiv pentru marile universități de stat din Iași, pe fondul evoluției pandemiei de coronavirus! Acestea au un rol fundamental în dezvoltarea economică și din perspectiva formării resursei umane pentru orașul Iași. Pe acest plan, cu siguranță vor avea probleme financiare, bugete diminuate, mai puțini bani alocați către investiții și, cu greu, vor putea asigura plata integrală a salariilor angajaților. Totul într-un scenariu legat de o evoluție pe termen lung a virusului care face ravagii în toată lumea.
„Traversăm și o perioadă în care sunt necesare restricții… Mă refer la libertatea universităților de a cheltui fondurile de la buget sau veniturile proprii”
Având în vedere toate acestea, reporterii Cotidianului BUNå ZIUA IAȘI (BZI) au reușit să obțină informații, în exclusivitate, de la rectorii marilor unități de învățământ superior ieșene. Aceștia vorbesc despre starea economică a entităților pe care le coordonează, felul în care se vor derula examenele, inclusiv de licență, respectiv despre viitoarea admitere la facultate, asigurarea bugetelor sau derularea unor noi investiții.
„În mod clar, traversăm o perioadă pentru care, măcar la nivel mental, nu am fost pregătiți. Deoarece, cadre didactice și studenți trebuie să ne obișnuim, trebuie să acceptăm că putem să ne continuăm activitatea și fără să fim cu toții în aceeași încăpere, un aspect oarecum bizar, măcar pentru sistemul de învățămant cu frecvență… Traversăm și o perioadă în care sunt necesare restricții. Nu mă refer la cele sociale, firesc limitate în aceste condiții. Mă refer la libertatea universităților de a cheltui fondurile de la buget sau veniturile proprii. Nu convin nimănui aceste măsuri, dar oprirea, sper că doar temporară a investițiilor, a achizițiilor din bugetele proprii reprezintă o măsură de conservare a unor fonduri care ar putea fi direcționate spre soluționarea unor situații critice”, arată rectorul Universității Tehnice (TUIAȘI) „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.
„Politehnica ieșeană este pregătită și pentru varianta unei stări de urgență prelungite”
Mai departe, acesta arată că Politehnica ieșeană este pregătită și pentru varianta unei stări de urgență prelungite.
”Încercăm să desfășurăm cât mai multe activități didactice on-line, în afară de cursuri și seminarii, proiecte, unele aplicații care se pretează la acest mod de comunicare. Susținem chiar și teste on-line. Însă, fiind o universitate tehnică, va trebui să recuperăm majoritatea aplicațiilor, a activităților de laborator după ce se va reveni la normal. Dar, sperăm să reușim să refacem aceste activități cât mai rapid, prin reorganizarea orarului, care va avea multe rubrici «goale» acolo unde orele se vor fi efectuat deja. Avem în plan varianta prelungirii activităților didactice și în vară si credem că în orice condiții vom putea termina acest semestru și an universitar până în toamnă. Sunt sigur că examenele de finalizare a studiilor se vor desfășura integral până la începerea anului universitar următor, astfel încât să dăm posibilitatea absolvenților de licență să se înscrie la cursurile de master”, a mai declarat rectorul.
De asemenea, universitarul arată că pentru admiterea la studiile de licență, instituția pe care o coordonează este pregătită să fie susținută oricând va fi posibil, respectiv în funcție de calendarul modificat al examenului de Bacalaureat.
„Admiterea o putem desfășura fără nicio problemă și în paralel cu activitățile didactice restante. Însă, finalizarea studiilor liceale nu mai depinde de noi”, a conchis șeful TUIAȘI.
Rectorul de la Agronomie: „Cred că este o criză care se va adânci”
Mai departe, prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu – rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași crede că este o criză inclusiv economică, care se va adânci. El speră ca lucrurile să nu se prelungească și să poată fi asigurate salariile angajaților și derularea investițiilor, acestea având un rol important în dezvoltarea economiei.
„Cred că este o criză care se va adânci…! Tocmai de aceea, și noi, ca Universitate, am luat o serie de măsuri, asta la nivel educațional, de cercetare, investițional și pe segmentul administrativ. E prioritar să facem promovarea Admiterii la USAMV, în principal on-line. La nivel educațional am organizat totul, anume cursurile, cât mai multe lucruri practice în spațiul virtual”, scoate în prim-plan rectorul Jităreanu.
El mai arată că, la acest moment și prin consultări cu alți colegi din țară, se pregătește o soluție pentru sistemul de evaluare și de notare al studenților.
„Desigur, nu ne gândim să înghețăm anul academic! O soluție ar fi ca toți studenții să treacă, automat, în anul următor și, pe parcurs, în semestrul I al anului universitar următor, să se dea toate examenele rămase restanțe din timpul pandemiei”, a mai completat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu.
„Vor fi rectificări bugetare negative. Vom fi și noi afectați”
În plus, rectorul USAMV este conștient că vor fi rectificări bugetare negative, la nivel național universitățile urmând a avea de suferit deoarece banii vor merge prioritar pentru combaterea virusului COVID-19.
„La nivel de cercetare continuăm să mergem mai departe, în condiții stricte și de protejare pentru ca proiectele, multe finanțate pe fonduri europene, să meargă mai departe și să le finalizăm. La nivel administrativ ne-am organizat, unii angajați lucrând de acasă, iar alții și-au luat concedii prin rotație. Apoi, cu admiterea, vom vedea ce se va întâmpla pe plan preuniversitar. E o soluție ca la Bacalaureat sau la examene de admitere să se dea doar din materia parcursă până la suspendarea orelor. Desigur, sperăm să putem asigura salariile tuturor angajaților, la nivel de sută la sută.
Nu în ultimul rând, la capitolul investiții sunt multe proiecte aprobate ca buget și vrem să mergem pe reabilitări și să continuăm, asta în măsura în care firmele o pot face și noi să avem banii, soldul necesar pentru a plăti facturile. Sperăm să fie deblocări pe bani și să vină sume suplimentare pentru a avea front de lucru și să contribuim și noi la bunul mers al economiei”, a mai punctat profesorul Jităreanu.
„Prin specificul împrejurărilor, unele cheltuieli au fost și vor fi reduse”
Urmând ceea ce au transmis colegii săi, prof. univ. dr. Tudorel Toader – rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași reliefează o serie de elemente pe care urmează sau le-a luat deja la nivel administrativ.
„Autonomia universitară se manifestă în limitele deciziilor luate la nivelul Ministerului Educației și Cercetării. În această perioadă, profesorii și cercetătorii științifici își desfășoară activitatea on-line. Asigurăm buna funcționare a UAIC prin activitățile de permanență, am luat măsurile necesare de protecție a sănătății angajaților și studenților noștri, restul personalului fiind în concediu de odihnă. În situația prelungirii stării de urgență, la expirarea concediilor de odihnă, vom continua desfășurarea activităților în regim de telemuncă, activitatea va fi desfășurată în limite normale, iar angajații își vor primi integral salariile cuvenite. Prin specificul împrejurărilor, unele cheltuieli au fost și vor fi reduse, dacă ne referim fie și numai la cheltuielile de deplasare. În tot acest timp elaborăm lucrări științifice, proiecte de cercetare, coordonăm activitățile studențești”, a menționat profesorul Toader.
„Situația prin care trecem cu toții, în prezent, reprezintă un test pentru generația actuală, într-o lume globală, interconectată…”
Având în vedere toate aceste realități, reporterii BZI au apelat inclusiv la un specialist în economie. Este vorba de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector pentru activități studențești și parteneriate cu mediul economic și sectorul public la „Cuza”. De data aceasta, universitarul a fost consultat din perspectiva faptului că este membru al Departamentului de Finanțe, Monedă și Administrație Publică (FEAA) de la UAIC și specializată, printre altele, în Management financiar sau management sau Guvernanță financiară corporativă.
„Situația prin care trecem cu toții, în prezent, reprezintă un test pentru generația actuală, într-o lume globală, interconectată, în care unele avantaje ale progresului s-au dovedit, totodată, canale de transmitere a COVID-19, având în vedere rapiditatea cu care ne deplasăm astăzi. Universitățile se află în aceste vremuri în linia întâi.
Pe de o parte, trebuie să aibă grijă de propriii studenți și de anjagați. Pe de altă parte, trebuie să rămână puternice și deschise pentru cei care urmează să le calce pragul. Astfel, criza actuală așază universitățile în fața unei adevărate provocări, deoarece, prin luciditatea măsurilor din prezent, se asigură predictibilitatea viitorului. Utilizarea platformelor digitale aduce profesorul mai aproape de studenți și de elevi, trecând barierele distanțării sociale. La rândul lor, cercetătorii s-au angajat, cu toată puterea, în găsirea de soluții inovative și instrumente alternative, alături de sistemul medical care face eforturi supraomenești să salveze vieți”, declară profesorul ce la „Cuza”
„Specialiștii FMI estimează o reducere a ritmului anual de creștere economică cu 0,1 puncte procentuale la 3,2 la sută, în funcție de rapiditatea cu care își va reveni economia Chinei”
Aceasta mai arată că universitățile fac dovada că se pot mobiliza în vremuri dificile, devenind piloni ai comunității și generând stabilitate, normalitate și energie pozitivă. Acestea sunt fapte care rămân în conștiința publică și, totodată, stimulente pentru integrarea și mai amplă a universității în comunitate, pe viitor. Nu în ultimul rând, universitarul vorbește de criza economică în care ne aflăm.
„Se discută scenarii, se fac calcule, iar specialiștii FMI estimează o reducere a ritmului anual de creștere economică cu 0,1 puncte procentuale la 3,2%, în funcție de rapiditatea cu care își va reveni economia Chinei. Pe un alt palier, impactul COVID-19 asupra universităților în general și UAIC în particular va fi determinat de durata crizei, precum și de măsurile adoptate de autorități. UAIC apreciază în mod deosebit comunicarea și suportul oferit de Ministerul Educației și Cercetării, cu care menținem permanent legătura. Noi trebuie să continuam investițiile demarate, concomitent cu asigurarea lichidităților necesare desfășurării activității curente. Pe acest plan, serviciile și activitățile administrative ale UAIC funcționează fără sincope, deși o parte dintre angajați își desfășoară activitatea de acasă ori se află în concediu.
Sub aspect financiar, UAIC a adoptat mai multe măsuri-suport, cum sunt plata la timp și integrală a salariilor și burselor, scutiri de la plata taxei de cămin, în condițiile legii, pe perioada situației de urgență, punând pe prim-plan sănătatea și siguranța membrilor comunității. De asemenea, a fost aprobată proiecția privind alocarea fondului de burse pentru semestrul al II-lea, în vederea repartizării acestuia pe destinații”, a detaliat prorectorul și economistul Mihaela Onofrei.
În final, și prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – rectorul de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) a întărit toate cele spuse de colegii săi cu speranța că lucrurile se vor îmbunătăți, iar pandemia nu va dura mai mult decât anticipează specialiștii.