Descoperiri macabre au fost făcute în mai multe gropi comune din zona Copou, în spatele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Sute de schelete umane au fost găsite, cel mai probabil fiind ale soldaților din cel de-al Doilea Război Mondial, iar mai multe instituții fac o anchetă monstru pentru a afla în ce context au murit aceștia.
Mai multe instituții din Iași derulează o anchetă amplă, legată de scheletele umane descoperite în Copou
În luna septembrie a anului 2023, în timpul săpăturilor pentru construirea unui nou cămin studențesc în complexul Titu Maiorescu, mai exact în spatele cantinei, s-a făcut o descoperire macabră. Au fost găsite schelete umane, iar de la o zi la alta ieșeau la iveală tot mai multe.
Atunci au fost sistate lucrările pentru construcția respectivă și au început săpăturile arheologice. Pe lângă scheletele umane au fost găsite și anumite obiecte, cum ar fi tăblițele unor soldați germani.
Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași desfășoară o anchetă, iar în acest moment se realizează expertizele. Instituțiile implicate sunt Institutul de Medicină Legală și Serviciul de Investigații Criminale. Săpăturile arheologice s-au oprit la finalul lunii octombrie 2023.
„Ancheta este în derulare, iar în acest moment suntem în faza expertizelor. Vorbim de ordinul sutelor de schelete umane descoperite, iar instituțiile implicate sunt Institutul de Medicină Legală și Serviciul de Investigații Criminale”, a transmis prim-procurorul militar adjunct Codrin Sîrcu Ichim.
Corpul principal al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost spital de campanie
Actualul Corp A de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a servit, în anii 1939-1945, perioada în care s-a desfășurat al Doilea Război Mondial, drept comandament general militar atât al armatelor romane și germane, cât și al celor rusești.
Totodată, a fost și spital de campanie, iar în luna august a anului 1944, un tren cu 2.000 de soldați germani răniți a fost trimis la Iași. Corpurile celor care au murit, mulți dintre ei având membrele amputate, au fost aranjate în mai multe gropi comune, însă unele cadavre au fost aruncate de-a valma în cele săpate la repezeală.
Ulterior, autoritățile comuniste, care au guvernat orașul până în anul 1989, au acoperit spațiul cu pământ, mai apoi betonând totul. Căminele din actualul campus Maiorescu, situat chiar lângă Corpul A al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, au fost ridicate după anul 1960, ceea ce înseamnă că există posibilitatea să fie și alte gropi comune unde au fost aruncate corpurile soldaților.
În prezent, mai multe instituții din Iași desfășoară o anchetă amplă, legată de scheletele descoperite din cel de-al Doilea Război Mondial.
Văd că vă lasă rece cimitirul nemarcat şi neîngrijit din spatele Spitalului Orăşenesc Hârlău unde îşi dorm de peste 100 de ani somnul de veci peste 600 de soldaţi din Divizia 13 Infanterie Ploieşti, morţi de tifos şi îngropaţi în gropi comune.