Local

Exclusiv! Lovitură de teatru! Cel mai căutat infractor din Iași a contestat pedepsele primite din partea magistraților!

Publicat: 11 nov. 2019

Unul dintre cei mai căutați infractori de către polițiștii ieșeni a contestat executarea pedepsei primite. Vasile Rodideal este dat în urmărire internațională de ani buni. Acesta a fost condamnat la 18 ani de temniță, după ce ar fi plănuit un asasinat.

Cel mai căutat infractor a formulat la finele săptămânii trecute o cerere la Curtea de Apel Iași. Astfel, pe rolul instanței ieșene a ajuns o contestație la executare formulată pe numele lui Vasile Rodideal.
Instanța de judecată a stabilit un prim termen al procesului pentru data de 5 decembrie 2019. Ulterior, magistrații vor analiza solicitarea și vor lua o decizie.
Potrivit Poliției Române, Vasile Rodideal (58 de ani), cu dublă cetățenie, româno-moldoveană, este unul dintre cei mai căutați infractori, după ce a fost condamnat la o pedeapsă rezultantă de 18 ani de temniță.

Planuri de asasinat

Anchetatorii au susținut că, în cursul anului 2005, Rodideal ar fi pus la cale, împreună cu un „locotenent”, planul de asasinare a afaceristului ieșean Francisc Tiberiu Cristodorescu. Cei doi ar fi decis că cel mai bun mod de a-l „aranja” pe Cristodorescu ar fi aruncarea în aer a autoturismului ieșeanului.

„Cei doi le-au cerut unor parteneri din Republica Moldova să le facă rost de un dispozitiv exploziv comandat de la distanță prin telecomandă. Partenerii lui Rodideal au venit în Iași, au supravegheat autoturismul lui Cristodorescu și au făcut planuri pentru a-l ucide cu ajutorul substanțelor explozibile. Aceștia au renunțat la planul de aruncare în aer a mașinii prin explozibil deoarece în zonă au observat mai multe patrule de Poliție și nu se puteau expune”, au precizat anchetatorii.

Conform acestora, renunțând la ideea cu explozibilul, Rodideal le-ar fi cerut partenerilor basarabeni să-i facă rost de câteva cartușe și o armă pentru a-l ucide pe Cristodorescu. „Locotenentul” acestuia, Dumitru Chetreanu, ar fi făcut rost de 48 de cartușe, pe care le-ar fi îngropat în spatele locuinței sale din municipiul Iași.
Procurorii au organizat un flagrant de prindere a celor doi. Potrivit anchetatorilor, motivul acestei răzbunări era o afacere eșuată dintre Cristodorescu și Rodideal. După desfășurarea procesului, atât Rodideal, cât și „locotenentul” său au dispărut. Acesta din urmă a fost descoperit în Franța și adus în România de „mascați”.

Alte acuzații

Însă acesta nu a fost singurul dosar penal întocmit de procurori pe numele lui Rodideal. Acesta a fost acuzat într-o altă cauză alături de fostul șef al Vămii Albița. Anchetatorii au susținut că, în acest caz, ar fi aduse în țară TIR-uri cu 600.000 de pachete cu țigări.
Într-un alt dosar, Rodideal a fost acuzat de trafic de influență. Conform procurorilor din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 1 – 11 august 2005, un fost ofițer din cadrul IGPR ar fi cerut și primit de la Rodideal suma de 500 de euro, pentru a interveni pe lângă ofițeri ai Direcție Poliției Rutiere, în scopul de a-i reduce suspendarea dreptului de a șofa, de la 90, la 30 de zile.

De remarcat este faptul că, potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestația la executare se poate face când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă, când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare, când se ivește vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare, când se invocă amnistia, prescripția, grațierea sau orice altă cauză de stingere ori de micșorare a pedepsei.loading...

Comentarii
  • Rodideal a fost lucrat de cocurentul asa zis om de afaceri trabuc sifon cristodorescu care invirtea banii unui judecator de iasi care dadea femei unor judecatori de iasi unde acesta ia facut cheie avind la acea vreme judecatori in spate …..momentan trabuc a cazut si el in groapa sapata……

  • Și eu umblam cu Costel pe vremea aia și ne gândeam cum să-l ardem de cașcaval.Am rămas un arzoi ieftin,care mi-am adus familia la sărăcie pentru bani.
    Sunt o sărăcie ordinară,care umblu toată ziua numai cu măgarii ieftine!Pt câteva sute o gus(citit invers)și eu…

Adauga un comentariu