Actualitate

EXCLUSIV! Mare actor al Teatrului National din Iasi, implicat intr-un incident teribil!

Publicat: 24 nov. 2017
_____ Vizualizări 0 Comentarii
EXCLUSIV Mare actor al Teatrului National din Iasi implicat intr-un incident teribil
1

Astazi, una dintre figurile marcante ale Teatrului National Vasile Alecsandri (TNI) din Iasi, anume Dionisie Vitcu, a fost implicat intr-un incident nefericit. Astfel, acesta, avand in vedere ca pe 15 decembrie urmeaza sa implineasca 80 de ani, la o filmare pentru postul national de televiziune, la Bojdeuca lui Ion Creanga, din nefericire, la un moment dat s-a impiedicat si a cazut.

Tocmai pentru a se evita orice incident nefericit, cei prezenti au chemat de urgenta ambulanta. Din fericire, acesta se afla acum intr-o stare buna si chiar a ajuns acasa.

Dionisie Vitcu s-a nascut la data de 15 decembrie 1937 in comuna Ibanesti (judetul Botosani). A studiat la Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica "Ion Luca Caragiale" din Bucuresti la clasa prof. Constantin Moruzan, Ion Cojar, Radu Penciulescu (1959-1963).

A debutat scenic in anul 1963 cu rolul Cercetas din piesa “Noaptea e un sfetnic bun“ de Alexandru Mirodan, in regia lui Cornel Todea, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamt, teatru in care va ramane pana in 1967. Incepand din anul 1968, Dionisie Vitcu este actor al Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi pana in anul 1992.

Rolul sau cel mai cunoscut este cel al logofatului Ioan din filmul "Cucoana Chirita" (1986), in regia lui Mircea Dragan, film in care a jucat alaturi de mari nume ale filmului romanesc ca Dem Radulescu, Draga Olteanu Matei, Ileana Stana Ionescu, Jean Constantin, Stefan Tapalaga, Cezara Dafinescu, Rodica Popescu Bitanescu, Adrian Paduraru, Iurie Darie etc.

Incepand din anul 1990 este cadru didactic la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iasi, ajungand pana la gradul didactic de conferentiar. In anul 2004 a obtinut titlul stiintific de Doctor in stiinte umaniste al Universitatii Al. I. Cuza, calificativ “Magna cum laude”, cu teza de doctorat: “G. Ciprian – Dramaturg si romancier intre “mister” si “absurd”, sub indrumarea prof. univ. dr. Liviu Leonte. Este membru C.N.E.A.A – comisia Ahitectura – Arte.

In legislatura 1992-1996 a fost deputat PDSR de judetul Iasi in Parlamentul Romaniei. In aceasta calitate, a facut parte din Comisia pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa al Camerei Deputatilor.

Din anul 2006 a revenit pe scena Teatrului National din Iasi.

Adauga un comentariu