Eveniment-Social

EXCLUSIV! Ministru și profesor universitar din Iași, în fața unui anunț exploziv. Dezvăluirile acestuia au implicații cutremurătoare pentru România – FOTO, VIDEO

Publicat: 02 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Fost ministru al Cercetării și Inovării din România, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc a făcut dezvăluiri explozive. Ele au implicații cutremurătoare pentru întreaga Românie. Detaliile au fost oferite în cadrul unei emisiuni BZI LIVE unde acesta a fost invitat special. Acesta a oferit detalii legate de o descoperire făcută în Marea Neagră. E vorba de resurse naturale care ar oferi o independență țării de peste un secol. Dacă autoritățile nu intervin rapid, statul ar putea pierde totul. Suma necesară pentru a putea beneficia de aceste resurse este de doar 50 de milioane de euro


Fost ministru al Cercetării și Inovării din România, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc a făcut dezvăluiri explozive. Acesta este decan la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” Iași. El este cercetător și cadru didactic implicat în domenii esențiale pentru societatea contemporană.

România ar putea avea independență, pe zona resurselor naturale, de o sută de ani!

Fostul demnitar, profesorul Nicolae Hurduc a făcut dezvăluiri explozive. Ele au implicații cutremurătoare pentru întreaga Românie. Detaliile au fost oferite în cadrul unei emisiuni BZI LIVE unde acesta a fost invitat special. Acesta a oferit detalii legate de o descoperire făcută în Marea Neagră. E vorba de resurse naturale care ar oferi o independență țării de peste un secol. Dacă autoritățile nu intervin rapid, statul ar putea pierde totul. Suma necesară pentru a putea beneficia de aceste resurse este de doar 50 de milioane de euro.

„În acest caz, vorbim de un exemplu concret și pozitiv al Cercetării românești. În prim-plan este Institutul GeoEcoMar. Acesta a descoperit zăcămintele de gaz hidrat din Marea Neagră. Aceste zăcăminte asigură, pentru România, o rezervă pentru o sută de ani. Dar, gândiți-vă că avem probleme la nivel de cercetare legate de exploatarea acestora. Gazul hidrat este o formă specială de existență a gazului metan, asta într-o formă condensată, solidă, împreună cu apa. Sunt ca niște bucăți de gheață care ard dacă le dai foc, dacă putem spune așa”, arată profesorul ieșean.

Exploatarea se face la peste o mie de metri adâncime

Pe de altă parte, pentru ca aceste resurse să poată fi exploatate, este necesară o investiție urgentă în infrastructura de cercetare.

„Aici, exploatarea este ceva mai complicată deoarece se face la adâncimi de peste o mie de metri! Avem nevoie de cercetare ca să vedem cum putem să exploatăm această resursă. Din câte se cunoaște, acum, se pare că rezervele de gaz hidrat sunt cele mai mari din lume. Așadar, acesta este rezultatul cercetării românești!”, precizează fostul ministru.

Economii, an de an, de trei miliarde de dolari

Dacă România ar investi în acest tip de cercetare, țara ar putea face o economie de până la trei miliarde de dolari anual.

„Plecând de la toate acestea, am făcut un calcul legat de consumul de gaz al țării. Noi, acum, plătim pentru gazul metan undeva la două sau trei miliarde de dolari pe an. Dacă ar fi să ne gândim la ce înseamnă asta, într-o sută de ani, atunci am vedea cât de importantă și rentabilă este o asemenea investiție pe cercetare. Din păcate, în acest context, Institutul GeoEcoMar are nevoie de un vas de cercetare nou…”, a mai completat decanul.

Povestea navei oceanografice pentru cercetări științifice multidisciplinare „Mare Nigrum”

La mijlocul acestui an, pe atunci ministru în funcție al Cercetării și Inovării, prof. univ. dr. ing. Nicolae Hurduc vizita nava oceanografică pentru cercetări științifice multidisciplinare „Mare Nigrum”. Ea aparține Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar. Face parte din instalațiile de interes național. Atunci, prezent fiind și fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, acesta a reușit să determine să se facă o investiție pe acest plan. Din păcate, acum, totul este neclar.

„Pentru că vasul de cercetare existent, anume «Mare Nigrum», este ultimul care a mai rămas din ceea ce a însemnat Flota României. Este ultimul vas cumpărat, pe un dolar. Era ultimul vas de pescuit pe care-l mai aveam. Institutul GeoEcoMar l-a achziționat și s-a investit în el, a fost modernizat, dotat. Este impecabil, face cercetări la ultimul nivel, doar că are 48 de ani vechime. Peste doi ani îi expiră perioada de funcționare, asta chiar dacă poate funcționa, conform legislației. Drept urmare, avem nevoie de un nou vas. În acest sens, am prevăzut în buget banii pentru anul 2020 în acest scop. Am reușit, ducându-l chiar pe vas pe fostul ministru al Finanțelor, Teodorovici, și a constatat că trebuie finanțare”, a mai completat universitarul ieșean.

Resursele din Marea Neagră sunt tentante pentru Marile Puteri

Cum e vorba de resurse naturale extrem de importante, cele din Marea Neagră sunt tentante pentru Marile Puteri. Chiar dacă există interes, pe zona de cercetare, în parteneriat cu Germania, Franța sau Japonia, lucrurile nu au avansat.

„Aici, ați văzut și dumneavoastră că au fost dispute… Plecarea celor de la Exxon (ExxonMobil este cea mai mare companie petrolieră listată din lume, fiind întrecută ca mărime doar de câteva companii de stat. Având o capitalizare de aproape 500 miliarde dolari, ExxonMobil este cea mai profitabilă companie din lume, cu un venit net de circa 40 miliarde dolari în anul fiscal 2006 – n.r.) din Marea Neagră se referă la resursele de gaz metan clasic. Acestea sunt rezerve noi. Sunt interesate în exploatarea lor Germania, Japonia si Franța, asta ca să facem demersuri pentru un proiect comun. Un nou vas ne-ar costa cam 50 de milioane de euro. Aici e o prioritate de cercetare în Marea Neagră. Dacă peste doi ani nu investim, putem pierde această prioritate de cercetare. Guvernanții de acum trebuie să conștientizeze că e bine pentru țara noastră să investim în cercetarea resurselor de gaz din Marea Neagră”, a conchis profesorul Nicolae Hurduc.

Având în vedere criza iminentă a resurselor naturale, a intereselor externe uriașe, dacă România ar investi în cercetarea resurselor din Marea Neagră, banii economisiți ar putea fi redirecționați către Educație, Cercetare, Inovare sau infrastructură. În plus, România ar putea deveni un jucător important pe segmentul rezervelor de gaz hidrat.

Sursa Foto

Adauga un comentariu