Eveniment-Social

Exclusiv! Primarul din comuna Miroslovesti a fost reclamat la DNA pentru abuz in serviciu – FOTO

Publicat: 01 mart. 2015

Conducerea Primariei Miroslovesti, cat si o serie de functionari publici sunt reclamati la Departamentul National Anticoruptie de catre un afacerist. Acesta reclama faptul ca pentru a desfasura activitati de comert pe teritoriul comunei intai trebuie sa treci pe la edilul sef si sa platesti niste biruri. In caz contrar nu ti se elibereaza acte necesare pentru a desfasura activitati. Ionut Feraru detine o societate infiintata in anul 2002, NUTU ONEX SRL cu sediul in comuna Tupilati, judetul Neamt si are ca activitate extractia de agregate minerale de rau. Activitate se desfasoara in albia raului Moldova in zona comunei Miroslovesti judetul Iasi, la limita administrativa cu judetul Neamt.

„Perimetrul de exploatare la care facem referire, respectiv cursul raului Moldova, este administrat de Agentia Nationala Apele Romane prin Directia de Apa Siret-Bacau reglementat si in Monitorul Oficial ca fiind bun in patrimoniul statului. Activitatea societatii noastre se bazeaza pe obtinerea unor avize si autorizatii de la aceasta institutie care si supravegheaza buna desfasurare a lucrarilor urmarindu-se si regularizarea cursului de apa in vederea evitarii inundatiilor din urma viiturilor de apa. Inca din anul 2009, dupa alegerile din anul 2008 si schimbarea primarului comunei Miroslovesti, suntem hartuiti si reclamati de acesta cu intentia de a ne inchide activitatea si a concedia un numar de peste 15 oameni, lucru dovedit prin procesele-verbale de control ce au urmat (aproximativ doua pe saptamana) de la diferite organe de control ale statului (Apele Romane, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Garda de Mediu, Finante, Politie Economica etc.). Toate acestea pornind de la faptul ca domnul primar al comunei Miroslovesti, Gospodaru Ionut, a perceput o taxa “de excavare” din codul fiscal ce ne obliga la plata unor sume exorbitante, respective 218.400 lei (ron)/an. Aceasta taxa nu se adreseaza obiectului nostru de activitate, cuantumul taxei era maxim prevazut drept pentru care am contestat-o catre organul emitent si apoi instantelor judecatoresti”, a declarat Ionut Feraru.

Activitati comerciale la primarie, fapt interzis de lege

Potrivit administratorului firmei, dupa ce a fost ales primar Ionut Gospodaru a fost chemat la Primarie si i s-a precizat ca functioneaza in mod ilegal. „I-am aratat toate actele si mi-a spus ca lipsesc unele avize de la primarie. Am venit cu un dosar cu actele necesare pentru obtinerea avizelor si am aratat ca nu mi s-a eliberat, desi am solicitat conform legii. Apoi mi-a explicat ca trebuie sa platesc niste taxe. Am fost de acord mai ales ca riscam sa raman fara activitate. La cateva zile primesc niste facturi emise de la Primaria Miroslovesti retroactive pe anii 2006, 2007 si 2008. In total trebuia sa dau peste 6 miliarde de lei vechi. Niste sume exagerat de mari. Mai mult decat atat, din cate stiu o primarie nu poate sa emita facturi. Este interzis prin lege sa desfasoare acte de comert. Bineinteles ca le-am refuzat si le-am returnat. De atunci a inceput calvarul si am fost nevoiti sa-i actionam in instanta”, a precizat administratorul firmei NUTU ONEX SRL.

„Pe toata durata desfasurarii actiunii din partea primarului si a functionarilor primariei am avut nenumarate piedici in a ne desfasura activitatea, acestia blocandu-ne toata corespondenta cu primaria si emiterea documentelor de care aveam nevoie, de altfel s-a refuzat primirea corespondentei si orice legaturi solicitate de catre societatea noastra, netinand cont de faptul ca litigiul aparut intre societate si primarie se afla pe rolul unei instante judecatoresti si pana la finalizarea acesteia relatia de colaborare intre societate si institutie se putea desfasura normal.

Am fost victime ale unor abuzuri din partea primarului Gospodaru Ionut si a functionarilor primariei, respectiv secretar si contabil blocandu-ne obtinerea unui aviz necesar la Consiliul Judetean unde solicitasem un certificat de urbanism. In lipsa acestuia societatea si-a oprit activitatea”, a mai spus Feraru.

Hotarari judecatoresti nerespectate de primar

Pana in anul 2014 au existat o serie de actiuni in instanta, iar rezultatul hotararii a fost ca societatea nu trebuie sa achite nicio taxa de excavare asa cum se ceruse de primar. Chiar si asa primarul Ionut Gospodaru nu doreste sa elibereze documentele cerute si cauta diferite motive. „Consideram ca asupra societatii noastre primarul Gospodaru Ionut a comis un abuz prin refuzarea primirii corespondentei si neeliberarea documentelor solicitate pe motiv ca societatea are datorii la taxele locale. Amintim faptul ca s-au mai facut asemenea plangeri la Parchetul de pe langa Judecatoria Pascani si nu s-a luat nicio masura. Stim ca se lauda cu relatii politice mari si ca nimeni nu are ce sa-i faca. Ca urmare ne-am indreptat catre DNA in speranta ca se vor lua masuri. Nu suntem singura societate cu asemenea probleme la nivel de primar si primarie, fiind si alte societati agricole cu subventii blocate si alte societati cu acelasi obiect de activitate de extractie, care in urma acestei taxe mari, una si-a declarat falimentul, iar o alta si-a redus activitatea pe acelasi considerent. Practic, daca nu-i dai primarului bani esti hartuit. Stiu oameni de afaceri din comuna care sunt pusi sa scoata bani din buzunar ca sa nu li se inchida afacerea”, a conchis Ionut Feraru.

Primaria transformata in cabinet de avocatura

Contactat de reporterul BUNA ZIUA IASI, primarul Ionut Gospodaru a precizat faptul ca sunt la primarie mai multe reclamatii din partea unor cetateni din zona in care reclama ca firma respectiva ar fi excavat pe terenul acestora. „Trebuie sa plateasca o taxa de excavare asa cum se procedeaza si in alte parti. Mai mult, aceasta firma a trecut de suprafata de excavare. Avem plangeri de la mai multi cetateni in care spun ca a intrat pe terenul lor. Nu pot elibera autorizatie de la primarie pana nu plateste taxele. Ne judecam cu ei, daca pierdem, asta este”, a declarat primarul comunei Ionut Gospodaru. Interesant este faptul ca edilul sef s-a transformat in avocatul cetatenilor care invoca ca ar avea probleme cu firma respectiva. Plangerile trebuiau inaintate organelor de ancheta si nicidecum primariei. De partea cealalta, Ionut Feraru a precizat faptul ca primarul minte si ca oamenii care au facut plangeri sunt pusi de primar. „Cum poate sa spuna ca am intrat pe terenul lor daca toate controalele care mi-au fost trimise mi-au dat dreptate. Sunt masuratori facute, tot. Acesti oameni sunt pusi de primar sa faca plangeri. Daca intr-adevar am intrat pe proprietatea lor, atunci trebuiau sa faca plangeri la Politie sau la Parchet, nu la Primarie. Sunt multe probleme la Miroslovesti mai ales cu oamenii care desfasoara activitati comerciale in zona. Speram ca organele abilitate sa faca dreptate”, a incheiat Ionut Feraru.
De mentionat faptul ca primarul a pierdut mai multe procese cu oameni de afaceri din zona si a fost nevoit sa plateasca de la bugetul comunei sume importante de bani. Spre exemplu, firma Adems a recuperat de la primarie o suma de circa 600.000 lei. Mai mult, o alta firma cere Primariei Miroslovesti sa-i returneze de la buget 400.000 lei pentru un abuz facut de cei de la conducere. „Ne judecam in instanta. Daca o sa pierdem, o sa dam banii, doar am mai pierdut cu Adems”, a declarat cu nonsalanta Ionut Gospodaru.

Comentarii
  • D-l primar se considera protejat si de neatins in loc sa ajute mediul privat vrea sa il inchida.Am auzit ca primarul vrea sa isi faca balastiera si de aceea vrea sa-l inchida pe NUTU. A pus diferite firme sa faca lucrari in comuna apoi nu le-a mai dat banii invocand diferite motive nejustificate. Ce mai,este un mare excroc. Poate ca acum se seiszeaza organele si il mai pun cu picioarle pe pamant.

  • Acest primar a refuzat de aproximativ 3 ani sa elibereze certificatul de urbanism si SC Apavital Iasi pentru a se putea face bransamentele la apa in satele Mitesti si Verseni. Acum a inceput asfaltarea certificatul nu l elibereaza si urmeaza ca dupa ce se toarna asfaltul sa l sparga si sa faca bransamentele > Ce sa mai zicem ? Se crede buricul pamantului > Dar poate se trezeste.

  • feraru sa se duca la el in gradina sa sape prundis.analfabetul acesta este un nenorocit care s-a imbogatit in mod ilicit de pe proprietatile oamenilor si din averea acestei tari.sunt prea multe balastiere in zona Tupilati-Miroslavesti,iar toate au in spate niste excroci,niste infractori ,care actioneaza in grup!Vrem justitie!

  • Oamenii ,proprietarii terenurilor din zavoiul distrus de excavarile neprofesioniste ,ilegale si abuzive se confrunta de 7-8 ani cu firma din Tupilati .Am ramas fara zavoi ,am ramas fara apa in fantani ca a fost afectata panza freatica! si pamantul a luat-o la vale ,ceva legat de mediu nostru se intampla!Nu numai acesta firma ne sapa ,ci si PROINVEST Srl din Piatra Neamt ,si altele ,care au constituit un grup infractional !Noi, cetatenii,ne-am plans primariei Miroslovesti ,care ne-a aparat cat de cat ,dar acum stim unde sa ne plangem:la Parchet,la Politie si la DNA!!!!!!Patronii firmeleo i-a umilit ,i-a,jignit si i-a mintit pe oameni.Acesta firma din Tupilati a sapat chiar in raul Moldova ,au distrus malurile ,au pus digul abia construit in pericol!

  • Sa vina cei de la BUNA ZIUA IASI sa faca investigati in satul Mitesti dar si la verseni si sa intrebe oamenii cum ne sapa cei cu firmele de excavari!Un ziar adevarat ascult ambele parti cand e vorba de neintelegeri ,de incalcari grosolane ale legior.Oamenii acestor sate sunt proprietari si ei sunt afectati in mod irmediabil ,iar altii s-au imbogatit ilegal si nemeritat ,dar au timp sa se planga pe la presa.Vrem justitie si presa adevarata!

  • Propun ca toate persoanele ,care sunt originare din Mitesti si Verseni,care mai au parinti si rude in aceste sate devastate de cei cu firmele de excavari,sa ne unim si sa facem o plangere acolo unde trebuie!In acest sens voi lua legatura cu persoanele pe care le stiu ,iar impreuna sa actionam ca atare!Nu se poate ca satul natal ,malurile Moldovei unde ne intalneam vara ,zavoiul de alta data sa dispara si sa imbogateasca niste oameni plini de tupeu,dornici de inavutire cu orice pret!Voi lansa acesta propunere si pe alte mijloace de comunicare!Sa avem izbanda!!

  • Cum a fost depistat, reclamat si anchetat a SC PROINVEST SRL firma deputatului MUNTEANU ca fura balast fara acte de reglementare si IPJ IASI i-a facut Dosar Penal cum au inceput atacurile impotriva primarului de Miroslovesti!!Apropo domnule Inspector Sef Scripniciuc ce mai este cu Dosarul Penal !!!???

Adauga un comentariu