Local

Exclusiv! Proces bizar, în instanțele ieșene! Bărbat dat în judecată pentru o… casetă de valori!

Publicat: 18 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Proces bizar în instanțele ieșene Bărbat dat în judecată pentru o... casetă de valori

Reprezentanții unei bănci au decis să acționeze în judecată un ieșean. Reclamanții le cer magistraților să autorizeze eliberarea unei casete de valori. Potrivit funcționarilor bancari, ieșeanul nu s-a prezentat la bancă pentru eliberarea casetei, la expirarea termenului de închiriere

Un ieșean a fost acționat recent în judecată de către reprezentanții unei bănci. Astfel, reclamanții le-au solicitat judecătorilor să îl oblige pe Gicu B., printr-o ordonanță președințială, să predea o casetă de valori. Magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au respins, însă, cererea formulată de cei de la BRD – Groupe Societe Generale. Numai că reclamanții au contestat decizia cu apel, urmând ca acesta să fie judecat la Tribunalul Iași.

Ce au spus reclamanții

Procesul a început pe data de 20 februarie 2020. Prin acțiunea adresată Judecătoriei Iași, funcționarii bancari au solicitat instanței să pronunțe o ordonanță președințială în contradictoriu cu Gicu B., prin care să autorizeze deschiderea forțată a unei casete de valori și să oblige pârâtul la plata cheltuielitor de judecată.

„Prin contractul de închiriere a casetei de valori de pe data de 27 mai 2002, banca i-a închiriat pârâtului caseta de valori și cutia aferentă acesteia, pentru o perioadă de 12 luni, până pe data de 26 mai 2003. Potrivit contractului, la expirarea termenului de 12 luni, pârâtul avea obligația de a se prezenta la bancă pentru eliberarea casetei, predarea legitimației de acces și a cheii acesteia. După expirarea termenului menționat anterior, acesta nu s-a prezentat la bancă pentru a-și îndeplini obligațiile”, au subliniat reclamanții.

Conform acestora, pe data de 28 octombrie 2003, a fost transmisă o notificare către ieșean, prin care i-a fost adus la cunoștință faptul că termenul contractului de închiriere a expirat și era rugat să se prezinte la sediul băncii pentru plata comisionului restant și pentru semnarea unui nou contract, dar bărbatul nu ar fi răspuns solicitării.

Alte notificări

Reprezentanții băncii au mai afirmat că, pe data de 25 iulie 2013, instituția a transmis încă o notificare către bărbat cu privire la încetarea contractului de închiriere, rugându-l să se prezinte la sediul Sucursalei Iași pentru eliberarea casetei de valori și predarea cheilor aferente, dar bărbatul nu a răspuns nici atunci.

Potrivit acestora, au mai trimis și alte notificări, dar fără vreun rezultat pozitiv pentru rezolvarea problemei.

„Având în vedere faptul că termenul prevăzut în contract a expirat pe 26 mai 2003, iar pârâtul nu a răspuns notificărior transmise de bancă, în speță sunt îndeplinite condițiile legale pentru ca instanța să autorizeze deschiderea casetei de valori”, au concluzionat funcționarii bancari.

În timpul procesului, ieșeanul nu s-a prezentat în fața instanței și nici nu a formulat vreo întâmpinare. Totuși, judecătorii au considerat că, în acest caz, nu este îndeplinită condiția urgenței, în așa fel încât să poată emite o ordonanță președințială, astfel că au respins acțiunea formulată de cei de la BRD.

Adauga un comentariu