Titlurile zilei

Exclusiv! Statul, dat în judecată la Iași pentru jumătate de milion de euro! O familie cere despăgubiri după moartea unui bărbat!

Publicat: 21 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Exclusiv Statul dat în judecată la Iași pentru jumătate de milion de euro O familie cere despăgubiri după moartea unui bărbat

Cinci ieșeni, mamă și copii, au chemat autoritățile în instanță. Reclamanții cer despăgubiri de jumătate de milion de euro. „Ne-am pierdut singurul sprijin, din cauza nepăsării autorităților!”, spune femeia.

Membrii unei familii din Iași au decis să dea în judecată Statul Român. Pe lângă aceasta, cei cinci reclamanți, mamă și copii, au chemat la bară Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), Ministerul Finanțelor Publice (MFP), Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași și Ministerul de Justiție.
Anca Savin și cei patru copii ai ei, dintre care trei sunt minori, le cer judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași să oblige aceste instituții la plata unor daune morale în valoare totală de 500.000 de euro.
Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen de judecată al procesului civil, după care magistrații vor asculta ce au de spus toate părțile implicate, pentru a putea lua o hotărâre în acest caz.

Decedat din cauza bolilor

Reclamanții au precizat în fața judecătorilor că, în urmă cu aproximativ doi ani, concubinul și, respectiv, tatăl celor patru copii, a decedat. Cauza morții, invocată de reclamanți, a constat în afecțiunile de care suferea bărbatul.
Anca Savin a relatat că, în urmă cu mai mulți ani, a început o relație de concubinaj cu bărbatul respectiv, Viorel C. Din relația lor au rezultat patru copii, dintre care trei sunt încă minori.
La un moment dat, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou din 2010, Viorel C. a fost reținut și, ulterior, condamnat la opt ani de închisoare, pentru comiterea unor infracțiuni. Femeia a adăugat că bărbatul a executat șapte ani de detenție, perioadă în care s-a îmbolnăvit grav.

„Din cauza condițiilor inumane în care a fost încarcerat, concubinul meu s-a îmbolnăvit grav, în cele din urmă murind. A cerut în repetate rânduri asistență medicală, în perioada în care s-a aflat în penitenciare. În Penitenciarul Iași i-a fost dat doar algocalmin, de fiecare dată când spunea că îi este rău”, a menționat reclamanta.

Potrivit acesteia, de fiecare dată când spunea că îi este rău, bărbatului i se refuza transportul la cabinetul medical sau la spital.

„Îi spuneau că se preface, că vrea doar să se plimbe, că se va reface el, că nu are vreo boală. Din actele medicale depuse la dosar se pot observa toate afecțiunile de care a suferit. El a murit în 2017, din cauza cancerului esofagian. Dacă el ar fi fost diagnosticat corect cu un an înainte, ar mai fi fost printre noi acum. Niciun medic din sistemul penitenciar nu i-a pus diagnosticul corect și nici nu i-a administrat un tratament corect”, a adăugat femeia.

„Ne-am pierdut singurul sprijin!”

Ieșeanca a mai menționat faptul că bărbatul avea simptome grave încă din timpul detenției, respectiv dificultăți la înghițire, dureri puternice în piept etc. Conform acesteia, condițiile de detenție au fost mereu precare.

„Îmi spunea că era ținut într-o cameră cu alte 30 de persoane. Când le spunea agenților că îi este foarte rău, îi replicau că se preface. Nimic nu îmi mai poate aduce bărbatul înapoi. Dar am cerut daune morale, pentru că ne-am pierdut singurul sprijin pe care îl aveam. El se ocupa de treburile casei. Considerăm că el a murit din cauza nepăsării autorităților!”, a specificat femeia.

Aceasta a mai menționat că banii solicitați drept daune morale o vor ajuta pe ea să își achite din datorii, dar vor asigura și educația copiilor.

Adauga un comentariu