Eveniment-Social

EXCLUSIV! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe un loc select în cel mai nou top al performanțelor în cercetarea din România

Publicat: 06 mai 2020

Spectaculos pentru mediul academic și de cercetare din orașul Iași! Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” – UAIC din Iași, în cel mai nou top al performanțelor în cercetarea din România. Cea mai veche instituție de învățământ superior a României se află în compania selectă a altor entități naționale precum Academia Română, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” sau Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași

O nouă recunoaștere pentru oamenii de știință din Iași. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași este pe un loc select (al IX-lea – n.r.) în cel mai nou top al performanțelor în cercetarea din România. „Cuza” se află în compania selectă a altor entități naționale precum Academia Română, Universitatea „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” sau Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iași. Remarcabil este că, Universitatea „Cuza” se află alături de entități care au exclusiv scop dedicat cercetării științifice. Pe de altă parte, atât UAIC, cât și Institutul „Petru Poni” se află în primele o mie, din întreaga lume, pe acest palier.

Cine a făcut clasamentul pe cercetare unde se regăsește și Universitatea „Cuza” din Iași

De menționat că acest clasament unde se regăsește și Universitatea „Cuza” din Iași, respectiv Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, are la bază o analiză recentă. Aceasta a fost publicată chiar la începutul acestei luni pe platforma de evaluare a performanței științifice Scimago Institution Rankings (SIR). Aici, evaluarea și clasificarea au fost realizate cu ajutorul unui indicator compozit care combină trei seturi distincte de coordonate referitoare la performanța cercetării (50 la sută din scorul final; pe baza datelor Scopus), randamentul inovării (30 la sută) și impactul asupra societății. Scimago Institution Rankings a luat în considerare instituții de cercetare din întreaga lume, atât publice, cât și private.

Pe de altă parte, într-un clasament separat al primelor zece institute de cercetare din România realizat de SIR se regăsesc două institute ale Academiei Române: Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” fiind situat pe locul al III-lea. Academia Româna ocupă de asemenea locul al II-lea în România în ceea ce privește performanța cercetării și locul al VI-lea în topul inovării, condus de Institutele „Petru Poni” Iași și „Ilie Murgulescu”.

Adauga un comentariu