Eveniment-Social

Exemplul care impresionează până la lacrimi toată România! Povestea superbă a profesorului Ioana Diaconu, care predă într-o școală de la țară din județul Iași- GALERIE FOTO VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 20 mart. 2021
Prof. Ioana Diaconu de la Școala Profesională de Industrie Alimentară din localitatea Țibana, județul Iași
Prof. Ioana Diaconu de la Școala Profesională de Industrie Alimentară din localitatea Țibana, județul Iași, laureată de World Vision Romania în cadrul Târgului "Proiectelor Comunitare", ediția a VI-a. Aceasta a câștigat premiul la categoria: "Cel mai activ cadru didactic" din proiectul european "Comunități implicate, educație de calitate"

Aceasta este povestea superbă a profesorului Ioana Diaconu, care predă într-o școală de la țară din județul Iași! Ea a devenit un exemplu care impresionează până la lacrimi toată România. Ea predă Limba și literatura română la Școala Profesională de Industrie Alimentară din localitatea Țibana. Acum a fost laureată de World Vision Romania în cadrul Târgului „Proiectelor Comunitare”, ediția a VI-a. Cadrul didactic a primit premiul la categoria: „Cel mai activ cadru didactic” din proiectul european „Comunități implicate, educație de calitate”

Poveste superbă și exemplară a profesorului Ioana Diaconu, care predă într-o școală de la țară din județul Iași! Aceasta a devenit un exemplu pentru întreaga Românie. Anul trecut, în plină pandemie de COVID-19, cadrul didactic și-a susținut elevii într-o manieră emoționantă. Acum, World Vision Romania, în cadrul Târgului „Proiectelor Comunitare”, ediția a VI-a, i-a oferit premiul la categoria: „Cel mai activ cadru didactic” din proiectul european „Comunități implicate, educație de calitate”.

Ioana Diaconu crede cu adevărat în importanța Educației pentru a avea o lume normală și evoluată

Prof. Ioana Diaconu predă Limba și literatura română la Școala Profesională de Industrie Alimentară din localitatea Țibana, județul Iași. Mereu receptivă la nevoile elevilor, aceasta organizează și ore de Educație remedială. Munca și efortul cadrului didactic constau în implicare, educație, pasiune și sacrificiu pentru elevii ei și școală. Ea crede cu adevărat în importanța Educației pentru a avea o lume normală și evoluată. Ioana Diaconu derulează constant campanii de sensibilizare a problemelor în Educație. Una dintre acestea, derulată în plină pandemie COVID-19, l-a impresionat chiar și pe fostul ministru al Educației și Cercetării (MEC), Monica Anisie. Pedagogul a făcut apel pe rețelele de socializare pentru strângere de dispozitive digitale pentru elevii ei.

Chiar și la greu, când a fost pe punctul de a se lăsa copleșită de nemulțumire, neputință, oboseală, Ioana Diaconu nu a cedat

În fața acestor realități, reporterii Cotidianului „BZI” au dialogat cu prof. Ioana Diaconu despre ce au însemnat, la catedră și în lucrul cu elevii, anul 2020 și primele luni din 2021.

„Ultimul an a fost unul plin de încercări, un an în care preocuparea pentru calitatea actului educațional, desfășurat mare parte în mediul on-line, s-a împletit cu activitățile de sprijinire și a celorlalte nevoi ale copiilor, devenite parcă mai pregnante în această perioadă: nevoia de comunicare, nevoia de socializare, nevoia de afecțiune și susținere permanentă”, arată Ioana Diaconu.

Mai departe, profesorul mărturisește că:

„Accesul la educație nu a mai fost atât de facil, iar eforturile cadrelor didactice și ale copiilor au crescut considerabil în intensitate. Întregul an marcat de pandemie a stat sub semnul nerenunțării. Chiar și atunci când ne-a fost greu, când am fost pe punctul de a ne lăsa copleșiți de nemulțumire, neputință, oboseală, stres, am mers mai departe. Și am învățat să ne obișnuim cu situația, să ne adaptăm, conștientizând că nu putem pierde timp prețios pentru educația și devenirea noastră. Astfel, dincolo de toate frustrările acumulate, am luptat să readucem normalitatea și bucuria în viețile noastre de zi cu zi, încercând chiar să învățăm lecția pe care pandemia ne-o oferă”, completează Ioana Diaconu.

Premiul oferit de Fundația World Vision România, o surpriză deosebit de frumoasă!

De asemenea, Ioana Diaconu arată că premiul oferit de Fundația World Vision România este o surpriză deosebit de frumoasă, mai ales că vine după un an greu.

„Primită cu deosebită recunoștință, această distinctție, de «Cel mai activ cadru didactic implicat în proiecte europene», vine să încununeze, după aproape de 3 ani de la debut, o colaborare deosebită cu partenerii noștri care au implementat, alături de Inspectoratul Școlar Județean Iași, proiectul «Comunități implicate, educație de calitate», în unitatea noastră școlară”, evidențiază profesorul de la Țibana.

Peste toate acestea, acum, Ioana Diaconu derulează cu o parte dintre elevii din comunitate un proiect de suflet, numit „Școala după Liturghie”, în parteneriat cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din Țibana și cu părintele paroh Cezar-Ionel Mai.

„Prin acest proiect, ne propunem să fim mai aproape de copiii și tinerii din localitatea Țibana. «Școala după Liturghie» își dorește să strângă în băncile sale copii și tineri pe care să-i educe în spiritul valorilor creștine, pentru a deveni făuritorii unui viitor mai bun pentru satul și țara lor”, declară dascălul.

Dezvoltarea, în rândul participanților, a unor calități umane, convingeri morale, valori sociale și comportamente dezirabile

În completare, obiectivele urmărite de campania „Școala după Liturghie” sunt: dezvoltarea, în rândul participanților, a unor calități umane, convingeri morale, valori sociale și comportamente dezirabile, precum: bunul-simț, respectul față de familie și membrii comunității; deschiderea către dialog și comunicare; implicarea în problemele comunității și empatizarea cu semenii; călăuzirea și sprijinirea părinților în educarea copiilor; oferirea unei alternative la realitatea digitalizată, prin atragerea participanților către jocuri și activități educative distractive.

„Vrem să ajutăm la dotarea elevilor cu rechizite școlare, stimularea lecturii din scriitori clasici, pregătirea pentru testele naționale, la disciplinele de examen sau orientarea profesională a tinerilor”, a conchis Ioana Diaconu.

Comentarii
  • Coniță, apreciem entuziasmul și suntem viu impresionați. Dacă vrei părerea unui om în vârstă, trecut prin multe, o ai aici. Ai o singură viață, pe care ți-o trăiești după cum dorești. Însă, mai devreme sau mai târziu ai să ajungi la vorba mea, anume că școala îți tot ia și nu îți dă nimic în loc. Viața e frumoasă, merită trăită, făcând lucruri cu adevărat importante. Nu îți consuma timpul care ți-a fost dat cu școala de la țărănoaia, pentru că sistemul de învățământ din romania e corupt retrograd și tembel. La o adică, te aruncă ca pe o măsea stricată, indiferent oricine ai fi.

Adauga un comentariu