În perioada 07-11 octombrie 2024, o echipă formată din 3 profesori și 3 elevi de la Colegiul Național „Garabet Ibrăileanu”, Iași a participat la cursul „Living in the South-East Part of Europe”, desfășurat în Sofia, Bulgaria, la 119 Secondary School „Academician Mihail Arnaudov” în cadrul Proiectului Erasmus + „Mapping the Sustainability”.
Pe parcursul celor 5 zile de activități, partenerii din proiect sosiți din România, Franța continentală, Insula Reunion și din Italia, împreună cu gazdele întâlnirii de proiect au studiat și au experimentat elemente specifice vieții din Sud-Estul Europei.
- Echipa din România la școala gazdă, 119 Secondary School „Academician Mihail Arnaudov” Sofia, Bulgaria
Programul întâlnirii a debutat cu un tur ghidat al orașului Sofia, având că scop colectarea datelor de teren prin utilizarea aplicației GIS. O altă activitate a fost deplasarea în Parcul Natural Vitosha și Parcul Național Pirin pentru explorarea mediului înconjurător și pentru utilizarea tehnologiei de fotografiere a obiectelor și de colectare a datelor cu ajutorul dronelor (aplicație practică).
- Aplicație practică cu drone în Parcul Național Pirin
A urmat o vizită la Grădina Botanică “Borika” în cadrul căreia participanții au identificat atât specii de plante endemice, cât și specii din areale geografice diferite, adaptate noilor condiții de mediu, au urmărit prezentarea „Climate Change and the importance of bees” și au dezbătut elemente-cheie pe această temă.
La Universitatea de Telecomunicații din Sofia elevii și profesorii implicați și-au îmbunătățit cunoștințele teoretice despre GIS și abilitățile practice în acest domeniu pentru a crea hărți în diferite formate, dimensiuni și cu diverse conținuturi.
- Utilizarea aplicației informatice QGIS
Obiectivul principal al deplasării la Bansko a fost colectarea și introducerea datelor despre speciile invazive și impactul acestora asupra mediului înconjurător.
Programul mobilității s-a încheiat cu o vizită la Universitatea “St. Kliment Ohridski” din Sofia și cu activitatea “Sustainabilliy Spotters” care a oferit participanților posibilitatea de a observa exemple de bună practică aplicate în acest oraș.
Vizită la Universitatea “St. Kliment Ohridski”, Sofia
Prin utilizarea sistemului GIS (Geographic Information System), Proiectul „Mapping the Sustainability” își propune dezvoltarea gândirii spațiale și critice ale elevilor implicați, prin realizarea unui ghid și a unui atlas digital în 5 limbi străine, dar și întărirea dimensiunii europene prin dezvoltarea competențelor lingvistice, culturale și sociale ale acestora, ca urmare a derulării activităților proiectate în cadrul parteneriatului.