Prima pagină » Actualitate » Explicaţiile poliţiei după intervenţia de la Oneşti: Primul echipaj a ajuns la 5 minute după apel – LIVE TEXT, VIDEO
Explicaţiile poliţiei după intervenţia de la Oneşti: Primul echipaj a ajuns la 5 minute după apel - LIVE TEXT, VIDEO

Explicaţiile poliţiei după intervenţia de la Oneşti: Primul echipaj a ajuns la 5 minute după apel – LIVE TEXT, VIDEO

02 mart. 2021, 14:18,
în Actualitate

Poliția din județul Bacău a oferit explicații după ce intervenția de la Onești a eșuat.

„Noi, echipă din cadrul IGPR, încă de la început vă asigurăm că suntem determinaţi să transmitem toate aspectele care ţin de acest eveniment. Vom întocmi un raport cu rezultatul acestora, iar vinovaţii vor răspunde legal. Ancheta a fost deja preluată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău”, au transmis reprezentanții IGPR.

Gheorghe Cristian, comisar şef de poliţie: „Primul apel care a sosit la dispecerat la 112, a fost făcut la 11.47”

„Cu privire la tragicul eveniment produs ieri doresc să vă fac cunoscute câteva activităţi. Primul apel care a sosit la dispecerat la 112, a fost făcut la 11.47, un bărbat sesiza că o să folosească un cuţit în cazul unui litigiu. Operatoarea de la poliţie a transferat apelul către colegii din teren. În urma informaţiilor primite, la 11.52 primul echipaj a ajuns la faţa locului. La 11.55 s-a dispus constituirea unei grupe operative formată din 17 poliţişti, negociator, echipa de intervenţie.

Adjunctul poliţiei din Bacău a început conversaţia cu bărbatul pentru că-l cunoştea. A solicitat să i se restituie actul apartamentului său 300.000 euro. În cazul în care va auzi un zgomot pe scara blocului îi va executa pe cei doi ostataci.

Apelul s-a derulat pe parcursul a 5 minute şi 40 secunde. În continuare, poliţiştii au discutat şi cu soţia agresorului. La ora 16.39 cel în cauză a apelat din nou 112 cerând să discute cu cineva mai important. Operatorul de la 112 a încercat să-l calmeze pe cel cu care vorbea”, a transmis Gheorghe Cristian.

Alexandru Scurtu, chestor de poliţie: „Sunt folosiți 4 paşi în intervenţii”

„4 paşi în intervenţii: izolarea zonei de intervenţie. Persoanele care încercau să intre în vorbă cu agresorul au declarat că nu au putut fi prezente la faţa locului.

– negocierea. Se încearcă rezolvarea pe cale paşnică, fără a folosi forţa. Dacă din anumite motive procesul de negociere eşuează trebuie să fim pregătiţi de asalt. Asalt planificat, durata este lungă. Asalt de intervenţie, autorităţile trebuie să facă intervenţia într-un timp mai scurt.

– managementul consecinţei. Viaţa este valoarea cea mai importantă”, a transmis Alexandru Scurtu.

Este un sumar documentar cu privire la incident.

Negociatorul a făcut acest demers de documentare şi în jurul 14.02 a iniţiat primul contact cu agresorul. Pentru detalii dau cuvântul agentului şef.

Deţin funcţia de operator tactic. Negociatorul este poliţistul cu experientă în domeniu. În tot timpul activităţilor de negociere s-au folosit tehnici de negociere

Tehnica ascultării active, reducerea anxietăţii etc.

În jurul 16.55 s-a produs un declick, chiar dacă situaţia era bună. Am observat mişcarea siluietei ostaticilor în balcon. Ne-au adus indicii clare că în interior s-a ajuns la o infracţiune. Colegul reuşise să îl stabilizeze fiind cooperant. La 16.55 s-a produs un declick. Una dintre victime a încercat să îl atace pe agresor, devenind violent şi începând să acioneze.

Prima echipă era poziţionata la etajul 2 echipată cu armament şi metode de deschidere a usiii. Din cauza unei scări proptite în uşa s-a îngreunat deschiderea acesteia.

Nu s-a ezitat niciun moment şi s-a dat încontinuu la berbec până s-a spart uşa.

Pe tot timpul s-a derulat procesul de negociere.

Detalii suplimentare vor fi date la finalizarea raportului.

Coordonarea acțiunii a fost asigurată de către șeful Poliției Municipiului Onești, iar seful echipei de intervenție a fost șeful echipei de intervenție Bacău.

Niciuna dintre muniţiile folosite nu au atins victimele

Victima de 36 de ani prezintă doar plăgi înjunghiate.

S-au folosit cele două tipuri de muniție

La primul apel au fost iniţial 2 poliţişti, ulterior au fost 17 ajungând la final la 27 de poliţişti.

Nu avem aceste detalii. Pot să vă spun din trecutul lui infracţional are 4 condamnări penale. Din toată această analiză intuiesc că ați vrut să aflați dacă era violent.

 

Nu ne-a atestat un trecut violent. Trecutul nu ne spunea nimic că ar putea avea o explozie. La un momendat fusese adus într-un punct favorabil poliției pentru că a acceptat să vadă documentele.

Zic eu, urmau să aibă u nrezultat bun. La momentul de dinaintea incidentului, nu ne-a spus nimic că ar putea să aibă ceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`